Selecteer een pagina

De buurman is 80+ jaar en is helemaal alleen op de wereld. Hij woont in zijn ouderlijk huis en is nooit getrouwd geweest. De buurman heeft geen broers, zussen of familie en zijn ouders zijn al lang geleden overleden. Hij leeft een teruggetrokken bestaan. Al komen er wel steeds meer instanties voor hulpmiddelen over de vloer, want het gaat niet allemaal naar wens. De vraag is alleen naar wiens wens….?

Alleen wonen op hoge leeftijd

Dat hij oud is en alleen daar kan niemand iets aan veranderen. Zelf bemoeit hij zich niet met andere mensen. Gelukkig is het brandalarm doorgeschakeld. Dat vind ik wel een prettig idee. De laatste tijd gaat zijn gezondheid achteruit. Hij is wat rumoerig, vergeetachtig en ziet er minder goed uit. Ook ligt hij langer in bed in de ochtend en loopt hij ’s nachts te spoken. De wijkagent en het Maatschappelijk Werk hebben zich onlangs toegang verschaft en hij wordt sindsdien beter in de gaten gehouden.

De woning

Ook de eigenaar van het huurhuis is op de hoogte gesteld. De woning wordt niet goed onderhouden. De verf bladdert van de kozijnen en in de tuin groeit alles door. De buurman zal vast gewend zijn aan het weer van alle jaargetijden want zijn ramen staan gedurende de hele dag open. Nog los van een minimale ondersteuning in zijn huishouding en het doen van de weekboodschappen. Al zal hij daar niet welwillend tegenover staan. En inmiddels zouden er wel wat hulpmiddelen voor ouderen aangebracht kunnen worden.

Hulpmiddelen voor ouderen

Het huis is niet meegegroeid met zijn tijd, dat komt vast omdat de huurders er al meer dan 80 jaar wonen. Zo is zijn douchecabine direct bovenaan de trap gesitueerd. Dat is vragen om problemen nu hij wat slechter ter been is. Het traplopen kost hem zienderogen meer moeite. Een traplift zou geen overbodige luxe zijn, al zou het een tweedehands traplift zijn. En het aanbrengen van een douchestoel of stang in zijn douchecabine zal hem meer stabiliteit geven. Je moet er toch niet aan denken dat hij van de trap valt.

De grens tussen respect voor eigen beschikking en ingrijpen

Het is lastig, dat komt voornamelijk omdat de buurman eigenlijk niets te maken wil hebben met derden. Of dit nu buren of instanties zijn. Ik zou met alle liefde zijn buitenramen eens willen lappen, maar dat doe ik niet zonder zijn goedkeuring. Hij opent vast de deur niet. En het aantal keren dat de wijkagent, zijn huisarts of andere instanties aanbellen neemt zienderogen toe. Maar ze vinden geen gehoor. Hij wil het niet….. en eigenlijk wil ik daar wel respect voor hebben. Alleen waar ligt de grens? Ik zou liever zien dat iedereen er netjes en verzorgd bij zit.

Lees ook:

Heb jij je wel eens verdiept in hulpmiddelen?

Geverifieerd door ExactMetrics