Thuisleven.com
Tips om je gazon in topconditie te krijgen en houden.
Thuisleven.com > Buiten > Tuinieren > Zo houd je je gazon in topconditie!

Zo houd je je gazon in topconditie!

Heb je een tuin en wil je daar graag optimaal van genieten, dan hoort daar ook vaak een grasperk bij. Maar hoe zorg je ervoor dat je gazon in topconditie blijft en je er het hele jaar door van kan genieten? Met deze tips ziet je gazon er het hele jaar door piekfijn uit. 

Een goede basis

Begin je van nul met het aanleggen van een grasperk? Dan zit je natuurlijk in de best mogelijke positie. Je kan dan zelf bepalen welke grassoort je zaait of legt. Kies dan een soort die bij jouw regio, klimaat en bodemtype past. Bovendien kan je al meteen zorgen voor de juiste bodemcondities. Test de pH-waarde van je grond en pas deze aan indien nodig om zo de optimale omstandigheden voor je gras te creëren. Voeg ook meststoffen en organisch materiaal toe aan de bodem om de structuur en de vruchtbaarheid te verbeteren.

Een bestaand gazon nieuw leven inblazen? 

Ligt je huidige gazon er al even en kan het wel een opkikker gebruiken? Dan start je best met een stevige verticuteerbeurt. Met een speciale verticuteerder hark je de laag dood gras, mos en andere plantenresten weg zodat je gazon weer kan ademen. Zo kunnen voedingsstoffen en water beter doordringen tot de wortels. Na zo’n verticuteerbeurt kan je dus ook best meteen je gras voeden met de juiste meststoffen en een goede dosis water. Je gras zal er binnen de kortste keren weer fris groen en gezond uitzien. Verticuteren doe je best minstens 1 keer per jaar, liefst in het voorjaar of in het najaar. 

Hoe houd ik mijn grasveld mooi?

Is je gazon volop in de groei, dan is het de kunst om het goed te onderhouden. Gras heeft regelmatig water nodig om er mooi groen uit te zien. Is het een tijdje droog, dan is wat extra water geen overbodige luxe. Dat geef je best in de vroege ochtend of late avond.  

Laat het gras maar groeien? 

Om een mooi ogend gazon te behouden moet je het uiteraard regelmatig maaien. Daarbij is het belangrijk dat je het niet te kort maait. Zeker de eerste maaibeurt na de winter houd je het best wat langer. De maaihoogte is bovendien afhankelijk van het type gras dat je hebt. Wanneer is je gras lang genoeg om gemaaid te worden? De vuistregel daar is om niet meer dan een derde van de lengte van het gras te maaien. Goed in de gaten houden dus. Of maak het jezelf gemakkelijk met een grasrobotmaaier. Die houdt je gras het hele jaar door op de perfecte lengte en jij kan gewoon vanaf je terras genieten van het groene uitzicht. 

Lees ook:

Hoe ligt jouw gazon erbij?

Afbeelding van Tom via Pixabay 

gastbloggerthuisleven

Verschillende bloggers en/of bedrijven die eenmalig een blog op Thuisleven willen plaatsen vanwege interessante content voor onze lezers

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

2 reacties

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics