Thuisleven.com
De regels omtrent snoekvissen.
Thuisleven.com > Er op uit > Dagje weg > Natuur > Snoekvissen met snoekdobbers: alles wat je moet weten!

Snoekvissen met snoekdobbers: alles wat je moet weten!

Snoekvissen is een populair tijdverdrijf onder vele Nederlanders. Het is een leuke activiteit om te doen in je vrije tijd en je hoeft er niet veel voor te investeren Een hengel, een snoekdobber, wat doodaas, een schepnet en een goede stek. Er zijn echter wel enkele zaken waar je rekening mee moet houden, zoals de regels omtrent snoekvissen. Eerst het verschil tussen de snoek en de snoekbaars eens wat nader uitlichten.

Het verschil tussen snoek en snoekbaars

De snoek en de snoekbaars zijn beide vissoorten die veel voorkomen in Nederlandse wateren. De snoekbaars lijkt erg op de snoek, maar is wat kleiner van stuk. Het is een populaire vis om te vangen, omdat het goed smaakt en een stuk minder graten dan een snoek bevat. De snoek is een grotere vis dan de snoekbaars en wordt ook wel de ‘Koning der Vissen’ genoemd. Het is een vleeseter en eet voornamelijk andere vissen. Dat is goed te zien aan zijn indrukwekkende gebit. De snoek is een zeer actieve vis is, een echte jager. De snoekbaars is daarentegen een rustigere vis en eet voornamelijk insecten en kleinere visjes. Het is niet nodig om een snoekdobber te gebruiken bij het vissen op snoekbaars.

De regels omtrent snoekvissen in Nederland

In Nederland gelden een aantal regels met betrekking tot het vissen op snoek. Zo mag je bijvoorbeeld maar met één hengel tegelijk vissen. Ook moet je altijd doodaas gebruiken om mee te vissen op snoek. Je mag niet snoekvissen met levend aas. Het gesloten seizoen van de Snoek geldt voor de periode van 1 maart tot de laatste zaterdag van mei. In deze periode is het absoluut verboden om, in welke vorm dan ook, op snoek te vissen, dit in verband met de paaitijd. In deze periode plant de snoek zich voort en paaien de mannetjes en vrouwtjes met elkaar. Het is van belang om de visstand te handhaven. Er zijn ook enkele gebieden waar het verboden is om te snoekvissen, zoals in de Biesbosch. Dit komt omdat het een beschermd natuurgebied is.

Snoekdobbers

Snoekdobbers zijn kleine plastic of rubber staafjes die je aan je visdraad bevestigt. Het voordeel van het gebruik van een snoekdobber is dat je hiermee de aandacht van de snoek kan trekken. Met de hulp van loodjes zorg je ervoor dat je op de juiste diepte vist. De snoekdobber zorgt ervoor dat de visdraad strak blijft. Dit is handig, want zo kan je gemakkelijk zien of je al beet hebt. Helemaal als je gebruik maakt van een breeklicht in de antenne van de snoekdobber, dan kan je zelfs in het donker op snoek vissen.

VISpas 2022

Nederlanders die willen gaan vissen, zowel recreatief als professioneel, moeten een visvergunning aanvragen. Dit kan bij de plaatselijke overheid of online. Voor het aanvragen van een visvergunning moet je minimaal 12 jaar oud zijn. De vergunning is geldig voor een jaar.
De VISpas is een papieren document of een plastic pasje waarmee je aan kunt geven dat je voldoet aan de voorwaarden om in Nederland te mogen vissen. Als je de VISpas 2022 aanvraagt, krijg je deze pas toegestuurd. Hier staat je naam, adres, geboortedatum en een pasfoto op. Je kunt de VISpas ook online aanvragen. De VISpas heeft een geldigheid van een jaar. Bij alle VISpassen hoort een lijst met wateren waar u met de gekozen pas mag vissen. Die lijst verschilt per soort VISpas.

Lees ook:

Heb jij wel eens gevist op snoek?

Afbeelding van Krzysztof Niewolny via Pixabay 

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

3 reacties

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics