Thuisleven.com > Sport & Gezondheid > Op welke leeftijd kan je kind met vechtsporten beginnen?

Op welke leeftijd kan je kind met vechtsporten beginnen?

Dat ik graag een zoon zou krijgen is geen geheim in mijn omgeving. We werden verblijd met drie dochters. Na al dat roze en uren peuterdansen blijkt de jongste een ware rouwdouwer te zijn. Zelf heb ik twintig jaar lang waterpolo gespeeld. Zij presteert het om nog zonder zwemdiploma de bal van mij af te pakken. En dat meer dan eens. Ze is een echte doorzetter en gaat recht op haar doel af. Niets ontziend trekt zij zich over mij heen en eenmaal die bal vast, laat ze die ook niet meer los…

Lees meer over zwemles in DTV- Een tweeling op zwemles, hoe ga ik dat aanpakken?

Sportliefhebber

Voordat ik op waterpolo mocht met negen jaar, heb ik handbal gespeeld. In ons dorp bestond de keuze uit voetbal of handbal. Het schijnt één van de zwaarste sporten te zijn. Dat ik al met één hand de bal kon gooien kwam naderhand goed van pas. Ik ben altijd een liefhebber van zware sporten geweest. Zo kijken wij ieder weekend naar Mixed Martial Arts (MMA), kickboksen en boksen op de televisie. Ik zou graag eens naar een vechtsportgala gaan. En dan nu terug naar onze jongste dochter.

Sporten voor kinderen

Als derde kind heeft ze haar grote voorbeeld in haar zussen. Ze is alleen in alles sneller, harder en luider. Speelt veel met jongens en schuwt ook geen lichamelijke strijd. Toch vinden mensen haar schattig en dat komt waarschijnlijk omdat ze klein van stuk is. En natuurlijk weet ze dat ze schattig gevonden wordt.
Zwemles is een drama omdat ze meer op overleven zwemt, dan netjes in een zwemslag. Ook is ze snel afgeleid en haalt grapjes uit bij de andere kinderen en de juf. Bij de Scouting kan ze sinds kort haar tomeloze energie in de buitenlucht kwijt. Alleen zijn de Welpen daar niet gediend van het lichamelijke. Tijd om eens op zoek te gaan naar een goede sport voor haar.

Vechtsporten op jonge leeftijd

Een jong meisje op vechtsport? Tja, mijn waterpolo werd ook niet altijd geaccepteerd. Nu dertig jaar later zijn de vrouwen in de vechtsporten in opkomst. Ze moet haar zwemdiploma nog halen, maar toch gaan we ons verdiepen in vechtsporten. Judo kan al vanaf een jaar of vijf, maar eigenlijk zijn we op zoek naar iets actievere sport. Eén van de vechtsporten die meer in de aanval dan de verdediging gaat, als Karate of Aikido. Haar leeftijd is geen enkel probleem ondervinden we al snel. Ook zijn de kinderen goed beschermd en wordt respect van hen geëist. Respect voor andere kinderen, de trainer en de vechtsport. Ik vind het een goede basis om in op te groeien. Het is jammer dan er zo’n beladen sfeer om vechtsporten heen schijnt te hangen. Daar hebben we in de Dojo niets van gemerkt. En als ze het echt zou willen dan verkoopt Fightshop.nl ook roze vechtsportbenodigdheden…

Is jouw dochter een meisje-meisje of zit er ook meer pit in?

Linda Meester

Eigenaar/ vennoot van Thuisleven.com & TuinenBuitenleven.com. Moeder van 3 dochters en echtgenoot van een zelfstandig ondernemer.

3 reacties