Selecteer een pagina

Op de kermis of de braderie zie je ze overal: suikerspinnen. Suikerspinnen zijn de perfecte lekkernij voor een evenement. Maar wat maakt een suikerspin lekker? Als je zelf suikerspin maken wilt, bijvoorbeeld thuis of op een feestje, is er een aantal tips en trucs om je aan te houden. Hoe maak je suikerspin en wat zijn de ingrediënten van suikerspin? Lees snel verder om erachter te komen hoe je de perfecte suikerspin maakt.

Een suikerspin bestaat doorgaans uit pure suiker die in hele dunne wollige draden is gesponnen als een soort wolk. Deze draden worden zo luchtig en dun doordat de draden in een centrifuge worden rondgedraaid en verwarmd op de juiste temperatuur. Je hoeft alleen maar een stokje erin te steken en je hebt een suikerspin.

Opvallend genoeg is de suikerspin zoals we die nu kennen een uitvinding van een tandarts uit de Verenigde Staten. Hij ontwikkelde aan het einde van de negentiende eeuw een machine die hij ‘electric candy machine’ noemde. Hoewel deze Amerikaanse tandarts patent aanvroeg op een machine die suiker smolt en ronddraaide tot er een suikerspin ontstond, werd pas in 1949 een probleem met de eerste machine opgelost. 

De eerste suikerspinmachines hadden namelijk de neiging om enorm te tollen en schudden en zelf uit elkaar te klappen tijdens het maakproces. In 1949 werd echter een veer toegevoegd aan de machine, waardoor dit probleem eindelijk verholpen was. De machine van die tijd lijkt heel sterk op de suikerspinmachine van nu.

Tips en trucs voor de perfecte suikerspin

Ben je gek op een suikerspin en wil je dit snoepgoed serveren op een feestje dat je thuis of ergens anders organiseert? Je vindt hieronder een aantal tips om de beste suikerspin te maken die je gasten zich nog lang zullen herinneren.

Een suikerspinmachine kopen

Goede suikerspinnen maak je alleen in de allerbeste en hygiënische machines. Een suikerspinmachine voor thuis of zelfs professioneel gebruik beschikt bijvoorbeeld over een goed verwarmingselement om de suikerspin snel luchtig te maken en de suiker op te warmen. Dankzij een deksel voor spatbescherming voorkom je dat suiker op je kleding komt, maar ook dat viezigheid niet op de suikerspin terechtkomt. 

Daarnaast bevat een goede suikerspinmachine ook een maatschepje om de exacte hoeveelheid ingrediënten aan de machine toe te voegen, zodat elke suikerspin perfect smaakt.

Als je nog meer spektakel verwacht van je suikerspinmachine, kun je ook kiezen voor lichtgevende stokjes die werken met LED-lampjes. Zo maak je van suikerspinnen een soort lampions voor een schitterend schouwspel op je feest of festival.

Kies goede suiker

Er zijn allerlei soorten suiker te koop, maar niet elke suiker is geschikt voor de suikerspinmachine. Zo zal er met poedersuiker of basterdsuiker weinig gebeuren als je dit laat ronddraaien. Kies daarom voor kristalsuiker van een goede kwaliteit. Witte kristalsuiker ziet er het lekkerst uit en geeft ook het beste resultaat qua smaak. Kies dus liever niet voor rietsuiker of een andere bruinachtige suikersoort.

Voeg smaak- of kleurstoffen toe

Een suikerspin heeft vaak verschillende kleuren, die je maakt met kleurstoffen. Deze voegen vaak niets toe aan de smaak. Als je echter wel suikerspinnen met een smaakje wilt maken, kun je speciale smaakstoffen kopen. Je kunt bijvoorbeeld vanille-extract toevoegen maar ook fruitsmaken, zoals aardbeiensmaak, zorgen voor een smaakexplosie in je suikerspin. 

Wil je een suikerspin met wat meer diepgang? Ook kruiden als kaneel passen goed in een suikerspinrecept. Durf te experimenteren met je suikerspinnen voordat je een feestje organiseert. Je hebt vaak per suikerspin maar zo’n dertig gram suiker nodig. Dat geeft je veel ruimte om te experimenteren.

Eet een suikerspin meteen op

Hoewel je suikerspinnen in principe luchtdicht zou kunnen verpakken, bijvoorbeeld in een emmertje met deksel, is het beter om een suikerspin meteen na het te maken op te eten. Zo blijft alle luchtigheid en smaak behouden en wordt de suikerspin niet plakkerig of zompig. 

Als je een suikerspinmachine gebruikt op je feestje of festival kun je voor elke gast weer een verse suikerspin maken. Op die manier kunnen ze genieten van de optimale kwaliteit en versheid van de suikerspin. Het is een leuke en interactieve traktatie die meteen geserveerd kan worden, waardoor iedereen kan genieten van een heerlijke, verse suikerspin.

Kun je zelf suikerspin maken zonder machine?

Hoewel je een suikerspinmachine nodig hebt om een moderne, haast wolkachtige, suikerspin te maken, kun je met eenvoudige middelen ook een suikerspin maken die veel lijkt op een suikerspin uit de machine. Je hebt hier enkele ingrediënten voor nodig als suiker, water, glucosestroop en smaakmakers. Daarnaast moet je een pan, kom, bakpapiertje en garde gebruiken.

Je hebt een garde nodig waarvan je de uiteindes afknipt. Zo houd je een soort vreemd gevormde vork over. Je hebt de garde pas nodig aan het einde van het maakproces. Eerst warm je het water, de suiker en glucosestroop in een pannetje op. Voeg eventueel kleurstof en smaakmakers toe. Warm dit op tot ongeveer 149 graden.

Je kunt daarna het mengsel in een kom doen en er met de garde die je hebt afgeknipt roeren. Je haalt daarna de garde vlug uit de kom en draait razendsnelle rondjes met de garde over het bakpapiertje om de suiker als een soort sliertje rondom de garde te drapperen. Als alles een beetje is afgekoeld kun je het van de garde nemen en een stokje erin steken.

Conclusie

Het hebben van je eigen suikerspinmachine stelt je in staat om op elk gewenst moment van deze zoete lekkernij te genieten, zonder afhankelijk te zijn van kermissen, festivals of andere evenementen waar suikerspinnen worden aangeboden. Je kunt je trek stillen of je familie en vrienden verrassen met verse, zelfgemaakte suikerspinnen wanneer je maar wilt. 

Met je eigen suikerspinmachine heb je de vrijheid om te experimenteren met verschillende smaken en kleuren. Je kunt unieke combinaties maken of zelfs exotische smaken uitproberen die elders niet verkrijgbaar zijn. Deze aanpassingsmogelijkheid voegt een leuke en persoonlijke touch toe aan je suikerspinervaring.

Lees ook:

Eet jij wel eens een suikerspin?

Geverifieerd door ExactMetrics