Thuisleven.com
Oliebollen en appelflappen van Koopmans
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Feest(dagen) > Kerst & Oud en Nieuw > Oliebollen en appelflappen van Koopmans

Oliebollen en appelflappen van Koopmans

Ieder jaar bak ik samen met mijn ouders en kinderen op 31 december Koopmans oliebollen en appelflappen. Vroeger bij mijn ouders thuis, inmiddels is het bij ons thuis en doen de kinderen al gezellig mee! ’s Morgens vroeg begin ik met het klaarzetten van de spullen en wel ik vast de rozijnen en krenten en zet het bier uit de koelkast. Is dit allemaal gedaan begin ik met het maken van het oliebollen beslag want dit moet goed rijzen. Ik gebruik 1,5 pak voor oliebollen te maken en 1,5 pak voor appelflappen.

Eerst de Koopmans mix voor oliebollen maken

Ik gebruiken 750 gram oliebollenmix van Koopmans. De mix gaat in een grote pan/kom (let op dat het beslag goed kan rijzen!) met 525 ml handwarm water, 225 ml bier (maakt niet uit welk merk) met 375 gr krenten/rozijnen en ik voeg altijd op gevoel nog gesnipperde appel erbij. Dan zet de pan/kom weg op een warme plaats. Daarna doe ik er een theedoek om met huishoudfolie zodat het lekker kan rijzen! Het staat op de (vloer)verwarming, dat is goed voor het rijzingsproces.

Oliebollen en appelflappen van Koopmans

Als dat gedaan is ga ik de spullen klaar zetten om te bakken. Mijn tafel leg ik vol met kranten en daaroverheen keukenpapier (lang leve de Action!), dit is voor het uitlekken van de oliebollen en appelflappen. Ook mijn kookplaat wordt toegedekt met kranten en keukenpapier tegen het knoeien. Ik gebruik een oude frituurpan die ik vul met zonnebloemolie. Het gebruik van de frituurpan is makkelijk omdat je de temperatuur goed in de gaten kan houden. 190 graden is de beste temperatuur om te bakken. Als dit klaarstaat komt het aan op heel veel appels schillen en klokhuizen eruit halen. Dit klusje doet mijn vader samen met de kinderen. Ze snijden gelijk mooie schijven van 1 á 2 cm. Deze gaan in een grote schaal en gaat er suiker en kaneel over.

Appelflappen van Koopmans

In de tussen tijd maak ik het beslag klaar voor de appelflappen.Ik gebruik 750 gram mix, 1125 melk. Dit roer je goed door elkaar tot een glad beslag. Dit beslag kan je gelijk gaan gebruiken. Het bakken kan beginnen. Als de olie op temperatuur is kunnen de eerste appelflappen erin. Ik haal de appelschijven door het besla

g en doe ze één voor één in de frituurpan. Er kunnen 4 á 5 tegelijk erin. Halverwege even draaien zodat ze aan twee kanten mooi bruin zijn. Als je denkt dat ze gaar zijn kun je ze er met een schuimspaan uit halen. Ik leg ze eerst naast mijn frituurpan op een krant bedekt met keukenpapier en als de volgende ronde met appelflappen klaar zijn gaat de eerste ronde naar de keukentafel.

VARIATIE TIP

Als variatie op appelflappen, gebruiken wij perzik en ananasschijven. Let wel dat je het fruit goed uit laat lekken en dep het droog. De ananasschijven zijn zwaar dus moet je even goed opletten met bakken.

Het resultaat

Als dit klaar is heb ik meestal 100 appelflappen, 12 ananasflappen en 12 perzikflapjes. Nu doe ik de frituurpan even dicht zodat de zonnebloemolie weer goed op temperatuur kan komen en pak ik de oliebollenmix, deze is goed gerezen en zit waarschijnlijk tegen de huishoudfolie aan en bij een te kleine pan/kom loopt het eroverheen. Om mooie oliebollen te maken gebruiken ik een ijsschep die het ‘bolletje” los maakt van de lepel, erg handig en je hebt mooie gelijke bollen voor het bakken. Oliebollen hebben wel even werk met bakken, na 2 minuten even draaien en de andere kant bruin laten worden. de eerste oliebol even opensnijden na het bakken van 4,5 minuut of hij dan gaar is en dan aanpassen . Daarna dezelfde tijd aanhouden. Let op dat je de oliebollen niet te groot maakt want dan worden ze heel bruin van buiten en zijn ze niet gaar van binnen. Als alle mix op is hebben wij ongeveer 35 oliebollen. En na al dit bak werk is het smullen geblazen en alles schoonmaken! De zonnebloemolie laten wij helemaal afkoelen, dan zeeft mijn vader het en gebruiken wij het om bij pannenkoeken te bakken.

Oliebollen en appelflappen van Koopmans

Lees ook:

Gaan jullie ook oliebollen en appelflappen maken?

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

3 reacties

 • Oliebollen maken we hier ook elk jaar! Appelflappen niet wij hebben liever appelbeignets, die koop ik gewoon in de winkel

 • Ik bak de oliebollen niet meer zelf.
  Jammer dat er geen geuren uit de pc kunnen komen.
  Het recept van de lekkernij met appel bewaar ik.
  Gebruik je daarvoor de mix die jij voor de oliebollen ook gebruikt?
  Laat het je goed smaken 😉

  • Ja op het pak staat ook de mix voor de appelflappen. Daarbij geen bier gebruiken want dat hoeft niet te rijzen! Ze waren heerlijk! Dank je!

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics