Outcast Second Contact.

Outcast Second Contact

Zoals menige lezer weet, heb ik een partner met vier kinderen. Eens in de twee weken, blijven ze logeren bij hun biologische vader. Ondanks het feit dat we het dan onaangenaam stil vinden in huis, hebben mijn partner en ik dan wel tijd voor wat echte “quality time” samen. Zo spenderen we heel wat uurtjes in onze “BMW vierer” om te touren door een mooi bochterig landschap of een stukje legaal scheuren over de Duitse autobahn. Dan stoppen we vaak in steden zoals Trier, Keulen, Cochem, of Düsseldorf, om lekker te winkelen, of we gaan de natuur in in de Ardennen of Hoge Eifel.

Maar als het regent of het weer slecht is, blijven we liever thuis. En geloof het of niet, dan gamen we samen. Geen saaie bordspelletjes, maar echte “die-hard” Real Time Strategy games zoals Company of Heroes 2. Hier geeft Miranda de voorkeur aan. Van first person shooters is ze niet zo. Vindt ze te hectisch. Echter zo nu en dan, dan slaat bij haar de nostalgie toe en dan haalt ze een aantal heel oude games van stal. Games zoals RollerCoaster Tycoon 3 uit 2004. Of Dungeon Keeper 2 uit 1999. Voor mij een hoofdpijn om op haar MSI GE62 “Heroes of the Storm” i7-6700HQ quad core gaming pc draaiende te krijgen. En ofschoon ikzelf ook in mijn jeugd genoten heb van dergelijke games, merk ik dat ik toch heel snel af haak door de zwaar achterhaalde grafische weergave van dergelijke games.

Gamen

Gelukkig is er in de gaming industrie een ware nostalgie gedreven golf van vernieuwing aan de gang. Veel legendarische games uit het einde van de vorige eeuw genieten een “revival”. Counter-strike, de iconische first person shooter uit 1999, een spel dat voor mij on-line gaming een realiteit maakte, onderging al in 2004 een verjongingskuur. Het nog iconischere “Doom” uit 1993, werd in 2016 opgewaardeerd naar de allernieuwste graphics en game-play standaarden. Bij de remake van “The secret of Monkey Island” in 2009, krijg je als gamer de mogelijkheid om tijdens het spel te switchen tussen de graphics en gameplay van 1990 en de moderne variant. Interessant genoeg leidde deze hele revival zelfs tot de opkomst van een nieuw soort game.

Outcast Second Contact.

Ondanks de vooruitgang in de vermogens van grafische kaarten, zijn er hele genres games ontstaan waarin de Pixel weer prominent op je scherm pronkt. MineCraft is hier een van de bekendste van. Mooi vierkant hoeft niet lelijk te zijn. Maar met de opkomst van de PC en on-line gaming inmiddels alweer meer dan 30 jaar achter ons, moge het duidelijk zijn dat er legio gamers zijn van middelbare leeftijd die graag de games van hun jeugd nog wel een zouden willen spelen, maar dan in een nieuw jasje.

Outcast Second Contact

Outcast Second Contact, is wellicht een van de meest verwachte remakes van het origineel “Outcast”. Deze game van Belgische oorsprong, werd in 1999 ontvangen als “Adventure of the year” door GameSpot. In deze game stap je in de huid van Cutter Slade. Een ex-Navy Seal die gevraagd wordt de ondergang van de aarde te stoppen door in een parallelle wereld een gestrande, defect geraakte satelliet te repareren.

In 1999 waren de graphics al niet van deze aarde. In derde persoon modus, bestuurde je Cutter “Ulukai” (zoals je door de aliens op Adelpha genoemd wordt) door een landschap dat gevuld is met gevaarlijke soldaten van de kwaadaardige tiran Fae Rhan, bloeddorstige wezens en vreedzame Talon. Het spel uit 1999 werd als revolutionair gezien door de unieke manier waarop de open wereld werd opgebouwd alsook door de grafische kracht. De 2017 “Second Contact” versie doet volledig eer aan deze historisch significante game. De gameplay is vrijwel hetzelfde gebleven, zonder oubollig aan te voelen.

Het landschap is onveranderd t.o.v. de eerste versie, maar is nu gevuld met prachtige flora en fauna die vorige eeuw simpelweg nog niet gerenderd konden worden door gebrek aan rekenkracht. Het verhaal is een-op-een overgenomen en heeft in de afgelopen 18 jaar nog geen gram van zijn kracht en allure verloren. Dit maakt Outcast Second Contact een prachtige game. Niet alleen voor de nostalgische gamer die graag zijn jeugdherinneringen op een 24 inch full HD scherm wil opfrissen. Maar zeker ook voor jonger spelers voor wie deze game harstikke nieuw zal aanvoelen.

Voor mij was het een plezier om deze “Blast from the past” te mogen reviewen voor Thuisleven. En ik kijk er dan ook naar uit om het opnieuw uit te kunnen spelen.

Outcast Second Contact is te koop bij Bol.com voor de PS4, Windows en Xbox One

Lees ook:

Welke game speel jij graag?

* Voor het schrijven van dit artikel hebben wij een recensie-exemplaar ontvangen *

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

1 reactie

  • Wel grappig om te lezen dat jullie zo een gezamenlijk hobby/passie hebben. Oh en rollercoaster tycoon ligt hier ook nog in de kast nu je het zegt haha

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics