Thuisleven.com
onderhoud tuinmeubelen
Thuisleven.com > Buiten > Tuinmeubels > Onderhoud van verschillende tuinmeubelen

Onderhoud van verschillende tuinmeubelen

Om van je tuin een waar paradijs te maken, gaan een hoop mensen over tot de aanschaf van nieuwe tuinmeubelen. Het aanbod is dan ook gevarieerd en er is voor elk wat wils. De Van der Garde tuintafels bijvoorbeeld gaan als warme broodjes over de toonbank. Er lijkt bijna geen limiet aan het budget. Na zo’n investering wil je wel dat je tuin set lang meegaat. Om deze reden verdiep ik mij in het onderhoud van de verschillende soorten tuinmeubelen.

Onderhoud van (verstelbare) tuinstoelen

Het gewenste onderhoud van tuinstoelen is sterk afhankelijk van het gebruikte materiaal. Zo zijn de zittingen bij Van der Garde verstelbare tuinstoelen gemaakt van wicker (vlechtwerk) , textileen, strekmetaal of airmesh. Het frame bestaat daarentegen uit aluminium of staal. Per materiaal gelden weer andere specifieke richtlijnen. Ik zet ze per stuk op een rijtje na de algemene onderhoudstips.

Algemene schoonmaaktips tuinmeubelen

Als grootste gemeenschappelijke deler kun je tweemaal per jaar je tuin- of lounge set schoonmaken met een niet-krassend schoonmaakmiddel als groene zeep. Na het soppen spoel je het buitenmeubel met ruim schoon water af. Daarna drogen met een zachte doek en het straalt je weer tegemoet. Gebruik bij voorkeur geen hogedrukreiniger, schuurmiddel of een agressief bijtend schoonmaakmiddel voor het reinigen van tuinmeubelen.
Voor de winter geldt dat het afdekken met een afdekhoes de tuinmeubelen beschermt tegen de hevigste weersinvloeden. Inklappen en opruimen in een schuur of onder een carport zou nog beter voor het behoud van uw tuin set zijn. Vervolgens tover je ze in het voorjaar weer tevoorschijn.

Onderhoudstips tuinmeubelen per materiaal

Aluminium

Het grootste gevaar bij een frame van aluminium is het ontstaan van krassen. Door regelmatig met de gieter en wat (regen)water het zand van de stoel- of tafelpoten te gieten, verminder je de kans op krassen. Gebruik om dezelfde reden geen schuurmiddel of hogedrukreiniger.

R.V.S

Over het algemeen kom je met wat warm water en een doekje erg ver bij R.V.S. Mocht er door omgevingsinvloeden toch wat vliegroest ontstaan aan het R.V.S. dan zijn daar speciale reinigingsmiddelen voor verkrijgbaar, zoals de 4-Seasons RVS roestverwijderaar.

Strekmetaal

Strekmetalen tuinmeubelen hebben een metalen frame met gecoate buizen. Deze zijn voldoende beschermd tegen weersinvloeden. Gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen en hoge druk kunnen deze coating aantasten. Wederom volstaat een sopje met wat water.

Kunststof, vlechtwerk, rope en textileen

De lounge set van wicker (vlechtwerk) of kunststof en de zittingen van textileen zijn gemakkelijk te reinigen met een lauwwarm sopje. Groene zeep is zacht voor het materiaal en niet zo schadelijk voor de tuinomgeving. Gebruik geen hogedrukreiniger maar giet met een gieter of de tuinsproeier het sopje van de tuinmeubelen. Voor een grondige reiniging is de 4-Seasons Multi Surface Cleaner verkrijgbaar.

Teakhout

Bij het onderhoud van teakhouten tuinmeubelen is het van belang om eerst een keuze te maken. Wil je de kenmerkende teakkleur behouden dan behandel je het kurkdroge teakhout met een teak protector. Wanneer je het natuurlijk wil laten vergrijzen dan kun je het teak hout behandelen met een schild. Dat laagje stoot vuil en vocht af en houd het teak hout langer goed. Vervolgens reinig je het met een borstel met warm water en wat groene zeep of soda. Ook zijn er speciale teak cleaners verkrijgbaar.

Spraystone, glas of graniet

Van deze materiaalsoorten worden tafelbladen gemaakt. Het voordeel is dat deze het hele jaar buiten kunnen blijven staan. Er zijn, naast de algemene onderhoudstips, wel wat zaken om rekening mee te houden. Wanneer er vorst dreigt is het wenselijk om geen potten of losse spulletjes op deze tafelbladen te laten staan. Het gebruik van een afdekhoes wordt ook afgeraden. Deze tafelbladen willen graag blijven ‘ademen’.
Gedurende het jaar kunnen de losse voorwerpen kringen veroorzaken. Dit is op te vangen door een onderzetter te gebruiken of om de accessoires regelmatig te verzetten.

Virenwood en polywood

Tafelbladen van polywood of virenwood zijn eenvoudig te reinigen. Naast warm water met een sopje zijn er speciale cleaners en protectors verkrijgbaar. De protector beschermt het tafelblad tegen vocht en vuil. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Sunbrella stof en kussens

Het stof is onderhoudsvriendelijk en eenvoudig te reinigen met wat water en een sopje. Eventueel zijn er ook textielreinigers verkrijgbaar. Gebruik een zachte borstel om het textiel hiermee in te soppen. Spoel na gebruik af met ruim water en laat de stof aan de buitenlucht drogen. Sommige kussens zijn geïmpregneerd en de hoezen niet wasbaar. Dit is eenvoudig te zien in het label.
Na gedaan werk is het goed afsluiten met een barbecue.

Lees ook:

Ben jij zuinig op je tuinmeubilair?

Bron afbeelding: Van der Garde

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Voeg een reactie toe

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics