Select Page

Nu we veelal thuis zitten is de verleiding groot om de (spel)computer aan te zetten voor of door de kinderen. Ik ben zelf een moeder van vier kids en zal de laatste persoon op aarde zijn die zegt dat dat absoluut niet mag. Want hoe fijn is het om even iets te kunt doen zonder dat ze voor je voeten lopen of aan het zeuren zijn? Ofschoon de verleiding groot is om ze uren te laten gamen zijn er ook leuke alternatieven. Zoals het bordspel Minecraft.

Minecraft bordspel voorbereiding

Minecraft bordspelHet bordspel Minecraft speel je aan tafel (of op een kleed in de tuin) met 2 tot 4 personen.
Voor het spel kan beginnen behoeft het spel wat voorbereidingstijd. Als eerste schud je de bouwwerken- en monsterkaarten. Hier vorm je een 4 x 4 x 4 raster van, maar let op dat je ze niet te kort op elkaar plaatst je poppetje moet namelijk nog tussen de kaarten door kunnen bewegen.
Daarna schud je de 16 wapentegels. Deze leg je op de kop langs de buitenranden van het raster. Leg ze echter niet in de hoeken.
Daarna maak je de blokstapel, hiervoor kun je de constructiehulp gebruiken. Als laatste pak je één van de spelersborden en verdeel je de acht overzichtskaarten. Nu kan het spel beginnen!

In het spel zijn er 3 puntentellingen:

  1. Biome
    Deze puntentelling vind plaats zodra de hele bovenste laag blokken van de kubus is weggepakt. Het maakt hierbij niet uit of er ook blokken uit andere lagen zijn weggenomen. Bij deze telling kies je een terreinsoort (denk aan bos, woestijn of bergen) en scoor je punten voor de grootste groep aangrenzende velden
  2. Bouwmateriaal
    Deze vindt plaats nadat de tweede laag blokken volledig is weggepakt. Ook hierbij maakt het niet uit of er blokken weggenomen zijn uit andere lagen. Kies een bouwmateriaal en scoor met de grootste aaneengesloten groep bouwwerken die je hebt gemaakt van dit materiaal
  3. Type
    Zodra de derde laag blokken weg zijn, ongeacht of er nog blokken op de onderste laag liggen, is het spel afgelopen en vindt de laatste puntentelling plaats. Tel nu de grootste aaneengesloten groep van een type (decoratie, woonhuizen, dierverblijven of bruggen) bij elkaar op. De speler met de meeste punten is de winnaar.

Spelen

Tijdens een beurt zijn er steeds 2 van de 5 acties uit te voeren. En nu je weet waar je de punten mee kunt scoren is het dan ook slim om goed te kiezen tussen de 5 acties. Voor welke actie ga jij?

  1. Blokken pakken
    Tijdens deze actie mag je twee blokken pakken van de blokkenstapel. Kies je voor hout, zand, steen, obsidiaan of smaragd (smaragd is een joker en kun je voor elk soort blok kunt gebruiken tijdens het bouwen)? Maar let op! Je kunt alleen blokken pakken waarvan de bovenkant en ten minste twee andere zijden vrij zijn. Draai de kubus rond zodat je goed kunt zoeken naar de beste bouwmaterialen!
  2. De bovenwereld onderzoeken
    Heb je zin om op avontuur te gaan? Verplaats dan je speelfiguur 0 tot 2 stappen op het “veld”, dit is een kruispunt tussen 4 kaarten of wapentegels. Vervolgens draai je de 4 kaarten of tegels om zodat iedereen ze kan bekijken.
  3. Bouwen
    Net zoals online kun je ook in het bordspel bouwen. Hiervoor heb je natuurlijk wel de juiste materialen nodig (deze vind je rechtsonder op een kaart) en moet je naast de juiste bouwkaart staan.
  4. Tegen monsters vechten
    Niet elke kaart uit het rasterveld zijn bouwwerken, je komt namelijk ook monsters tegen. Sta je naast een open monsterkaart dan kun je er voor kiezen om te vechten. Dit doe je door je stapeltje wapentegels te schudden en er 3 open voor je neer te leggen. Tel de hartjes van je wapentegels op en kijk of dit er meer zijn dan het monster. Zijn het er meer? Dan heb je gewonnen en mag je de monsterkaart nemen en de ervaringspunten bij je puntentelling optellen. Heb je minder hartjes dan nodig zou moeten zijn dan gebeurt er verder niets en blijft de monsterkaart liggen. Na je beurt stop je de gebruikte wapentegels weer terug in je stapeltje en schud deze goed voor een volgende beurt.
  5. Een wapen pakken
    Wapens zijn goed, meer wapens zijn beter! Verplaats je speelfiguur naar een wapentegel in het rasterveld (let op dat je steeds 0 tot 2 zetten mag maken) en neem de gewenste wapentegel in je collectie op.

Voor de uitgebreide spelregels raadpleeg je het best even de instructies die meegeleverd zijn bij het spel.

Onze speelervaring

Minecraft bordspelHet spel heeft wat ruimte nodig om te kunnen spelen, maar dan heb je ook wat. Zelfs de oudste zoon, die in de puberleeftijd zit en zijn tijd liever door brengt met een scherm, was meteen geïnteresseerd en speelde heerlijk mee. De spelregels zijn vrij eenvoudig, toch merk ik dat tijdens het spelen je pas echt gevoel krijgt bij de spelregels en puntentelling. Overigens is dit bij de meeste spellen zo en hanteren we dan ook vaak een oefenpotje.

Al met al kan ik zeggen dat het een erg vermakelijk spel is met een geschikte tijdsduur. Afhankelijk van het aantal keren dat je het spel speelt, zit er in de tijdsduur wel wat verschil in verband met het opbouwen en afbreken.

Informatie

Minecraft van Ravensburger
Leeftijd: 10 – 99 jaar
Spelers: 2 – 4 spelers
Speelduur: 30 – 60 minuten

Geverifieerd door ExactMetrics