Met een zonneboiler zit je er warmpjes bij.
Thuisleven.com > Woning > Warmtebronnen > Met een zonneboiler zit je er warmpjes bij

Met een zonneboiler zit je er warmpjes bij

Waar veel mensen inmiddels het nut van zonnepanelen wel ontdekt hebben, is de zonneboiler een minder bekend fenomeen. Een zonneboiler maakt gebruik van zonne-energie om water te verwarmen voor huishoudelijk gebruik. Hij bestaat uit een zonnecollector die op het dak is geplaatst en een opslagtank voor het warme water. De zonnecollector bevat een vloeistof die wordt verwarmd door de zon en vervolgens via een buizensysteem naar de opslagtank wordt gepompt. Het verwarmde water kan dan worden gebruikt voor bijvoorbeeld douchen, wassen of schoonmaken. Een zonneboiler kan een duurzame en kostenbesparende oplossing zijn voor het verwarmen van water in huis.

Voor- en nadelen van een zonneboiler

Een zonneboiler kan verschillende voordelen en nadelen hebben met betrekking tot de kosten. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:

Voordelen:
  1. Lagere energierekening: Het apparaat kan helpen om je energierekening te verlagen, omdat je minder afhankelijk bent van gas of elektriciteit om warm water te produceren. Dit kan op lange termijn aanzienlijk besparen op je energiekosten.
  2. Lagere onderhoudskosten: Over het algemeen zijn zonneboilers relatief eenvoudig in onderhoud en hebben ze weinig onderhoud nodig. Dit kan je op lange termijn besparen op onderhoudskosten.
  3. Milieuvriendelijk: Door gebruik te maken van zonne-energie in plaats van fossiele brandstoffen, kan een zonneboiler helpen om de CO2-uitstoot te verminderen en dus bijdragen aan een beter milieu.
Nadelen:
  1. Hoge aanschafkosten: Het apparaat kan duur zijn in aanschaf, vooral als je deze laat installeren door een professional. Dit kan betekenen dat je een flinke investering moet doen voordat je de voordelen van de zonneboiler kunt ervaren.
  2. Gevoelig voor weersomstandigheden: Een zonneboiler werkt het beste bij zonnig weer en kan minder efficiënt zijn bij bewolkt weer of in de winter. Hierdoor kan het zijn dat je in de winter of op bewolkte dagen toch nog gebruik moet maken van gas of elektriciteit om warm water te produceren.
  3. Beperkte ruimte: Een zonneboiler kan veel ruimte in beslag nemen op je dak of in je tuin. Als je weinig ruimte hebt, kan dit een beperking vormen voor de installatie van een zonneboiler.

Kosten van een zonneboiler

Een zonneboiler is geen goedkope milieuvriendelijke oplossing. Over het algemeen variëren de kosten van een zonneboiler tussen de 2000 en 6000 euro. Een kleine zonneboiler voor een één- of tweepersoonshuishouden kost meestal tussen de 2000 en 3000 euro, terwijl een grotere zonneboiler voor een gezin van vier personen ongeveer tussen de 4000 en 6000 euro kost. De installatiekosten van een zonneboiler variëren meestal tussen de 1000 en 2000 euro, afhankelijk van de complexiteit van de installatie.

De terugverdientijd van een zonneboiler

Het is belangrijk om alle voor- en nadelen zorgvuldig af te wegen alsook de kosten versus de baten voordat je besluit om een zonneboiler aan te schaffen. Om te bepalen of een zonneboiler rendabel is moet je rekening houden met de initiële kosten tegen de mogelijke besparingen op lange termijn. Het Nibud schat de gemiddelde kosten van een douchbeurt per persoon op 0.6 euro terwijl een bad ca. 1.5 euro per keer kost. Een gemiddeld gezin van 4 personen zal dan al snel ca. 2-3 euro per dag aan warm water uitgeven. Aangenomen dat voor dit gezin een zonneboiler geïnstalleerd en wel ca. 5000 euro kost, is de terugverdien tijdmet de huidige energieprijzen ca. 4.5 jaar. Een kostbare, maar goede investering voor de toekomst dus.

Lees ook:

Welke milieuvriendelijke manieren van verwarmen zijn voor jouw woning interessant?

Foto: Pexels

Miranda

Miranda is de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben ze vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Ze is een enthousiaste (amateur)kok en bakker, waarvan enkele ingrediënten uit haar onderhoudsvriendelijke moestuin komen. Ze geniet ervan om tijd door te brengen met haar gezin, of het nu is door samen naar films en series te kijken, spelletjes te spelen of samen op avontuur te gaan. Italië heeft een bijzondere betekenis voor Miranda en Tom, omdat ze daar verloofd én getrouwd zijn. Het is geen verrassing dat Miranda niet alleen haar thuisleven koestert, maar ook anderen inspireert op de toepasselijke blog: Thuisleven.com.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

2 reacties

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics