Selecteer een pagina

Ik woon inmiddels al meer dan 10 jaar in een klein dorpje in het zuiden van het land. Een geweldig dorp om eerlijk te zijn. Een dorp met stadsallure. Twee grote supermarkten op minder dan 300 meter lopen, centraal gelegen kledingwinkels met kwaliteitskleding en een aantal hele goede schoenenwinkels. En er worden ook nog eens geregeld leuke activiteiten georganiseerd, zoals een nostalgische kerstmarkt, een jaarmarkt, lichtstoet met carnaval en nog veel meer. Met andere woorden, van verhuizen geen spraken. Eigenlijk heeft mijn woning maar een nadeel en dat is de redelijk beperkte tuin. Omdat het huis in de eerste heuvel van het Limburgse landschap ligt, ligt de tuin van mijn buren een meter of 3 hoger en wordt het scheid uitgemaakt door een wal van bomen en struiken. Toch is het ondanks de beperkte diepte van 6 meter en lengte van 12 meter, een hele gezellige tuin.

Een gezellige tuin maken

Dat gezellig maken heeft wel wat voeten in de aarde gehad. Natuurlijk is de definitie van een “Gezellige tuin” voor iedereen anders, maar voor mij is een gezellige tuin een tuin waar je graag tijd doorbrengt, omdat het je nader tot de natuur brengt en je zo tot rust kunt komen. Dus voor mij geen betonnen palen met dikke betonplaten ertussen of een volledig beklinkerde tuin. Maar een tuin die eigenlijk er zo uitziet als de natuur het zelf gemaakt zou hebben. Met planten die het zonder al te veel hulp goed doen op de gekozen locatie. En met begroeiing die een tijdje mee kan gaan al volgens je het met grove hand eens stevig terug kunt snoeien. Om dit beeld van een gezellige tuin te creëren, heb ik een en ander in het origineel moeten aanpassen.

Vijver

Een gezellige tuin moet voor mij uitgerust zijn met een vijver. Er gaat niets boven het stille voorbijdrijven van een paar mooie goudvissen in een kleine waterpartij. Als het water mooi schoon is, ontwikkelt zich al snel een mooi micro eco-systeem met kikkertjes, schrijvertjes, vissen, libellen en veel andere mooie planten en dieren. Gelukkig was mijn tuin al uitgevoerd met een vijver. Alleen de vlonder die er half overheen ligt, was aan vervanging toen. Daarnaast heb ik een watervalletje aangelegd door gebruik te maken van het hoogteverschil met de tuin van de buren. Een pomp voert het water ongeveer 1.5 meter op, waarna het in 4 stappen mooi terugstroomt naar de vijver. Hierdoor is mijn tuin altijd gehuld in een mooi rustgevend kabbelend geluid van vallend water. Net genoeg om gehoord te kunnen worden, maar niet zo luid dat het storend werkt.

Pergola

Toen ik de woning kocht liep er een pergola voor de serre langs de hoek om over de gehele lengte van de garage. Hier stonden druivenranken en andere klimplanten tegen aan. Ik vond dit opvallend omdat ze door een gebrek aan ruimte het er eigenlijk niet goed deden. Ook was de kleiachtige grond veel te zuur voor de druiven. Daarnaast nam de pergola zo ontzettend veel ruimte in, dat er niets van mijn tuintje over bleef. Ook het stukje gras dat er naast de woning lag, werd langzaam door mos overwoekerd. Veel te vochtige grond.

Dus besloot ik het deel naast mijn woning eens grondig aan te pakken. Maar niet in het gedeelte voor de serre. Want de blauwe regen die daar in de afgelopen 20 jaar zijn wortels geschoten heeft, is inmiddels zo groot dat hij in de zomer mijn tuinserre mooi voorziet van de nodige schaduw. En de lange witte trossen met bloemen zijn prachtig en trekken veel bijtjes aan. Met mijn handgesmede spade (geschenk van mijn inmiddels overleden grootvader) ging ik het gras te lijf. Ik weet dat veel mensen een hekel hebben aan spitten, maar voor mij is het een van de meest aangename bezigheden die ik buiten kan doen. Het kost lekker veel energie, dus ik hoef ’s avonds me geen zorgen te maken over de sportschool en het resultaat is meteen zichtbaar.

Nieuw pad

Nadat ik het gras had afgestoken en op 30 cm diepte begraven had, heb ik de uitlijn van een nieuw pad gegraven. Met de klinkers die origineel gebruikt werden voor het pad naast de garage, heb ik een nieuw, pad gelegd. Nu midden door de tuin met links en rechts een border. Hier heb ik robuuste planten in geplaatst die goed tegen vochtige grond, felle zon maar ook langere tijd tegen schaduw kunnen. Ook heb ik gelet op wat kleurschakering. Alles homogeen groen is namelijk ook een beetje saai. Als laatste heb ik het terras voor mijn blokhut ook mooi rond aangelegd en opnieuw opgehoogd. Dit is de prominente plek voor mijn vuurkorf. Want wat is er leuker dan op een zomerse nacht wanneer het nog lekker afkoelt, buiten in je tuin te zitten met je kinderen om je heel voor een gezellig kampvuurtje? Om de TV wordt op zo’n avonden in ieder geval niet meer gezeurd.

Tuinmeubels

Nu mijn gezellige tuin af is, heb ik alleen nog wat mooie lounge tuinmeubels nodig. Deze bestel ik zeker op exclusief tuinmeubilair. Hier vind je alles wat je nodig hebt om van je tuin een plek te maken waar je graag met je vrienden en familie verblijft en waar je nog in contact kunt zijn met de natuur, zonder al te ver verwijderd te zijn van de gemakken van de 21ste eeuw.

Lees ook:

Hoe maak jij je tuin gezellig?

Geverifieerd door ExactMetrics