Selecteer een pagina

Machiavelli Deluxe is de luxe editie van Machiavelli. Met Machiavelli Deluxe van 999 Games koop je namelijk het herziene basisspel inclusief de de 15 actiekaarten, de uitbreiding “Donkere landen” en een volledige nieuwe set “De donkere figuren”. Extra veel speelplezier dus. Maar wat is Machiavelli en hoe speel je het? In deze review meer daarover, lees dus snel verder…

Machiavelli Deluxe voorbereidingen

Machiavelli DeluxeIn de doos tref je het volgende aan:

 • 27 karakter kaarten:
  1 – Moordenares, Heks en Magistraat
  2 – Dief, Spion en Chanteuse
  3 – Tovenares, Magiër en Zieneres
  4 – Koning, Keizer en Patrciër
  5 – Bisschop, Aflaatprediker en Kardinaal
  6 – Koopvrouw, Alchemist en Koopman
  7 – Bouwmeester, Kapitein en Geleerde
  8 – Condottiere, Diplomaat en Maarschalk
  9 – Koningin, Kunstenares en Belastinginner
 • 27 karaktertegels (deze komen overeen met de karakters op de karakterkaarten)
 • 3 onteigeningen
 • 2 dreigementen
 • 1 kroon
 • 30 goudkleurige munten
 • 15 actiekaarten
 • 90 gebouwenkaarten (11 religieuze-, 11 militaire-, 12 adelijke- en 20 handels- en 36 unieke gebouwenkaarten)

Zodra je een spel speelt kies je een set karakterkaarten uit (8 0f 9 karakters). Van elk nummer mag je maar één karakter mee laten doen. Vervolgens leg je de gekozen karaktertegels van de gekozen karakters midden op de tafel, zodat elke speler ze goed kan zien.
Kies 14 unieke gebouwen en schud deze door de 54 basisgebouwen. Geef elke speler 4 gebouwenkaarten, deze geef je gedekt. Leg de resterende gebouwenkaarten als gedekte stapel (gebouwenstapel) op de tafel. Geef elke speler 2 goudstukken en leg de rest naast de gebouwenstapel op tafel, dit is de bank. Vervolgens geef je elke speler één overzichtskaart en wordt er bepaald wie de kroon krijgt.

Heb je wat moeite om te kiezen uit de verschillende karakters en unieke gebouwen? Kijk dan eens in het spelregels boekje op bladzijde 18 en 19 voor aanbevelingen.

Het spel (bij 5 spelers)

Nu de voorbereidingen zijn getroffen kan het spel beginnen.  De speler die de kroon heeft is de startspeler en krijgt de karakterkaarten in handen. Hij/zij dient de karakterkaarten te schudden en één kaart open op tafel te leggen, daarnaast legt de speler een kaart gesloten (dit wordt beslist zonder dat er in de kaarten gekeken wordt). Nu mag de speler in de kaarten kijken en één karakter uitkiezen die hij/zij die ronde speelt. Is er een karakter gekozen dan geeft de speler de niet gekozen karakterkaarten door aan de volgende speler (met de klok mee). Ook deze kiest een karakter en geeft de stapel kaarten weer door. Dit gaat zo verder tot de laatste speler een karakter gekozen heeft, de karakterkaarten die nu nog over zijn worden gesloten op de gesloten kaart die al op tafel lag neergelegd.

Nu de kiesfase voorbij is volgt de actiefase. In deze fase krijgt iedere speler inkomen en kan hij nieuwe gebouwen in zijn stad bouwen. De speler met de kroon is de startspeler. Hij/zij is ervoor verantwoordelijk dat de verschillende stappen in de juiste volgorde worden doorlopen.

De speler met de kroon roept één voor één de karakters in oplopende nummervolgorde op. Te beginnen dus bij nummer één (1 Moordenares, Heks of Magistraat). Indien een van de spelers de opgeroepen karakterkaart bezit dan draait hij deze om en speelt zijn beurt. Te beginnen bij het uitvoeren van de taken van zijn of haar karakter. Daarna kan hij eventueel nog het inkomen nemen (2 goud uit de bank nemen of 2 kaarten trekken, bekijken en 1 terug leggen onderaan de stapel). En indien mogelijk kan de speler een gebouw bouwen. Dit doet de speler door een gebouwenkaart uit handen open neer te leggen en het aantal gouden munten te betalen aan de bank.

Is de speler klaar dan roept de speler met de kroon het volgende karakter op.

Handig om te weten

 • Machiavelli DeluxeSpeel je het spel met 4 of minder spelers dan leg je 2 open kaarten neer en 1 gedekte kaart. Speel je het spel met 6 of meer spelers dan leg je 0 open kaarten neer en 1 gedekte kaart.
 • Het spel is voorzien van speciale actiekaarten. Lees op de kaart hoe deze te gebruiken zijn.
 • Tekst op de karakter- en gebouwenkaarten zijn korte samenvattingen van de functies ervan. Lijkt een tekst op een kaart de spelregels uit het boekje tegen te spreken, dan heeft de tekst op de kaart altijd voorrang. Gebruik ze dus goed!

Einde van het spel

Het spel eindigt zodra een speler zijn zevende gebouw in zijn stad bouwt, is zijn stad voltooid. De huidige ronde wordt nog uitgespeeld, zodat iedereen even vaak aan de beurt is geweest. Daarna is het spel afgelopen en kan de puntentelling beginnen.

 • Voor elke gouden en zilveren munt op de open voor zich liggende gebouwen krijgt hij 1 punt.
 • Heeft de speler in zijn stad van elke gebouwensoort ten minste 1 gebouw, dan krijgt hij 3 punten.
 • Zodra een speler als eerste zijn stad voltooid (7 gebouwen) dan krijgt hij 4 punten.
 • Heeft hij zijn stad voltooid, maar niet als eerste, dan krijgt hij 2 punten.
 • Hij krijgt de extra punten die zijn unieke gebouwen hem geven.

De speler met de meeste punten wint het spel. Bij gelijke stand wint de speler die in de laatste ronde de karakterkaart met het hoogste nummer heeft omgedraaid.

Onze ervaring

Het eerste spel is natuurlijk altijd even lastig, zeker als het spelregelboekje maar liefst 20 pagina’s telt. Echter zodra de voorbereidingen getroffen zijn en je het eerste spel speelt volgens het boekje dan zijn de spelregels al snel behapbaar en goed te volgen.
Het eerste spel kan dan ook zeker niet gespeeld worden binnen een half uur. Heb je de regels door dan kan er gevarieerd worden in karakters en kaarten. De variatie hierdoor is eindeloos en dan ook erg verslavend. Intussen hebben we het spel al een aantal keren gespeeld met verschillende aantal spelers. Waar we eerst nog echt bezig waren met wie je zelf wilt zijn, zie ik nu dat het spel steeds meer wordt gespeeld vanuit de visie van een ander. Welk karakter moet je kiezen om jezelf te laten winnen maar een andere speler te dwarsbomen? En dat ronde na ronde…

Een vlot en gevarieerd spel voor het gezin of met een groepje vrienden. Ofschoon de speeltijd staat aangegeven op 30 minuten, hebben wij dit nog niet behaald. Zelfs niet na een aantal keren. Een uur per spel is realistischer, wil je het echt leuk houden en elkaar ook de tijd geven om de kaarten goed te lezen trek er dan gerust nog eens 30 minuten extra bij op.

Informatie

Machiavelli Deluxe
999 Games (zie hier voor meerdere reviews van 999 Games)
Leeftijd: 10 – 99 jaar
Aantal spelers: 2 tot 8 spelers
Speelduur: 30 minuten
Type spel: rollenspel

Geverifieerd door ExactMetrics