Thuisleven.com
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Feest(dagen) > Kerst & Oud en Nieuw > Zo vier je Kerstmis op zijn best in València

Zo vier je Kerstmis op zijn best in València

Feliz Navidad! Oefen dat maar alvast als je rond Kerstmis naar València reist. Een witte kerst is in de Spaanse stad aan zee meestal ver weg, maar het is wel een heel sfeervolle tijd om mee te maken. Verwacht veel tradities, lekker eten en bekende kerstklassiekers als ijsbanen, een grote kerstboom op het stadhuisplein en originele kerstmarkten.

Zie de kerstklassiekers: van ijsbaan tot kerststal

De straten van València zijn in de decembermaand fraai verlicht en op veel plekken ruik je de kerstgeur van geroosterde kastanjes en amandelen. Vanaf 29 november uur gaat de kerstverlichting in de kerstboom op het stadhuisplein Plaza del Ayuntamiento aan en wordt de ijsbaan geopend. Natuurlijk zijn ook de mooiste kerststallen – belenes – te bewonderen. Een hele fraaie staat in de Salón de Cristal van het stadhuis van Valencia en ook die in de kathedraal mag er zijn. Wie de allergrootste kerststal van Spanje wil zien, pakt de trein naar het historische dorp Xàtiva waar een kersttafereel is gebouwd van 1600 m2. Meer over kerst in València

Shop de beste boomcadeaus in designstad València

Historie en kersttradities wissel je af met shoppen in designstad València (in 2022 is de bestemming Design Capital of the World). Zet koers naar de wijken Ruzafa, Ensanche en El Carmen voor originele (vintage) shops en creatieve boetieks. Zo is conceptstore Simple een aanrader. Ze verkopen er van alles, van rieten manden, keramiek, kinderspeelgoed tot shawls. Een op en top traditionele winkel met een lange geschiedenis is Sombreros Albero, al sinds 1820 gespecialiseerd in allerhande hoofddeksels. Ook leuk (een reden om terug te komen): koop of geef een ticket voor het Valencia Culinary Festival in februari 2020. Om kennis te maken met de hedendaagse Valenciaanse keuken, bekende Spaanse Michelinsterrenchefs en te kijken naar culinaire films.

Proef traditionele kerstlekkernijen en kerstlunches

De Valencianen houden van lekker eten en drinken. Vtteel restaurants hebben speciale kerstmenu’s. Zoals het bekende restaurant La Cigrona in het historische centrum, bij Contrapunto in de Stad van Kunst en Wetenschap en bij La Ferrera op het strand. Ga je voor Michelinsterrenniveau? Kijk dan bij El Poblet van Quiqe Dacosta of restaurant Lienzo waar Maria José Suarez de scepter zwaait. Zorg daarnaast dat je op z’n minst de traditionele ‘kerstsnack’ Turrón (nougat) proeft en een warme chocolademelk met churros of een buñuelo (soort donut) bestelt bij een van de horchateria’s zoals Daniel in Mercado de Colón. De lekkerste turron om mee naar huis te nemen, koop je bij Turrones Ramos vlakbij Plaza de la Reina.

Luister naar muziek in het Palau de les Arts of in cafés in Ruzafa

Kerst betekent ook de tijd van concerten en shows. Wat te denken van een flamenco gitaarconcert? Zo opent de bekende Diego el Cigala op 21 december de eerste flamenco concertcyclus in het operagebouw Palau de les Arts, maar ook in Sala Girasol geniet je elke donderdag van live flamenco gitaarconcerten. Ook bijzonder zijn de concerten van de studenten van de Berklee School of Music in Sala El Loco op 9, 10, 16 en 17 december. Voor te gekke jazzmuziek en intieme concerten reserveer je een plekje bij Café Mercedes – jazz, tapas, tostas and more – in de bruisende wijk Ruzafa.

Struin over de leukste mercados de Navidad

Tijdens een citytrip València in december kies je uit maar liefst zeven kerstmarkten. In de straten rond Mercado Central staat de meest traditionele (van 1 december tot 6 januari) en voor ambachtelijke producten is er de Feria de Artesanía op Plaza de la Reina (van 30 november tot 6 januari). Een alternatieve markt is die van de creatieve Mercado de Tapinería, vanaf 20 december tot 5 januari koop je er niet-alledaagse cadeaus op de ho, ho, ho kerstmarkt. Tot slot tippen we de kerstmarkt bij de futuristische Stad van Kunst en Wetenschap vanaf 13 december tot en met 5 januari, inclusief foodtrucks, muziek en leuke workshops.

Prospero Año nuevo! Oud en Nieuw vieren in València

Ook nog met Oud en Nieuw in València? Mis dan niet de grootse feest op het stadhuisplein Plaza del Ayuntamiento. Geheel gratis met dj’s die draaien vanaf het stadhuisbalkon, veel vuurwerk en duizenden dansende mensen. Let wel: in València geen oliebollen maar ‘uvas’, druiven. Als de klok twaalf uur slaat, peuzel je snel 12 druiven op voor een heel jaar geluk. Het feest in het centrum duurt tot 01.45 uur waarna je doorgaat naar bijvoorbeeld de Marina Beach Club om te dansen op het strand tot de zon opkomt op 1 januari 2020.

Lees ook:

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

1 reactie

  • valencia is een prachtige stad veel mooie herinneringen aan moet je gewoon een keertje naar toe gaan

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics