Heb je al eens goed gekeken naar een bruid? Grote kans dat het bloemboeket je is opgevallen. Als je nog beter kijkt zie je zelfs dat haast iedereen een bloemstukje bij zich heeft. Maar waarom draagt de bruid bloemen en gooit ze die vervolgens weer weg? Ik zocht het voor je uit.
Waarom de bruid bloemen draagt
Vanaf de oorsprong van het bruidsboeket zijn er twee mooie momenten in het leven. De eerste begon heel erg vroeg met kruiden. De bruiden en bruidegommen van die tijd maakten van wat kruiden boeketjes om de slechte geesten af te weten. Iets minder ver in de tijd, de Romeinse tijd om precies te zijn, kwamen er bloemen bij kijken. Bloemen zagen ze aan als teken van nieuw leven, de hoop op vruchtbaarheid en als mooie versiering. Tegenwoordig weten we dat bloemen niet veel van doen hebben met vruchtbaarheid. Echter blijven de bloemen wel in ere vanwege de schoonheid.
Leuk om te weten dat als het aankomt op bloemen zo’n beetje alles mogelijk is.Ā Kies je voor rozen, tulpen, calla’s, gemengde bloemen of heb je juist een andere voorkeur? Ook de wijze waarop je de bloemen mee neemt kunnen nogal verschillen. Zo heb ik op de afgelopen trouwbeurs een prachtige collier gezien van bloemen (onhandig als je hooikoorts hebt). Op internet zijn vele voorbeelden te vinden en bespreek ook gerust met je bloemist je wensen. Wie weet heeft hij of zij wel een leuk idee!
En waarom ze deze vervolgens weer weggooit
Bij een bruiloft die ik als gast mee mocht maken, werd laat op de avond de muziek ineens stop gezet. Verbaasd keek ik om mij heen, niet begrijpende wat er ging gebeuren. Tot ik de bruid op de eerste verdieping zag staan met haar bruidsboeket in de hand. Toen de mannen zich stiekem uit de voeten maakten en de vrouwen steeds wilder werden, begon er iets te dagen. Toen ze zich omdraaide en vervolgens het boeket naar achteren wierp wist ik genoeg… GRIJPEN!
Maar waar komt deze (gekke) traditie vandaan?
Ook hiervoor moeten we terug in de tijd. Vroeger was de bruidsjurk een teken van geluk. Aangezien de gasten ook wel wat geluk wilden deden ze er dan ook alles aan om een stukje van de jurk te bemachtigen. Je kunt je voorstellen dat de bruid daar niet blij mee was en een afleidingstactiek bedacht: het gooien van de bloemen in de hoop dat de gasten daarop af zouden rennen.
Een andere uitleg is dat het boeket zelf een teken van geluk is en dat degene die het vangt, de volgende bruid zal zijn.
Lees ook:
- Waar let je op bij het kiezen van jouw ideale trouwjurk?
- BaByliss Hydro Fusion, de ultieme haarstylingtool voor een perfect huwelijk
Ik had geen bruidsboeket. Ik ben heel eenvoudig getrouwd, in Kameroen, het land waar mijn man toen nog woonde. Daar zijn bijna geen bloemen, of ze zijn heel erg duur. Dat geld wilden we liever aan iets anders besteden.
Ik vind het overigens wel een grappige traditie. Het gedrang als er met de bloemen gegooid gaat worden…
Nee, ik heb mijn bruidsboeket niet gegooid, dan was vroeger nog geen gebruik.
Toch is het wel een aardig gebruik vind ik.
Als ik weer zou trouwen, zou ik het ook doen. Maar dat zal vasten zeker niet gebeuren.