Select Page

De tijden van ongebreidelde groei zijn voorbij. Met een wereldbevolking die richting 8 miljard zielen gaat, met de problemen van klimaatverandering die steeds meer voelbaar worden, vraagt de wereld om een andere manier van leven. De overheid en het bedrijfsleven zetten steeds meer in op een circulaire econonomie waarbij recyclen en het tegengaan van afvalstromen de norm wordt. En wat doen wij als consumenten? Wij dragen ons steentje bij. Ook in onze interieurs en garderobekasten zien we steeds meer gerecyclede spullen. Ken je ook de meer creatieve en trendy variant, het upcyclen?

Recyclen of upcyclen?

Er is een verschil tussen recyclen en upcyclen. Als we recyclen, gebruiken we oude kleding of oude meubels en interieurvoorwerpen in principe nog op dezelfde manier. Misschien dat kleine reparaties nodig zijn, maar meer ook niet. Zo schaffen steeds meer consumenten refurbished elektronica aan, die door gespecialiseerde bedrijven weer volledig functioneel zijn gemaakt. Dit kost niet alleen minder, maar biedt ook de zekerheid van een garantietermijn. Steeds meer mensen bezoeken kringloopwinkels voor leuke meubels met een nostalgisch karakter. Mensen met een neus voor kwaliteit vinden in kringloopwinkels meer dan genoeg kleding die nog zeker een paar jaar mee kan. In het tweedehands circuit en in kringloopwinkels zijn voldoende schatten te vinden die je zo in je woning kwijt kunt. De échte creatievelingen gebruiken deze schatten als basismateriaal voor iets dat een eyecatcher mag worden. Deze mensen gaan upcyclen. Populair gezegd kunnen ze bijvoorbeeld oude meubelstukken ‘oppimpen’ of er een geheel nieuwe bestemming aan geven.

Eenvoudig upcyclen

De lockdownperiodes hebben ons bewust gemaakt van het belang van sfeer in onze woningen. Misschien heb je het verplicht thuiswerken mooi gecombineerd met een grote verbouwing van je badkamer. Of je hebt je keuken geheel naar eigen smaak heringericht. Ga je op een eenvoudige manier upcyclen, denk dan bijvoorbeeld aan een dressoir van de kringloop die je volledig schuurt, opnieuw in de beits of de lak zet en een uniek karakter geeft door er bijvoorbeeld schelpen of siersteentjes op te plakken. Of wat dacht je van oude kleding versieren met franjes of beschilderen met textielverf? Dé uitdaging voor upcyclers is nieuwe mogelijkheden ontdekken in spullen die anderen als afval zien.

Upcyclen met meer creativiteit

Heb je nog ergens een oude wasmachine staan die je niet meer aan de praat krijgt? De wastrommel is op een dankbare manier te upcyclen. Allereerst verwijder je alle kalkresten, zodat hij weer zijn metaalglans laat zien. Je kunt er bijvoorbeeld een vuurkorf van maken of gebruiken als plafondlamp. Het licht zal door de kleine openingen naar buiten schijnen en een mooi spel van licht en schaduw laten zien. Ook een oude ladder is met kleine ingrepen om te toveren tot opvallende plafondlamp waar je bovendien leuke hangplanten aan kunt ophangen.

Wat heb ik allemaal nodig om te upcyclen?

Om goed te kunnen upcyclen heb je tijd en creativiteit nodig. Ook een goede werkbank of werkplaats, goed gereedschap en montagekit zullen zeker van pas komen. Neem eens een kijkje in je schuur of op zolder en verzamel alles wat je niet meer gebruikt. Probeer deze zaken met andere ogen te bekijken en je ontdekt gegarandeerd nieuwe mogelijkheden.

  • Eenvoudig upcyclen: het behoudt dezelfde functie, maar krijgt een uniek en persoonlijk karakter
  • Creatief upcyclen: het krijgt een geheel nieuwe functie

We willen afsluiten met een waarschuwing: upcyclen kan zo leuk zijn, dat je eraan verslaafd raakt. Dit is echter een gezonde verslaving, waar je al je creativiteit in kwijt kunt.

Raak jij ook al geïnspireerd?

Geverifieerd door ExactMetrics