Langer thuis kunnen wonen, mede dankzij hulpmiddelen
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Gezondheid en Welzijn > Mobiliteitshulpmiddelen en ouderenzorg > Wat als je buurman eigenlijk hulpmiddelen nodig heeft?

Wat als je buurman eigenlijk hulpmiddelen nodig heeft?

De buurman is 80+ jaar en is helemaal alleen op de wereld. Hij woont in zijn ouderlijk huis en is nooit getrouwd geweest. De buurman heeft geen broers, zussen of familie en zijn ouders zijn al lang geleden overleden. Hij leeft een teruggetrokken bestaan. Al komen er wel steeds meer instanties voor hulpmiddelen over de vloer, want het gaat niet allemaal naar wens. De vraag is alleen naar wiens wens….?

Alleen wonen op hoge leeftijd

Dat hij oud is en alleen daar kan niemand iets aan veranderen. Zelf bemoeit hij zich niet met andere mensen. Gelukkig is het brandalarm doorgeschakeld. Dat vind ik wel een prettig idee. De laatste tijd gaat zijn gezondheid achteruit. Hij is wat rumoerig, vergeetachtig en ziet er minder goed uit. Ook ligt hij langer in bed in de ochtend en loopt hij ’s nachts te spoken. De wijkagent en het Maatschappelijk Werk hebben zich onlangs toegang verschaft en hij wordt sindsdien beter in de gaten gehouden.

De woning

Ook de eigenaar van het huurhuis is op de hoogte gesteld. De woning wordt niet goed onderhouden. De verf bladdert van de kozijnen en in de tuin groeit alles door. De buurman zal vast gewend zijn aan het weer van alle jaargetijden want zijn ramen staan gedurende de hele dag open. Nog los van een minimale ondersteuning in zijn huishouding en het doen van de weekboodschappen. Al zal hij daar niet welwillend tegenover staan. En inmiddels zouden er wel wat hulpmiddelen voor ouderen aangebracht kunnen worden.

Hulpmiddelen voor ouderen

Het huis is niet meegegroeid met zijn tijd, dat komt vast omdat de huurders er al meer dan 80 jaar wonen. Zo is zijn douchecabine direct bovenaan de trap gesitueerd. Dat is vragen om problemen nu hij wat slechter ter been is. Het traplopen kost hem zienderogen meer moeite. Een traplift zou geen overbodige luxe zijn, al zou het een tweedehands traplift zijn. En het aanbrengen van een douchestoel of stang in zijn douchecabine zal hem meer stabiliteit geven. Je moet er toch niet aan denken dat hij van de trap valt.

De grens tussen respect voor eigen beschikking en ingrijpen

Het is lastig, dat komt voornamelijk omdat de buurman eigenlijk niets te maken wil hebben met derden. Of dit nu buren of instanties zijn. Ik zou met alle liefde zijn buitenramen eens willen lappen, maar dat doe ik niet zonder zijn goedkeuring. Hij opent vast de deur niet. En het aantal keren dat de wijkagent, zijn huisarts of andere instanties aanbellen neemt zienderogen toe. Maar ze vinden geen gehoor. Hij wil het niet….. en eigenlijk wil ik daar wel respect voor hebben. Alleen waar ligt de grens? Ik zou liever zien dat iedereen er netjes en verzorgd bij zit.

Lees ook:

Heb jij je wel eens verdiept in hulpmiddelen?

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

6 reacties

 • Oh zo’n buurman hadden wij ook. Hadden inderdaad…… Toen we hem een paar dagen niet gezien of gehoord (muren waren niet echt geluiddicht) hadden hebben met de buren aan de andere kant de politie ingeschakeld en vonden hem boven naast het bed. Hij had griep gehad, en was naast het bed gevallen, kon niet bij een telefoon komen en is helaas op 93 jarige leeftijd daaraan overleden. Spijt dat ik niet iets eerder alarm heb geslagen!

 • Wat ik toch wel bijzonder vind is dat hij gelukkig wel goed in de gaten gehouden wordt door diverse instanties, en tegelijk erg dat ik dat bijzonder vind. Wij zijn contactpersoon voor mijn oom die verder ook niemand meer heeft, gelukkig woont hij wel intern schilt een hoop zorgen. Lastig inschatten of hij hulp wil van jou als buurvrouw, ik zou het denk ik aanbieden bv zeggen dat je jou ramen morgen lapt en die van hem er ook even bij pakt, meer als mededeling ipv vraag. Succes!

 • Onze buurvrouw wil ook niet naar verzorgingstehuis en snap ik best. Ze zit in 1 gezinswoning alleen maar altijd gewoond dus waarom zou ze daar niet mogen blijven. Gelukkig wil ze hulp en komen er genoeg mensen over de vloer om haar te helpen. Buurvrouwen doen de boodschappen en schoonmaken. Andere bekenden houden de tuin bij

  Wat wel apart vind je zegt huurhuis slecht onderhouden is maar de eigenaar moet zelf de kozijnen en kwaliteit huis bijhouden en niet de huurder
  Wij huren ook en verven kozijnen en deuren buiten word gedaan net als alle onderhoud van huis
  Dus dan is de eigenaar van huis of de woningbouw vereniging zelf ook erg laks qua onderhoud

  Denk maar respecteren je buurman zn privacy wil en beetje in gaten houden meer kun je niet doen

 • Heel verdrietig en moeilijk als je zo graag iets wil betekenen voor een ander die hulp nodig heeft maar dat niet wil. Ik denk dat je het moet en mag loslaten omdat er ook professionele instanties zijn die meneer in de gaten houden. En inderdaad, je schreef naar wiens wens? Dat alles is een kwestie van respecteren dat iemand geen contact en hulp wil. Ik denk als je elke dag even kijkt dat meneer door het huis loopt (dus niet gevallen is en ergens in huis ligt) dat dit voor nu genoeg is. (zelf heb ik in de zorg gewerkt en weet als mensen hulp weigeren hier ook veel achter kan zitten en kan het soms lang duren voordat er een stukje vertrouwen is gewonnen, daarom ben ik blij dat maatschappelijk werk ernaar kijkt.

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics