Thuisleven.com
Ouder heeft toestemming van (ex-)partner nodig om alleen met kind te reizen
Thuisleven.com > Er op uit > Reizen / onderweg > Ouder heeft toestemming van (ex-)partner nodig om alleen met kind te reizen

Ouder heeft toestemming van (ex-)partner nodig om alleen met kind te reizen

Elke zomervakantie gebeurt het weer; ouders die alleen met een minderjarig kind reizen en zich op het vliegveld pas realiseren dat ze hier toestemming van hun ex-partner voor nodig hebben. Op vliegvelden wordt de laatste jaren strenger gecontroleerd of de begeleidende ouder ook daadwerkelijk het gezag over het kind heeft. Als de ouder dat niet kan aantonen middels een toestemmingsformulier, wordt nader onderzoek gedaan. En dan kan het zomaar eens zijn dat ouder en kind hun vlucht missen. En die kosten betaal je dan helemaal zelf. Slim dus om van te voren goed voorbereid te zijn. In dit artikel help ik je op weg.

Controle op het vliegveld

De Koninklijke Marechaussee controleert alleenreizende ouders met een minderjarig kind om internationale kinderontvoeringen op te sporen. Dit doet zij op elke intercontinentale vliegreis en incidenteel op vliegreizen binnen Europa. Als je alleen reist met een kind tot 18 jaar dien je toestemming van je ex-partner te hebben als hij of zij (gezamenlijk) ouderlijk gezag heeft. Heb je deze toestemming niet, dan ben jij aansprakelijk voor onttrekking aan het ouderlijk gezag en kan je worden beschuldigd van internationale kinderontvoering.

Wanneer heb je toestemming nodig?

Als je als ouder alleen met een kind reist, dien je toestemming te hebben van je ex-partner. Tenminste, als je met jouw ex-partner gezamenlijk ouderlijk gezag over het kind heeft. Je ex-partner dient schriftelijk akkoord te zijn met de uitreis. In het geval dat je alleen ouderlijk gezag over het kind heeft – het zogeheten eenhoofdig gezag – of in het geval dat uw (ex)partner is overleden, heb je geen toestemming nodig maar aanvullende documenten om te tonen dat je daadwerkelijk gezag over het kind heeft. En wat vaak vergeten wordt: ook als je kind op vakantie gaat met opa, oma of zelfs een ouder van een vriendje, dan dient toestemming te worden verleend.

Toestemmingsformulier reizen met minderjarige

Deze toestemming wordt verleend door per kind een ingevuld ‘Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland’ mee te nemen. Dit formulier dient getekend te worden door de ouderlijk gezaghebbende ex-partner en dient tevens te worden voorzien van een kopie van het legitimatiebewijs van je ex-partner. Ook dient er een internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van het kind te zijn. Met daarop de oudergegevens vermeld te worden meegenomen. Bekijk hier per situatie welke aanvullende documenten zijn vereist.

Reistoestemming op orde

In de praktijk levert het geven van toestemming voor vakanties vaker dan nodig geschillen op tussen ouders. Het kan een bron van nieuwe conflicten vormen of olie op het vuur gooien bij ouders die geen goed contact hebben. Het is daarom raadzaam om de reistoestemming van je kind bijtijds op orde te maken. Bespreek de uitreis ruim voor de vakantie met uw ex-partner om last-minute stress op het vliegveld te voorkomen.

Vervangende toestemming van de rechter

Mocht je ex echt lastig doen dan kun je bij de rechter vragen om vervangende toestemming. Dit kan middels een gewone procedure maar ook via een kort geding. Houdt er echter rekening mee dat voor beide een advocaat ingeschakeld moet worden en dat beide procedures weken in beslag kunnen nemen. Begin daarom ook op tijd met het plannen van een vakantie en het verkrijgen van de toestemming.

Onze ervaring

We zijn al meerdere keren op vakantie geweest naar het buitenland. Mijn ex en ik hebben afgesproken (mondeling) dat we de papieren voor buitenlandse tripjes zonder problemen zouden ondertekenen. Tot op heden is dit ook gebeurd.

Onze tripjes hadden als bestemming: Italië, Duitsland en België. Niet heel spannend dus maar wel buiten Nederland. Zowel met autoreizen als met het vliegtuig hebben we nog geen momenten gehad waarbij we werden gecontroleerd. Of dit kwam omdat we op een gezin leken of omdat ze het wel geloofden allemaal is de vraag.

Het in orde maken van de papieren vind ik altijd wel een beetje stressvol. Want je zult maar je vlucht missen…

Lees ook:

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

2 reacties

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics