Thuisleven.com
Wat is nu eigenlijk de goedkoopste auto een elektrische of benzine auto.
Thuisleven.com > Er op uit > Vervoer > Auto > Wat is de goedkoopste auto een elektrische of benzine auto

Wat is de goedkoopste auto een elektrische of benzine auto

Op dit moment is het zo dat over het algemeen elektrische auto’s duurder zijn in aanschaf dan benzineauto’s, maar de totale kosten over de levensduur van de auto (ook wel Total Cost of Ownership genoemd) kunnen lager zijn vanwege de lagere brandstofkosten en onderhoudskosten.

Waarom zijn elektrische auto’s duurder in aanschaf?

Zoals al gezegd, zijn elektrische auto’s in aanschaf meestal duurder dan gelijkwaardige benzineauto’s. Eigenlijk is dit opvallend, omdat een elektrische auto in principe veel eenvoudiger in constructie is dan een auto met een interne verbrandingsmotor. Ze hebben veel minder bewegende delen. Het zijn echter met name de kosten van de batterij, die de prijs van de auto bepalen. Ook zijn voor veel automerken elektrische auto’s relatief nieuw en worden dus ontwikkelingskosten doorberekend in de aanschafprijs.

Op termijn worden elektrische auto’s goedkoper

Naast deze technische verschillen, concurreren elektrische auto’s met een autotype wat al meer dan 100 jaar in ontwikkeling is. Onze hele infrastructuur is gericht op verbrandingsmotoren. In ontwikkeling staan ze dus eigenlijk al meteen een paar punten achter. Echter op termijn zal de elektrische auto met hoge waarschijnlijkheid goedkoper worden dan een benzineauto omdat ze veel eenvoudiger in constructie zijn. In essentie bestaan ze namelijk uit een elektromotor, een batterij, en elektronica voor de besturing en het bedrijf van het voertuig. Alle andere onderdelen zijn min of meer hetzelfde als bij een benzineauto. Deze heeft echter heel wat meer onderdelen in het motorbereik. Denk aan een brandstofpomp, bougies, injecteuren, cilinders, kruk- en nokkenassen, en nog veel meer. Zodra de wereld is omgeschakeld naar grootschalige productie van componenten voor elektrische auto’s zullen deze aanzienlijk goedkoper worden.

In gebruik is een elektrische auto nu al goedkoper

Elektrische auto’s hebben nu al lagere operationele kosten per kilometer dan benzineauto’s, omdat de prijs van elektriciteit over het algemeen lager is dan die van benzine en omdat elektrische auto’s minder onderhoud vereisen, waardoor de kans op slijtage en falen van mechanische componenten kleiner is. Daarnaast zijn elektrische auto’s meestal vrijgesteld van belastingen en kunnen ze in aanmerking komen voor subsidies, waardoor de aanschafprijs lager kan uitvallen. Alle kosten van een auto over de gehele levensduur bij elkaar opgeteld wordt ook wel “total cost of ownership” genoemd. En momenteel is het al zo dat voor veel elektrische auto’s de total cost of ownership aanzienlijk lager is dan voor een gelijkwaardige benzineauto.

De winnaar in 2023? De elektrische auto!

Uiteindelijk is de vraag of een elektrische auto of benzineauto goedkoper is, afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de initiële kosten, de brandstofkosten, de onderhoudskosten, belastingen, verzekeringen en subsidies en hoe lang je van plan bent het voertuig in je bezit te hebben. Het is daarom belangrijk om al deze factoren zorgvuldig af te wegen voordat u een beslissing neemt over de aanschaf van een nieuwe auto. Echter omdat het verschil in aanschafwaarde van een elektrische auto t.o.v. een benzineversie snel kleiner wordt, maar het verschil in operationele kosten relatief groot is, zal in veel gevallen de elektrische auto op dit moment al het goedkopere (en milieuvriendelijkere) transportmiddel zijn.

Lees ook:

Rijd jij nog in een benzine auto?

Foto: Pexels

Tom H.

CTO bij Fuenix Ecogy in Weert. Getrouwd met Miranda en vader van 5 kinderen.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

4 reacties

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics