Thuisleven.com
Nisyros van Sunny Games

Nisyros van Sunny Games

De vulkaan van het Griekse eiland Nisyros wordt actief! Door een aantal grote uitbarstingen wordt het hele eiland onder de lava bedolven. De inwoners moeten op tijd het eiland zien te verlaten door genoeg boten te bouwen. Ze kunnen de lavastroom vertragen door dammen te bouwen. Om boten te bouwen is hout nodig, voor het bouwen van dammen is steen nodig en er wordt graan verbouwd om de werkers te voeden. De werkers moeten soms grote risico’s nemen om genoeg grondstoffen te kunnen verzamelen. Lukt het de inwoners te redden voordat het hele eiland onder de lava bedolven is?

Spelregels Nisyros

Alvorens het spel gespeeld wordt kiest men het spelniveau:

 • Achilles: elke inwoner heeft een boot nodig om te ontsnappen en er vinden elke spelronde 2 uitbarstingen plaats.
 • Heracles: elke inwoner moet 1 graan in de boot meenemen om te kunnen ontsnappen; nog steeds 2 uitbarstingen per spelronde.
 • Zeus: elke inwoner moet 1 graan in de boot meenemen om te kunnen ontsnappen en er zijn 3 uitbarstingen per spelronde.

Zet vervolgens het spel op zoals op de afbeelding op de achterkant van de spelregelkaart.

De speler die aan de beurt is volgt de 10 stappen van het spelverloop die schematisch op het spelbord staan afgebeeld. Hij/zij gooit ook de dobbelstenen als er voor het hele team gedobbeld moet worden en maakt keuzes voor het team als jullie er samen niet uit komen. De spelers met de grondstoftabellen letten steeds goed op hoeveel er van deze grondstof bijkomt of afgaat. Natuurlijk voeren alle spelers de acties van hun eigen inwoners uit, dit kan meestal tegelijk.

In het spel zijn er de volgende 10 stappen:

 1. Werkers en boten verplaatsen
 2. Gebeurtenissen
 3. Actiedobbelstenen
 4. Grondstoffen verzamelen
 5. Dammen en boten verzamelen
 6. Nieuwe werkers oproepen
 7. Voedsel voor de werkers
 8. Lavastroom
 9. Uitbarstingen
 10. Inwoners evacueren

Het spel eindigt als Nisyros volledig onder de lava bedekt is of als er geen inwoners meer op het eiland zijn. Elke speler telt nu hoeveel van zijn inwoners veilig Kos hebben bereikt.
Heeft elke speler minstens 7 inwoners gered, dan behalen jullie een kleine overwinnen. Speel het volgende spel op hetzelfde niveau.
Hebben alle spelers 9 of 10 inwoners gered dan vieren jullie een grote overwinnen! Jullie zijn klaar voor een grotere uitdaging; probeer het spel eens op hoger niveau.

Wat vinden wij ervan?

Nisyros van Sunny Games

Sunny Games kennen we vooral van de kinderspelletjes zoals Max de Kat en de Geheime Gang. Met Nisyros komt daar instataan verandering in. Dit spel is namelijk vooral gericht op het oudere publiek en dat merk je ook zodra je de spelregels erbij neemt. Ofschoon het allemaal wat veel oogt (de spelregels) is het erg makkelijk te leren. Door op het laagste niveau, Achilles, te beginnen raak je bekend met de spelregels en kun je het naarmate je het vaker hebt gespeeld of gezien de uitslag van het spel het niveau verhogen naar Heracles of Zeus. Bij deze spelniveaus is het spel een paar stappen uitdagender. Daardoor blijft het spel ook interessant voor de gelegenheidsspelers en veelspelers.

Om het spel samen te kunnen spelen is goede communicatie noodzakelijk. Vooral tactiek bespreken is een pré.
Het spel heeft een mooie vormgeving en dat is ook wel een beetje wat we gewend zijn van de Sunny Games spellen. Ofschoon de speeltijd voor 30 minuten wordt aangegeven is 45 tot 60 minuten iets realistischer. Zeker als je het nog niet zo vaak gespeeld hebt en de spelregels er nog bij wilt houden.

Informatie

Nisyros
Aanbevolen speelleeftijd: 12 – 99 jaar
Aantal spelers: 2 tot 4 spelers
Speeltijd: 30 minuten
Spelsoort: Coöperatief spel | Strategisch spel
Taal spel en handleiding: Nederlands
Merk: Sunny Games

Welk (type) spel heeft jouw voorkeur?

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

3 reacties

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics