Het is weer maart en ik weet uit ervaring dat er op school meer aandacht aan verkeersveiligheid wordt besteed. Het Verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland (VVN) wordt afgenomen in groep 7 en bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte. Het staat basisscholen overigens vrij om hieraan deel te nemen.
Het Verkeersexamen
VVN stelt zich ten doel om te zorgen voor de verkeersveiligheid van alle Nederlanders. Daar horen schoolkinderen vanzelfsprekend ook bij. Het kan niet zo zijn dat kinderen die naar de brugklas gaan ineens veilig kunnen fietsen. Dat moet geoefend worden, bij voorkeur vanaf jonge leeftijd. Het Nationale Verkeersexamen maakt onderdeel uit van deze verkeersopvoeding. Daarnaast heeft VVN een leuk kinderboek Sproet en de straathaaien uitgebracht om voor te lezen aan het jonge kind. En ontplooit VVN vele, andere initiatieven in de wijk en onderweg. Het VVN trekt alles uit de kast om de verkeersveiligheid voor iedereen te vergroten.
Het theoretische gedeelte
De theorie wordt in de klas volgens een programma voorbereid. Het kind kan thuis ook online oefenen voor het theoretische gedeelte van het Verkeersexamen. De datum van deze toets verschilt per schoolregio. In het examen is rekening gehouden met eventuele leesproblemen van leerlingen. Dit jaar is er een pilot gestart voor een Verkeersexamen voor het Speciaal Basisonderwijs.
Het praktisch Verkeersexamen
In onze woonplaats is het praktische deel van het Verkeersexamen heel handig uitgezet met kleine bordjes. Je kan deze route het hele jaar door fietsen. Je fietst niet alleen door rustige woonwijken maar ook langs drukke verkeerspunten. Het kind krijgt tijdens het praktijkexamen een oranje hesje aan en moet deze route zelfstandig fietsen. En zich onderweg aan de verkeersregels houden. Vrijwilligers, meestal ouders en leerkrachten, houden op kritieke punten een oogje in het zeil. Geeft het kind wel richting aan en kijkt het goed over de schouder? Na afloop krijgt het kind een officieel diploma uitgereikt.
Heel erg belangrijk om goed te funkioneren in het verkeer, voor kinderen. Jong geleerd, oud gedaan, zo is het toch? Of niet: Hardrijders.
Jazeker, een spannende gebeurtenis op de fiets, vooral ook omdat er nu borden staan die er anders nooit staan.