Select Page

Zonnepanelen zijn een geweldige manier om energie op te wekken en daarmee duurzaam bezig te zijn. In Nederland zijn er verschillende regelingen beschikbaar voor mensen die zonnepanelen willen aanschaffen. Dit maakt het wellicht een interessante optie voor vele consumenten. Lees de tips om goed beslagen ten ijs te gaan.

Aanschaf en soorten zonnepanelen

Allereerst is het belangrijk om te weten dat zonnepanelen in Nederland toch relatief duur zijn. Dit komt omdat er bij ons in verhouding weinig zonuren zijn. Toch zijn ze een goede investering, omdat je op de langere termijn geld kan besparen. Als je zonnepanelen wilt aanschaffen, is het belangrijk om te weten welke soorten er zijn. Er zijn twee soorten: monokristallijn en polykristallijn. Monokristallijn zijn duurder, maar ook efficiënter. De panelen van polykristallijn zijn minder duur, maar ook minder efficiënt. Als je over wilt gaan tot de aankoop, is het dus belangrijk om na te denken over welke soort je voorkeur heeft. Om de kosten te besparen kun je wellicht aanspraak maken op een landelijke of zelfs regionale tegemoetkoming.

Afschaf aankoopsubsidie

Er bestaat zoals te lezen is in de subsidieregeling zonnepanelen 2023 geen landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen meer. Wel zijn er in Nederland verschillende tegemoetkomingen beschikbaar voor mensen die willen investeren in isolatie, zonneboiler, warmtepomp of aansluiten op het warmtenet. Deze zijn bedoeld om bedrijven en consumenten over de streep te trekken toch te investeren in het opwekken van duurzame energie. Zo is er bijvoorbeeld de Energie-investeringsaftrek (EIA). Dit is een fiscale aftrek voor bedrijven en organisaties die investeren in duurzame energie. Voor particulieren is er de ISDE-regeling, de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. Voor een recent overzicht van alle subsidies, kijk je op de website van het RVO, want de regelingen volgen elkaar in een rap tempo op.

Financieren

Het Rijk wil consumenten wel helpen met het mogelijk maken van het aanschaffen van zonnepanelen. Tegen gunstige voorwaarden wordt een lening verstrekt, de Energiebespaarlening waar je zonnepanelen mee kunt financieren. 

Extra geld besparen met de btw regeling en stappenplan terugvordering

Wel zijn er verschillende financiële regelingen om de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijk te maken. Als je zonnepanelen aanschaft, kun je de BTW terugvragen. Dit is 21% van de aankoopprijs en op de installatie van de panelen. Dit is een leuke bonus voor iedereen die ze heeft aangeschaft. Het is niet moeilijk om de BTW te verkrijgen. Je moet alleen wel weten hoe het werkt. Hieronder staan de stappen die je moet nemen:

1. Vraag een factuur op bij de leverancier. Zorg ervoor dat de factuur aangeeft dat het om een BTW-plichtige verkoop gaat;

2. Stuur de factuur naar de Belastingdienst. Dit kan online of per post;

3. Je ontvangt het geld terug van de Belastingdienst. Dit kan binnen een paar weken gebeuren.

Gemeentelijke zonnepaneel-regelingen

Naast de overheid, hebben mogelijk ook gemeenten regelingen voor de aanschaf van zonnepanelen. Het verschilt per gemeente welke regeling er mogelijk is. Soms krijg je een subsidie, soms krijg je een lagere rente op je lening. Kijk dus even op de website van jouw gemeente of er een eigen regeling is.

Conclusie

Het is vrij eenvoudig om een conclusie zonnepanelen kopen of niet te trekken. Deze panelen zijn namelijk een geweldige manier om energie mee op te wekken en daarmee op termijn geld te besparen. In Nederland zijn er verschillende regelingen beschikbaar voor mensen die zonnepanelen willen aanschaffen. Hiermee probeert de (lokale) regering mensen en bedrijven te stimuleren om te investeren in het duurzaam opwekken van (de eigen) energie. Het voert te ver om in dit artikel in te gaan op de salderingsregeling. Je kunt je overtollige zelf-opgewekte energie terugleveren en hiermee geld verdienen. Eerst maar eens de zonnepanelen laten leggen…

Lees ook:

Heb jij je al eens verdiept in de materie?

Afbeelding van Maria Godfrida via Pixabay 

Geverifieerd door ExactMetrics