Thuisleven.com
studentenwerk
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Werk > Werken naast je studie

Werken naast je studie

Met al die tieners om mij heen, komen er steeds meer herinneringen terug uit mijn tiener- en studententijd. De vele bijbaantjes die ik had. Op het hoogtepunt zelfs bij vijf verschillende bedrijven/ adressen. De oudste loopt inmiddels folders en kijkt reikhalzend uit naar de dag dat ze bij een supermarkt mag gaan werken. Tegelijkertijd zie ik in de (sociale) media steeds meer oproepen voor personeel gezocht. En protesteren de studenten tegen het leenstelsel.

Mijn studietijd

Ik heb nogal een omweg gemaakt om uiteindelijk op de universiteit terecht te komen. Dat ging met kleine stapjes de goede kant op. Ik was dus al iets ouder dan mijn medestudenten. Terwijl zij zich stortten in het feestgedruis had ik al een leven. Ik betaalde ieder jaar van mijn vakantiewerk in de supermarkt het schoolgeld, boeken en later dus het collegegeld. Dat lukte prima in de zomerperiode en ik had verder toch geen wensen om op vakantie te gaan. Mijn leven was al leuk genoeg, zelfs met het studentenwerk. Gedurende het schooljaar werkte ik maximaal. De belastingdienst had daar een grens voor die in mijn geval neerkwam op 20 uur per week. In december had ik de grens bereikt en kon ik leren voor hertentamens.

Studeren naast het werk

Twintig uur werken in de week klinkt als veel naast een studie. Nu had ik het slim bekeken door met een nul-urencontract in de beveiliging te werken. Die papieren en Bedrijfshulpverlening (BHV) haalde ik vrij vlot en ik kwam op panden te werken die aansloten bij mijn studie. Zo kon ik er zelfs stage gaan lopen en aansluitend de avonddienst in. Zo waren mijn uren als receptionist wel heel erg rendabel, want soms kon ik in de avonduren ook leren voor tentamens.
Er is wel veel veranderd op het gebied van de studiebeurs. Er is nu een leenstelsel, maar er zijn daarentegen ook meer initiatieven die studenten op weg helpen. Ik moest het allemaal zelf maar regelen.

Student inhuren

Er zijn tegenwoordig speciale bureaus die de mogelijkheid van een student inhuren aan de man brengen bij verschillende bedrijven. De kans dat je op deze manier bij een bedrijf onder aan de ladder aan de gang kunt is wel groter dan voorheen. Ik heb wel gewerkt op beurzen, dat is ook een ideale mogelijkheid om je visitekaartje af te geven. Op deze manier kun je de voor jezelf uitgestippelde loopbaan zelfs handen en voeten geven. Het vereist wel een bepaalde soort van discipline om te blijven studeren naast je werk. Het grote geld zou je kunnen verleiden.

Heb jij typisch studentenwerk gedaan?

Afbeelding van Rodrigo Salomón Cañas via Pixabay

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

7 reacties

 • Werken in de supermarkt. Jarenlang als bijbaan gehad terwijl ik deed studeren. Ideaal. In de avond. Je kan altijd werken. In de vakanties kon je altijd goed extra werken. Het is Binnen. In de zomer is het er koel. Top bijbaan

 • Serveerster, wat een ellende met zo’n temperaturen als vandaag. Steeds van binnen naar buiten toe op het terras… Maar goed, je moet ergens beginnen.

  • Daar heb ik zo’n bewondering voor, Charlotte. ..
   Afgez.ken worden en blijven smilen.. !
   Respect..

 • Ja..

  Af en toe beurswerk.
  Secretaresses vervangen binnen de universiteit.
  Deelgenomen aan proeven, experimenten en onderzoeken binnen de UU: heel leuk en leuk betaald ook.

  En vooral: studentassistentschappen.
  Leuk, interessant en heel goed betaald..

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics