Selecteer een pagina

Een uitvaart is een belangrijke gebeurtenis. Niet alleen voor degene die overlijdt, maar ook voor alle mensen die achterblijven. Er wordt wel gekscherend gezegd dat je je hele leven lang van je uitvaart kunt genieten. Het is een kans om je laatste wens(en) uit te voeren. En het is een kans om na te denken over hoe je wilt dat de mensen die je achterlaat je herinneren.

Vastleggen uitvaartwensen.

Het is belangrijk om je uitvaartwensen vast te leggen. Dit kan in een testament of in een begrafenis verzekering. Zo weet iedereen wat je wensen zijn en kan er geen misverstand over ontstaan. Er zijn veel mensen die niet nadenken over hun uitvaart. Maar als je erover praat en je wensen uit, dan is het makkelijker voor je naasten. Zij hoeven minder keuzes te maken en kunnen zich beter concentreren op het verwerken van het verlies en het rouwen. Er komt bij een overlijden al genoeg op hun bordje te liggen om allemaal te regelen.

Begrafenis verzekering.

Een begrafenis verzekering is een verzekering waarmee je je uitvaart kunt verzekeren. Je betaalt dan maandelijks een premie en bij overlijden wordt de uitvaart geregeld zoals je dat hebt gewenst. Een begrafenis verzekering is niet verplicht, maar het kan wel heel verstandig zijn. Als je namelijk geen verzekering hebt, dan moeten je nabestaanden de uitvaart betalen. En dat kan erg duur zijn. Een uitvaart kost gemiddeld € 8.000,-. Als je je uitvaart wilt verzekeren, is het verstandig om dat zo snel mogelijk te doen. Het is namelijk zo dat hoe ouder je wordt, hoe duurder de verzekering wordt. Dus als je jong bent, is het goedkoper om je uitvaart te verzekeren. Een begrafenis verzekering is dus een goede manier om je naasten te beschermen en te ontlasten.

Wensen.

Als je denkt aan je uitvaart, is het belangrijk om eerst te overleggen met je naasten. Wat vinden zij belangrijk? Wat zijn hun wensen? Als je weet wat zij willen, kan je beter beslissen wat je zelf wilt en kun je de regie nemen. Is iedereen welkom of vind de plechtigheid in besloten kring plaats? Bestaat er de behoefte aan een condoleance, moeten er mensen van ver komen? Stuur je wel of geen rouwkaart? Wat of waar is je laatste rustplaats? En tot slot: denk niet dat je het eeuwige leven hebt. want je weet nooit wanneer je uitvaart zal zijn.

Lees ook:

Heb jij je uitvaartwensen op een rijtje?

Geverifieerd door ExactMetrics