Select Page

Je gaat een van je eerste, verre reizen maken, of je bent ervaren in het backpacken en hebt al veel gezien van de wereld. Je geld bewaren op reis blijft echter altijd belangrijk. Het laatste wat je wilt is je spaargeld kwijtraken en eerder terug moeten naar Nederland. Ik geef 7 tips waarmee geld bewaren een stuk makkelijker wordt.

Je geld bewaren op reis

Je komt aan op het vliegveld in het land van bestemming, gaat door de douane en hebt geen cent op zak. Ja, je hebt nog wat euro’s in je zak en had maar wat dollars meegenomen uit Nederland, want ‘die komen altijd wel van pas’. Je zoekt de eerste de beste bank op en aan de hand van het elektronische schermpje met een overzicht van de wisselkoersen ga je in je hoofd de vreemde valuta omrekenen.
Een verwarrend iets, ik ben niet slecht in rekenen, maar met vreemde valuta en euro’s (ergo; de laatste jaren rmb) ben ik echt een stuntel. Dit laat ik dan ook graag aan Miguel over.

Maar hoe kun je nou het beste je geld bewaren op een veiliger manier en hoe ga je het beste met je geld om?

1. Verspreid je geld

Het klinkt logisch, maar er zijn nog altijd mensen die al hun geld op een plaats bewaren. Net als hun bankpasjes en creditcard. Het is veel beter om het te spreiden. Verlies je dan het geld dat je in je portemonnee hebt zitten, dan heb je altijd nog het geld over dat je onderin je backpack had gestopt. Een andere plek is natuurlijk in je laptoptas van Bagageonline.nl.

2. Draag je geld op je lijf

Gebruik hiervoor niet de moneybelt. Zelf gebruik ik deze moneybelt. Er zijn tegenwoordig shirts, onderbroeken en bh’s met ingebouwde zakjes voor je geld en eventueel je paspoort. Op deze manier is het voor eventuele overvallers echt heel lastig om bij je belangrijke spullen en je geld te komen.

3. Bescherm en verberg je spullen

In je thuisland gebruik je misschien je telefoon en je iPod overal en altijd en heb je er geen moeite mee om deze in het openbaar tevoorschijn te halen. Ben je aan het reizen, dan is het raadzaam om wat minder opvallend je spullen te laten zien. Dure spullen kunnen interessant zijn voor mogelijke zakkenrollers. Vertrouw ook niet blindelings op je kamergenoten wanneer je in een dorm in een hostel slaapt. Er wordt (helaas, maar waar) af en toe ook gestolen onder reizigers.
Verstop je spullen en bescherm eventueel je tas door er een pacsafe zoals deze omheen te doen. Wanneer mensen op je spullen uit zijn zullen ze deze wel krijgen, maar door het moeilijker te maken duurt het langer, waardoor de kans betrapt te worden toeneemt.

Geld bewaren tijdens het reizen

4. Laat pasjes thuis

Heb je je airmileskaart, je bibliotheekpas en je OV-chipkaart echt nodig als je over de Jagalchi vismarkt van Busan, Zuid-Korea struint? Nee, die heb je niet nodig. Laat ze dan ook thuis of maak gebruik van de Stocard app.  Ben je student? Neem dan zeker je studentenkaart wel mee! Hiermee kun je op sommige plekken kortingen tot wel 50% krijgen! Dat scheelt toch behoorlijk.

5. Schaf een reisportemonnee aan

Deze tip staat in het verlengde van de vorige tip. Want als je in je dagelijkse portemonnee veel pasjes bewaart zullen de vakjes wat groter zijn geworden door het gebruik. De kans bestaat dat (nieuwe) pasjes of andere kaartjes makkelijker uit je portemonnee vallen als hij niet helemaal vol is.

6. Pas je aan de lokale gewoonten aan

Dit geldt voor zowel je gedrag als voor de manier waarop je met je geld omgaat en het uitgeeft. In sommige landen wordt nog maar weinig gebruik gemaakt van creditcards. Hier zul je dan ook niet altijd met je creditcard kunnen betalen. Let hier bij het voorbereiden van je reis op, zodat je weet in welke landen je minder goed uit de voeten kunt met je bankpas. In andere landen daarentegen (zoals bijvoorbeeld Amerika) betaalt men bijna alles met de bankpas of creditcard.

7. Gebruik alternatieven

Een nieuw land, vreemd geld en een hoop gedoe om de juiste muntjes te vinden. Zelf sta ik vaak te hannesen om het goede briefje of juiste muntje uit mijn portemonnee tevoorschijn te halen. Onhandig, zeker wanneer ik een kaartje voor het openbaar vervoer wil kopen. Ik kijk dan ook vaak snel of een stad een handige rittenkaart heeft of een andere voordelige manier voor toeristen om met het openbaar vervoer te reizen. Zo heb je in Parijs bijvoorbeeld de carnette en hier in Beijing raad ik je aan om een metro- en buskaart te kopen. Deze koop je voor 20RMB en vervolgens zet je er nog eens 20RMB op en zo kom je de stad wel door. Een ritje met de metro kost 2RMB (ongeacht de afstand) en voor de bus betaal je met de kaart 0,4RMB. Het is veiliger en praktischer; je haalt immers niet om de haverklap je portemonnee uit je tas.

Wat laat jij thuis als je gaat reizen?

Geverifieerd door ExactMetrics