Selecteer een pagina

‘Mensen zijn genadeloos. Wat ze overbodig of niet meer bruikbaar vinden, gooien ze achteloos weg. Onverbiddelijk, zonder enige notie van de consequenties. Onverschillig voor het leed van de betrokkene. Dat verdienen veel voorwerpen niet. Een tweede kans. Ook de afgedankte spullen gunde ik dat van harte.’
En zo zit Mevrouw OVO, een Officiële Vuilnis Observant, drie avonden per week als het vuil officieel buiten mocht worden gezet, bij de vuilnishoop. Op zoek naar bruikbare voorwerpen. Want ook die verdienen het niet om door de gulzige muil van de vuilnisauto vermalen te worden.

In eerste instantie nam Mevrouw OVO de voorwerpen mee naar huis, om ze daar zo nodig te repareren en ze een veilig plekje te bieden. Maar op den duur was haar huis zó vol dat dit niet langer meer ging. Vanaf die tijd zorgt ze voor een nieuw thuis voor de voorwerpen of ze brengt ze bij de kringloopwinkel.

Tot ze op een dag een prachtige diepdonkerblauw wollig fluwelen bank aantreft tussen het vuilnis. Deze wil Mevrouw OVO graag meenemen naar haar flat. Maar hoe krijg je zo’n enorm ding elf verdiepingen omhoog? En wie zou haar willen helpen? Als er eindelijk hulp komt, blijkt dat een bank naar elf hoog sjouwen één ding is, maar de bank in het overvolle huis van Mevrouw OVO krijgen is twee.

Mevrouw OVO

Tijdens haar werk als OVO ontmoet Mevrouw OVO twee mannen. Mister Krrish en Chris. Beiden zeggen ze hulpverlener te zijn in de stadswijk en ze spelen allebei een belangrijke rol in het verhaal. Mevrouw OVO kan zelf ook wel wat hulp gebruiken bij het opruimen van haar flatje.
Hulpverlening is ook wel nodig in de stad die volledig in rep en roer is. Er vindt een gijzeling plaats waar doden bij vallen, vechtpartijen zijn aan de orde van de dag, er vindt een aanslag plaats. De gebeurtenissen volgens elkaar in rap tempo op waar ook mevrouw OVO in betrokken raakt. De bank krijgt tijdens één van de gebeurtenissen een bijzondere plek.

Dan blijkt dat hulpverlener Chris en zijn vrouw Iris onderzoek heeft gedaan naar het verleden van Mevrouw OVO, oftewel Emilia Veermans. En de waarheid is hard, keihard!
Dan gebeurt er iets wat niemand had voorzien …

… En door deze gebeurtenis kan Emilia niet meer blijven wonen waar ze nu woont en gaat ze op weg, niet wetende waarheen. En wat er van haar terecht komt? Dat kunt u lezen in het laatste hoofdstuk, een brief die gericht is aan Mister Krrish en waarin ze over haar nieuwe ‘baan’ verteld.

Mijn mening

Mevrouw OVO is een verhaal over een heel bijzondere vrouw. Al vanaf de eerste bladzijde vraag je je wat er zich in het verleden van deze vrouw heeft afgespeeld. Waardoor is ze geworden zoals ze is? En hoe komt ze toch bij alle gedachten, denkbeelden en ideeën die ze heeft? Hier krijg je antwoord op als je een kijkje wordt gegeven in de kinderjaren van Mevrouw OVO en als blijkt dat Chris en Iris onderzoek hebben gedaan naar het verleden van de echte Mevrouw OVO, van Emilia Veermans, en deze waarheid ook tegen haar wordt verteld. Beetje bij beetje wordt duidelijk wat Emilia al die jaren heeft gemist en waar ze zo naar smacht en bijna letterlijk om schreeuwt: LIEFDE, AANDACHT en WAARDERING!
Het einde, de brief aan Mister Krrish; apart, verrassend, bijzonder. Maar het past wel helemaal bij mevrouw OVO. Hoewel het erg lastig is om je helemaal in de gedachtenwereld van Mevrouw OVO in te leven, is het boek zeker de moeite waard en wil je blijven doorlezen tot het einde.

Productspecificaties

Titel: Mevrouw OVO
Auteur: Elma van Haren
Uitgeverij: De Harmonie
ISBN10: 9076174644
ISBN13: 9789076174648
Verschijningsdatum: januari 2017
Verschijningsvorm: paperback
Aantal bladzijden: 285

Lees ook:

Welk boek lees jij graag?

* Voor dit artikel hebben we een reviewexemplaar ontvangen *

Geverifieerd door ExactMetrics