Selecteer een pagina

Met 4 kinderen in huis, is het altijd een hele kunst om tijdens onze wekelijkse spelletjesavond een spel te vinden dat iedereen leuk vindt. Voor onze dochter van 9 zijn sommige complexere spellen nog wat ver gegrepen. Die speelt liever voor iets met wat gemakkelijkere spelregels, of iets wat ze goed kent. Het betoverde doolhof® is haar favoriet. Dit vindt onze oudste zoon van 15 echter enorm saai. Hij heeft liever strategie en gevechten zoals Risk® of Stratego®. Dit ziet onze 13 jarige dochter weer helemaal niet zitten. Haar voorkeur gaat uit naar een fantasiespel waarin je of samen of tegen elkaar moet spelen. Munchkin® is vaak haar keuze. Gelukkig is onze jongste zoon van 11 wel gemakkelijk. Het maakt hem niet veel uit wat we spelen, als het maar Skip-Bo is. Maar de moeilijkste van allemaal is toch echt wel papa. Want die speelt niet graag spellen die 2 uur of langer duren, geeft de voorkeur aan iets waar je iets aan inzicht voor nodig hebt, en iets wat niet volledig op pure kansberekening gebaseerd is. Dus het is maar goed dat hij slechts zelden zijn mening uitspreekt en meestal de kindertjes laat kiezen.

Game keuze-stress

Het feit dat we een hele kast vol met bord- en kaartspellen hebben waaruit gekozen kan worden, helpt ook niet bepaald bij het maken van een keuze. Dus iedere week opnieuw weer keuze-stress! Wie denkt dat deze situatie gemakkelijk opgelost kan worden door iedere keer een ander kindje te laten kiezen, komt van een koude kermis thuis. In dit geval heb je namelijk 1 blij kindje en 3 zuchtende en steunende kindertjes die extra gevoelig zijn als ze ook nog eens verliezen met het spelletje dat ze niet wouden spelen. De oplossing is dus niet voor de hand liggend. Ten minste, tot dat moeders zich met de game-keuze bemoeid. Niet alleen begrijpt ze 100% wat haar kindertjes graag spelen, ze schijnt ook nog eens overal de mooiste spellen vandaan te toveren.

Ontsnap aan een uitbarstende vulkaan!

Zo kwam ze een tijdje geleden aanzetten met het spel Red Peak van Ravensburger. Gekregen van Ravensburger ter review. Een schot in de roos voor het hele gezin (ja zelfs voor moeilijke gamer papa). Red Peak is namelijk een coöperatief spel waarbij je probeert een gemeenschappelijk doel te bereiken. Je een groepje avonturiers die op een pas ontdekt eiland onderzoek aan het doen is naar de daar aanwezige slapende vulkaan. Nou ja, hij was slapend, want net voordat je met je kamp de top bereikt hebt, bast de vulkaan uit. Nu moet je zo snel mogelijk van de berg af, terug door de dichte jungle naar het strand voordat de hete lava die uit de vulkaan stroomt je kamp in vuur en vlam zet. En hoe je dat doet, bepaal je als een team. Maar veel tijd heb je niet, want als tijdens je speelbeurt de zandloper leeg gelopen is, gaat deze over naar de vulkaan. Dus bepaal als team je strategie en handel snel! Een spannend fantasiespel, waarbij je met de juiste strategie, een goed geheugen en wat geluk het strand wellicht haalt. Nu maar hopen dat de boot er ligt.

De speldynamiek

De speldynamiek van Red Peak wordt bepaald door een dag-nacht cyclus. In de “nacht-fase”, zet je je kamp op en heb je de tijd om gezamenlijk je strategie te bespreken. Je bekijkt welke route je door de jungle wilt nemen op basis van de 7 wegkaartjes die open op tafel liggen. Maar ieder wegkaartje dat je legt richting strand, heeft een andere combinatie van avonturiersuitrusting nodig, zoals bijvoorbeeld een verrekijker, een compas, een survivalmes, of een multitool. Maar welke uitrustig je bij je hebt, zie je alleen in de “dag-fase”. Deze begint na het bepalen van de strategie door het omdraaien van een zandloper. Je hebt nu 90 seconden om erachter te komen welke uitrusting je bij je hebt en dus welke wegkaartjes je kunt spelen om richting strand te vluchten. Lukt het je om alles bij elkaar te krijgen, dan mag je de speelfiguur verplaatsen richting strand. Heb je de uitrusting niet, dan blijf je steken en is je beurt voorbij. Nu worden de vulkaankaarten gespeeld die ook op de wegkaarten vermeld staan. Als de lava je kamp opslokt, heb je verloren. Alleen als je de boot bereikt en kunt vertrekken heb je gewonnen.

Extra spannende uitdagingen

Door deze relatief eenvoudige spelregels in combinatie met wat tijdsdruk door het gebruik van een zandloper, is het spel lekker snel en dynamisch. Maar je hoeft niet bang te zijn dat de game hierdoor snel saai of afgezaagd wordt. Op de achterkant van het bord met daarop het vulkaaneiland staat namelijk ook nog een jungle met daarin een aantal verrassende uitdagingen die het voor de avonturiers extra moeilijk en spannend maken om het eiland op tijd te verlaten. Deze combinatie van snelheid, fantasie, strategie, extra uitdagingen en een beetje geluk, maakt Red Peak een spel dat bij ons hele gezin in de smaak valt. Een absolute aanrader dus als jullie net zoals ons houden van bordspelletjes.

Welke spellen spelen jullie graag?

Geverifieerd door ExactMetrics