Thuisleven.com
beddengoed
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Huishouden > Zorgen voor een goede slaapomgeving.

Zorgen voor een goede slaapomgeving.

Zorg goed voor je bed en je zult beloond worden met een goede nachtrust. Het zorgen voor je bed en de slaapkamer omvatten een aantal zaken. Aan sommige onderdelen zal je vast niet gedacht hebben. Heb jij bijvoorbeeld al een matrasbeschermer?

Beddengoed.

Onder de term beddengoed vallen een groot aantal zaken waar regelmatig verwarring over kan ontstaan. Zo spreken kussenslopen voor zich, maar dan volgen al snel een aantal hoezen. Zo heb je een dekbedhoes en een matrashoes. Tot zover gaat het nog, maar onder je matrashoes, kun je nog een matrasbeschermer doen. Vroeger werd dit wel een molton genoemd. Deze neemt het vocht op ter bescherming van je matras. Want een beetje matras moet toch een jaar of tien mee kunnen gaan. Dan zijn er voor extra warmte en comfort nog een sprei of een deken uit te kloppen. Dat brengt ons naar het verschonen van het bed.

Bed verschonen.

Het regelmatig verschonen van je bed hoort bij het betrachten van een goede hygiëne. Daarbij is het van belang om het beddengoed op de juiste voorgeschreven temperatuur te wassen. De keuze van het wasmiddel is een persoonlijke. Voor het onderhoud van onze wasmachine gebruiken wij het liefste waspoeder, dat is ons in het verleden door een monteur aangeraden.
Andere zaken als het hoofdkussen en het dekbed zelf kunnen buiten luchten. Deze kan je uit het raam of aan een lijn hangen. Sommige exemplaren zijn zelfs te wassen of te reinigen bij een stomerij. Het matras of de topper kun je met enige regelmaat draaien. Om de matras of topper zit vaak een hoes geritst die ook te wassen is. Niet te heet, want dan past deze wellicht niet meer en trekt je matras krom.

Nog wat extra tips.

Van vroeger uit heb ik meegekregen om mijn deken of dekbed na het opstaan open te slaan. Zo hebben zon- en daglicht overdag vrij spel om hun werk te doen. Bepaald ongedierte houdt hier helemaal niet van.
Je beddengoed was je helemaal binnenstebuiten zodat alle pluisjes goed uit de hoeken gewassen worden.
Iedere dag je slaapkamer even luchten of ventileren komt de kwaliteit van de lucht ten goede. Wist je dat een geventileerde kamer sneller opwarmt? Dit kost aanzienlijk minder energie.
En wist je dat er ook speciale matras stofzuigers bestaan? Je zult versteld staan hoeveel stof en huidschilfers er van een matras af te zuigen is. Helemaal wanneer er in een boxspring meerdere matrassen gestapeld zijn.

Lees ook:

Hoe zorg jij voor een goede slaapomgeving?

Afbeelding van JayMantri via Pixabay

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

4 reacties

  • Altijd het bed openslaan en het raam open voor een uurtje; hoe koud het ook is. Ook is het beter om in een koele kamer te slapen.

  • Hier ook inderdaad een molton en op 60gr regelmatig wassen ook ivm huisstofmijt en allergie . Open slaan vergeet ik nog wel eens maar wel elke ochtend ramen op kierstand om te luchten. Zo”n bedstofzuiger heb ik ooit mogen testen maar uiteindelijk was dit totaal niet mijn ding.

  • Wat ik doe is het volgende: Het bed niet meteen ’s morgens opmaken maar openslaan en laten luchten. Goed ventileren: altijd een raampje open dus niet potdicht. Regelmatig het beddengoed verschonen en het dekbed en kussen laten luchten bijv. uit het raam.

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics