Thuisleven.com
printer onderhoud
Thuisleven.com > Entertainment > Gadgets > Onderhoud van een printer

Onderhoud van een printer

Gelukkig wordt de digitale wereld steeds beter en kan er steeds meer papierwerk vervangen worden voor een digitale versie. Toch is dat nog niet altijd het geval. Dagelijks wordt er dan ook nog steeds heel veel geprint omdat dit simpelweg noodzakelijk is. Gelukkig is de printer van nu al lang niet meer te vergelijken met die van vroeger en kun je dan ook haast in elk huishouden wel een printer vinden. Ook wij hebben een printer in huis staan en om deze printer zo goed mogelijk te laten lopen onderhouden we hem met regelmaat. In dit artikel meer over het onderhoud van je printer.

Brandstof v.s. cartridge

Het vullen van een benzineauto met diesel is minder ernstig dan het tanken van benzine met een auto die is voorzien van een dieselmotor. In beide gevallen leidt het tot schade, maar benzine in een dieselauto is echt funest. Als je er achter komt dat je de verkeerde brandstof hebt getankt, start de auto dan niet en haal er hulp bij. Bij een printer is het gelukkig een stuk zichtbaarder zodra je een verkeerde cartridge gebruikt. Zo kan bijvoorbeeld het formaat heel anders zijn. Als dat niet het geval is dan geeft een printer ook vaak aan dat er een verkeerde cartridge in zit. Om dit misverstand te voorkomen, kun je het beste vooraf al even op internet zoeken welke cartridge bij jouw printer hoort. Zo passen in verschillende HP Deskjet, OfficeJet of Envy printers een hp 301 cartridge.

Regelmatig onderhoud

Als je een correcte cartridge hebt ben je er nog niet. Je moet namelijk ook zorgen dat de printer probleemloos blijft werken door er regelmatig onderhoud aan te plegen. Immers zit je niet te wachten op andere afdrukproblemen of een printer die plotsklaps uit valt. Niet alleen helpt dit om problemen te voorkomen, maar zorgt het ook voor een langere levensduur (milieubewust).

Printer schoonmaken

Het schoonmaken van je printer is een belangrijk onderdeel van onderhoud. Tijdens het afdrukproces kunnen zich namelijk kleine stukjes papier, stof en toner in en op de printer ophopen.  Een klein beetje is natuurlijk geen probleem, maar zodra dit wat meer wordt kan dit problemen opleveren. Stof je printer daarom vanaf de buitenkant met regelmaat goed af en neem het zo nu en dan eens goed af met een licht vochtige doek. Een doek of beschermhoes over het apparaat leggen zodra je het niet gebruikt wilt ook helpen.

De binnenkant van de printer is echter een ander verhaal. Zodra je merkt dat de kwaliteit van het afdrukken achteruit gaat, ga dan eens na of je printer een reinigingsmodus in zich heeft. Tijdens dit reinigingsproces wordt er een reinigingspagina afgedrukt. Tijdens dit proces is het belangrijk om de printer tussentijds niet uit te zetten, ook niet als het programma stopt. Ofschoon hij voor het oog niks aan het doen is, gebeurt dat binnen het systeem wel! Voor het beste resultaat kun je het reinigingsproces enkele keren herhalen.
Heeft je printer geen reinigingsproces dan kun je dit klusje klaren met een (oude) doek. Durf je dit niet zo goed dan kun je er ook een professional bij halen.

Verder onderhoud

Een printer heeft niet zijn eeuwige nieuwwaarde, zeker niet bij intensief gebruikt. Verslijting ligt dan ook op de loer. Een versleten onderdeel kun je het best zo snel mogelijk vervangen om ervoor te zorgen dat je printer probleemloos blijft printen. Items die wel eens verslijten zijn:

  • opnamerollen
  • invoerrollen
  • reinigingsstokje
  • invoerunit
  • koelventilator

Weet je niet zo goed wanneer de onderdelen versleten zijn, dan is het zaak om de meldingen op het scherm van de printer goed in de gaten te houden. Veel systemen melden namelijk zelf wanneer er onderhoud nodig is. Afhankelijk van de printer en je eigen handigheid is het onderhouden van de printer een makkelijke of moeilijke klus. Maar ook hiervoor geld dat een professional, of computerman, je hiermee kan helpen.

Nieuw printer

Hoe goed je een printer ook verzorgt en onderhoud, er komt een moment dat het apparaat niet meer te repareren is. Een nieuwe printer is dan noodzakelijk. Bij PrintAbout zijn vele modellen en merken te verkrijgen. Ook voor de asseccoires kun je bij dit bedrijf terecht.

Nu jouw printer weer helemaal up to date is, of zelfs helemaal vernieuwd is, kun je de lopende spaaractie’s weer gaan printen.

Print jij veel?

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

1 reactie

  • Dank je wel voor de tip van de website!
    onze printer heeft bijna de geest gegeven en we zijn op zoek naar een nieuw apparaat. Waarschijnlijk wordt het een kleine laserprinter want heel veel gebruiken we ‘m niet meer, maar het is toch handig een printer in huis te hebben.

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics