Selecteer een pagina

Wij hebben al heel lang een verjaardagskalender in huis. Ik vind dit erg handig, want in één oogopslag zie je hoeveel jarigen er in een maand zijn en je vergeet geen verjaardag meer. Onze kalender was eigenlijk al wel enige tijd aan vervanging toe. Maar ik had er de tijd nog niet voor genomen om iets anders te zoeken. Tot ik de mogelijkheid kreeg om bij Fotofabriek.nl een staande A4 verjaardagskalender te mogen maken. Dat leek mij wel heel erg leuk, een verjaardagskalender met eigen foto’s naar eigen ontwerp. Eerder mocht ik bij hun een foto op karton reviewen. Dat was mij heel goed bevallen. Maar ja, een kalender is wel wat meer werk, en hoe gaat dat? Wat zijn de kosten? Hoe is de kwaliteit? Ik ben het gaan uitproberen en deel vandaag mijn ervaring en mijn eerlijke mening met jullie.

Aan de slag met de verjaardagskalender

Je gaat naar de website en daar kies je je software. Je kunt kiezen tussen ‘online editor’, ‘offline software’ en ‘PDF-uploader’. Omdat ik vaak werk met offline fotoprogramma’s koos ik dit keer voor de online editor. Ik was wel benieuwd hoe dat zou werken. Voordeel hiervan is, dat je direct kunt beginnen. Wanneer je voor een software hebt gekozen, kies je voor een nieuw project, je klikt op het kopje kalenders en daarna op verjaardagskalender A4 staand. En dan kun je direct beginnen.

Ontwerp

Maak een keuze uit een blanco ontwerp of uit de diverse ontwerpen van Fotofabriek zelf. Bij de verschillende klaarstaande ontwerpen staat ook duidelijk aangegeven hoeveel foto’s je erin kunt verwerken. Ik koos voor een blanco project en ging meteen aan de slag. Voor die tijd had ik al nagedacht over welke foto’s ik wilde gebruiken en die stonden al klaar in een map op de computer. Het was een kwestie van de foto’s erin zetten en daarna de opmaak gaan doen.

Opmaak

Wat de opmaak betreft geeft het programma verschillende keuzes. Naast het toevoegen van je eigen persoonlijke foto’s kun je ook aan de slag met tekst, achtergrond en decoraties zoals cliparts of vormen. Om een foto te bewerken klik je op de foto. Op deze manier kun je bijvoorbeeld een kader om een foto plaatsen of een foto in een bepaalde vorm krijgen. Door de verschillende mogelijkheden kan je helemaal je eigen kalender ontwerpen.

Mijn mening over Fotofabriek

De website van Fotofabriek is duidelijk en overzichtelijk. Het werken met de online editor is mij goed bevallen. Voordeel is dat je geen programma op je computer hoeft te installeren, en direct kan beginnen. Doordat je het project online opslaat kun je op elke computer je kalender afmaken. Het programma werkt goed, en is niet moeilijk.

Bij de indeling kun je kiezen uit één of vier foto’s op een pagina. Dit vond ik zelf een beetje een tegenvaller, zo wilde ik graag op een pagina twee foto’s plaatsen. Maar daar kun je dus niet voor kiezen. Door te kiezen voor de optie van vier foto’s en twee fotokaders weg te halen, kreeg ik wel een pagina met twee foto’s. Deze omweg is mijns inziens niet nodig en kan makkelijk opgelost worden door wat meer keuzes toe te voegen. Dat zou het maken van fotokalenders nog aantrekkelijker maken.

Ik wil graag zelf de verjaardagen opschrijven en daarom heb ik dit niet via het programma gedaan. Wel heb ik het even uitgeprobeerd omdat ik benieuwd was hoe dat ging. Wat ben ik blij dat ik graag met de hand schrijf. Ik had gedacht dat je een naam makkelijk kon invoeren door op de datum te klikken en dan middels een invoerschermpje een naam in te vullen. Maar dat is dus niet het geval. De verjaardagen kun je vooraf invullen door tekst toe te voegen en deze op het lijntje achter de datum te plaatsen. Als je dit voor 80 namen moet doen, dan ben je wel even bezig.

Nadat ik tevreden was over de opmaak van mijn verjaardagskalender heb ik het besteld. Binnen twee werkdagen had ik de kalender in huis. Snelle service weer! De kalender is goed verpakt en zit in een kartonnen envelop. De kalender is afgedrukt op stevig papier, de kleuren van de cliparts en foto’s zijn mooi en de ringband is ook stevig. Ik ben erg tevreden over de kwaliteit en de prijs van €14,99. Een aanrader!

Mijn kalender heb ik vrij simpel gehouden, maar er zijn heel veel opties om je kalender helemaal op jouw manier te ontwerpen. Dus het kan nog strakker of nog gekker! Ik kan nu de belangrijke data invullen en deze kalender een mooi plekje geven.

Wil je ook zo’n mooie verjaardagskalender met eigen foto’s maken?

Geverifieerd door ExactMetrics