Chantal~ Iedereen heeft het vast al eens meegemaakt.. Je besluit om met een groep vriendinnen lekker een dag te gaan winkelen in een andere stad maar niemand heeft zin om dat hele eind te rijden, of erger nog, in zo’n drukke stad te parkeren. Sowieso al vanwege de vaak hoge parkeerkosten loont het eerder om met de trein te gaan. Maar.. dan komt het probleem al. Niet iedereen van ons heeft een OV-chipkaart, ik in elk geval nog niet. Aangezien ik maar 1 a 2 keer per jaar met de trein reis vind ik dat ook een onnodige kostenpost aangezien je op zo’n anonieme OV-chipkaart altijd een minimaal saldo van 20,- moet hebben staan.

Voor een eenmalige OV-chipkaart die je na gebruik weg kunt gooien betaal je weer een toeslag dus ook dat zijn onnodige kosten. Het alternatief zijn de kaartjes van de NS die je kunt downloaden en printen. Op zich zou je denken dat daar niks mis mee is, het scheelt je de extra kosten van een OV-chipkaart aanschaffen. Nu zijn er helaas toch best veel mensen die nog geen printer hebben of die vinden dat de treinkaartjes printen papierverspilling is. Voor die mensen heb ik goed nieuws. Sinds enkele maanden kun je namelijk met een speciale app je treinkaartje downloaden en scannen zonder dat je een dure kaart aan moet schaffen of onnodig treinkaartjes uit moet printen. Hoe dat in z’n werk gaat leg ik hieronder uit.

Mobiele treinkaartjes

Voor deze treinkaartjes heb je allereerst een smartphone nodig met de besturingssystemen Android of Apple iOS. Wat hierbij wel belangrijk is om aan te denken is om even je besturingssysteem te updaten als je dat al een tijd niet meer gedaan hebt. Vervolgens download je de app voor Android of Apple iOS. Zodra je de app gedownload hebt kun je je kaartjes online bestellen of in de app, net zoals je het zelf het prettigst of makkelijkst vindt. Wanneer je betaalt hebt zie je de mogelijkheid om je kaartjes op te halen via je persoonlijke pagina, welke je kunt openen via je smartphone.

Dan krijg je de keuze om je kaartjes te downloaden en te printen of ze te laden via de app. Zodra je kiest voor de app zal deze automatisch openen en kun je je kaartjes terug vinden onder “Mijn tickets”.

Als je je ticket opent zie je een QR-code, een grote vierkante code. De conducteur kan hiermee je ticket lezen en je kunt er de poortjes op het station mee openen. Dit kan bij de poortjes die je kunt herkennen aan het “scan ticket”-symbool. Die kun je terugvinden op de rechterdeur van het poortje en aan de verlichte kant van het poortje. Houd het scherm van je telefoon voor de lezer van het poortje.

Regels voor de Mobiele treinkaartjes

Uiteraard zijn er een aantal regels voor de Mobiele tickets (Bron: ns.nl):

  • Een mobiel ticket is alleen geldig als het is geladen in de NS Reisplanner Xtra app.
  • U bent zelf verantwoordelijk voor het het kunnen tonen van een geldig vervoerbewijs. U dient daarom zorg te dragen voor een voldoende opgeladen, goed werkende smartphone.
  • Het mobiele ticket is persoonsgebonden. Net als een geprint e-ticket is een mobiel ticket daarom alleen geldig in combinatie met een geldig identificatiebewijs.
  • Voor het reizen met een mobiel ticket gelden de Voorwaarden reizen met een e-ticket.
  • U heeft bij het gebruik van mobiele tickets gewoon recht op Geld terug bij vertraging

Kortom wat zijn de voordelen van de mobiele tickets van NS?

  • Je bent €1 voordeliger uit dan bij de kaartautomaat of de servicebalie
  • Nooit meer in de rij staan, maar direct door de poortjes naar het perron
  • Geen OV-chipkaart nodig

Ik ben om aangezien ik dus geen OV-chipkaarten voor ons gezin hoef aan te schaffen of voor mezelf als we een dagje weggaan én ook geen toeslag hoef te betalen. Daarnaast ben ik ook niet zo van het onnodig printen, uitzonderingen daargelaten natuurlijk. En als laatste heb ik mijn telefoon altijd bij me, een kaartje kan nogal eens vergeten worden in alle enthousiasme van het dagje uit 😉

Lees ook:

Wat is jouw mening over deze Mobiele tickets? Zou jij hier gebruik van gaan maken?

Geverifieerd door ExactMetrics