Selecteer een pagina

Je loopt door een donker bos door het heuvellandschap in Limburg. Dan ineens treffen jullie een deur aan waar een compleet gangenstelsel achter schuilt. Er branden fakkels in de gang en jullie interesse om eens een kijkje tot een van je vrienden besluit om het gangenstelsel in te lopen. Goede vrienden als jullie zijn, loop je hem achterna en ook de rest van de groep volgt braaf. Na een aantal stappen lopen zie je een oude houten deur aan de rechterkant van jullie. Aangezien je maat zo leuk is geweest om als eerste het gangenstelsel te betreden mag hij de deur openmaken. Wat zal hij ontdekken?

Munchkin

Achter een deur kan heel veel verscholen zitten. Zo zijn er bijvoorbeeld vervloekingen, monsters, ras- en klassekaarten. Op elke kaart staat duidelijk omschreven waar deze kaart voor dient en hoe deze gespeeld moet worden. Trek je een monster of vervloeking dan is deze direct van toepassing. Alle andere kaarten kun je zelf overwegen ze toe te passen of niet.

Heb je een monster verslagen dan stijgt je karakter een Level en mag deze één of meerdere schatkaarten nemen. De schatkaarten zijn direct toepasbaar. Handig als je bijvoorbeeld een voorwerp trekt dat je karakter een bonus geeft. Echter zoals wij mensen dat hebben heeft ook jouw karakter maar 2 handen, 2 voeten, 1 hoofd en 1 romp. Let dus goed op welk voorwerp je hebt en of je dit nog kunt dragen, tenzij je een valsspelen kaart trekt en deze toepast!

Verraad je maat en plunder zijn lijk!

Dat je van alles tegen kunt komen achter een deur is denk ik wel duidelijk. Het spel wordt echter nog leuker doordat je je medespelers kunt helpen in het spel (help bijvoorbeeld met het verslaan van een monster en deel het aantal schatten (on)eerlijk). Echter kun je ook je maat gruwelijk verraden door bijvoorbeeld het monster een bonus te geven of om een vervloeking om je medespeler uit te gooien. Lachen! In het ergste geval wordt je medespeler gedood en en mag je zijn lijk plunderen! Gratis spullen. Joepie!

Heeft een van de spelers level 10 behaald dan is deze speler de winnaar van het spel. Zijn alle spelers in het spel Sektariër geworden dan eindigt het spel ook en heeft de speler met het hoogste level gewonnen.

Conclusie

Munchkin is een fantasierijk kaartspel waarbij de spelers een leuke setting kunnen creëren om het spel levendiger te maken. Echter kun je er natuurlijk ook voor kiezen om het spel zonder geheel rollenspel / inlevingsspel te spelen. Waar je ook voor kiest het is en blijft een leuk spel door de grote dynamiek. Zeker als je meerdere spellen combineert en er dus van alles mogelijk is in het spel zal het spel nooit hetzelfde zijn.

De kaarten kunnen soms lastig zijn om goed te begrijpen, als je er met de spelregelshandleiding niet uit komt dan beslist de eigenaar van het spel wat de spelregels zijn (leuk dus om zelf de eigenaar te zijn!).

Taal: Munchkin is een spel dat voornamelijk Engelstalig verkrijgbaar is, echter zijn er ook een paar spellen die in het Nederlands verkrijgbaar zijn.

Dood de monsters – Steel de schat – Verraad je maat – Word gek!

Geverifieerd door ExactMetrics