Monopoly is het vastgoedspel voor snelle onderhandelaars. Beweeg je pion over het bord en koop onderweg zoveel mogelijk bezittingen. Hoe meer bezittingen je hebt, des te meer huur je krijgt. Meer geld betekend grotere investeringen en wellicht zelfs huizen en hotels. Daarmee krijg je nog meer inkomsten en dat heb je nodig om niet failliet te gaan. Ben jij de laatste speler die nog geld heeft als alle andere spelers failliet zijn?

Monopoly varianten

Het spel Monopoly (Engels voor monopolie) is een van de bestverkochte bordspellen ter wereld en is intussen in 26 talen verkrijgbaar! Sinds het spel is uitgebracht (1935 door Parker Brothers) zijn er meer dan 200 miljoen exemplaren verkocht. Mede dankzij de bijzondere edities die met regelmaat verschijnen. Zo is er varianten met:

  • Online bankieren (een eigentijds versie van Monopoly door de betaalautomaat met touch-technologie en de bankpassen)
  • Monopoly Junior (met dit gemakkelijk te leren spel laat je kinderen kennismaken met een leven lang Monopoly speelplezier)
  • Voor Millenials (ontdek deze nieuwe versie van het beroemde gezelschapsspel. Het is even wennen want het draait niet om geld, maar om bijzondere ervaringen. Ga op yogales of bezoek een hip festival)
  • Monopoly L.O.L. Surprise (ontdek het superschattige Monopoly-spel van L.O.L. Surprise! In plaats van locaties en eigendommen moeten de spelers in deze editie van Monopoly: L.O.L. Surprise! poppetjes van de andere spelers kopen, verkopen en ruilen)
  • Monopoly series (denk hierbij aan Game of Thrones, F.R.I.E.N.D.S., Lord of the Ring, enzovoorts).
  • Entertainment (een spelersvariant met daarin je favoriete band of game in de hoofdrol)

Spelregels

Voor het spel kan beginnen krijgt elke speler bij het begin: 5 x M1, 1 x M5, 2 x M10, 1 x M20, 1 x M50, 4 x M100 en 2 x M500 (totaal dus M1500). De rest van het geld mag in de doos blijven (deze heeft handige inkepingen voor het geld, dit is de bank.
Schud de kans en Algemeen Fonds kaarten en leg deze op de daarvoor behorende vlakken op het speelbord. Spreek samen af wie de bankier wordt. De bankier regelt:

  • Het geld van de bank
  • Huizen
  • Hotels
  • Eigendomsbewijzen
  • Veilingen

Elke speler begint op het START vlak, de pionnen liggen naast het spelersbord zodat het speelveld intact blijft.
Gooi als eerste allemaal beide dobbelstenen. Degene die het hoogste heeft gegooid, mag beginnen.

Het spel kan beginnen

Gooi beide dobbelstenen, verplaats je pion het gegooide aantal vakjes vooruit, waar ben je geëindigd?

Straten

Als je eindigt op een straat die nog niet verkocht is, koop of veil je hem.
– Wil je hem kopen? Betaal dan de prijs die op het vakje staat aangegeven. Je krijgt hierna het eigendomsbewijs.
– Wil je niet kopen? Dan moet de bankier het vakje veilen. Het bieden begint op M10. Iedereen mag bieden.
– Verkochte straat? Betaal de eigenaar dan de verschuldigde huur of zelfs huis / hotel prijs.

Station

Als je eindigt op een station dat nog niet verkocht is, koop of veil je hem. Ook hiervoor gelden dezelfde koop en niet kopen regels als bij “straten”. Is het station verkocht betaal dan de eigenaar de huur. Afhankelijk van het aantal verkochte stations verschilt het bedrag hiervan: 1 station – M25, 2 stations = M50, 3 stations = M100 en 4 stations = M200

Nutsbedrijven

Als je eindigt op een nutsbedrijf dat nog niet verkocht is, koop of veil je hem. Ook hiervoor gelden dezelfde koop en niet kopen regels als bij “straten”. Is het Nutsbedrijf verkocht dan betaal je hem of haar de huur. Heeft hij/zij 1 nutsbedrijf in bezit dan gooi je beide dobbelstenen en betaal je 4 x de dobelsteen worp, heeft hij/zij beide nutsbedrijven in bezit dan betaal je 10 x je dobbelstenenworp.

Actievakjes

– START (Als je pion tijdens het verplaatsen over of op start komt, krijg je M200 van de bank)
– Kans / algemeen fonds (neem de bovenste kaart van de stapel en volg de opdracht op)
– Inkomstenbelasting / extra belasting (betaal het aangegeven bedrag aan de bank)
– Vrij parkeren (neem al het geld als je naar dit vakje wordt gestuurd, kom je er op tijdens het verplaatsen van je pion dan gebeurt er (helaas) niks)
– Slechts op bezoek (zwaai naar je eventuele tegenspelers die vast zitten)
– Naar de gevangenis (verplaats je pion naar de gevangenis, je krijgt geen M200 en je beurt is voorbij. Je kunt nog wel geld blijven innen, op veilingen bieden, kopen, hypotheek nemen of handelen. Je komt weer uit de gevangenis door: 1) M50 te betalen aan het begin van je volgende beurt. 2) Een “Verlaat de gevangenis zonder te betalen” kaart te gebruiken of 3) Dobbelstenen dubbel te gooien, doe je dit niet na maximaal 3 beurten dan betaal je alsnog de M50 en moet je de gevangenis verlaten.

Zodra je een complete straat hebt dan mag je hierop huizen bouwen, de huurprijs komt dan te vervallen en je kijkt dan bij het aantal huizen voor de prijs. Heb je 4 huizen op je straat en wil je meer? Betaal dan de aangegeven kostprijs op je eigendomsbewijs, geef de 4 huizen terug en plaats een hotel. Je kunt maar 1 hotel per straat bouwen. Bedenk dus goed waar deze komt te staan.

Is je geld op dan zijn er 2 opties:

  1. Je moet aan geld proberen te komen. Dit kun je doen door gebouwen te verkopen (helft van de kostprijs) of een hypotheek te nemen (eerst de gebrouwen verkopen en dan de hypotheek nemen voor het bedrag op de achterkant van je eigendomsbewijs). Hypotheek aflossen doe je door de hypotheekwaarde + 10% aan de bank te betalen.
  2. Je gaat failliet en speelt niet meer mee.

Top tips

  • Veil altijd als iemand het vakje waarop hij is geëindigd niet wil kopen.
  • Leen nooit geld aan andere spelers en sluit geen deals om elkaar geen huur te vragen.
  • Leg nooit geld in het midden van het bord; je krijgt geen beloning als je eindigt op Vrij parkeren

Informatie

Monopoly met nieuwe pionnen
Merk: Hasbro
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Aantal spelers: 3 tot 6
Speeltijd: ongeveer 60 minuten

Geverifieerd door ExactMetrics