Thuisleven.com
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Huisdieren > Kippen in de tuin houden

Kippen in de tuin houden

Het houden van kippen is een leuke en leerzame hobby die steeds populairder wordt. Niet alleen zijn kippen geweldige huisdieren, maar ze produceren ook verse eieren en mest voor de tuin. In deze blog zal ik je laten zien waarom het houden van kippen een geweldige ervaring kan zijn, en enkele belangrijke zaken bespreken waar je op moet letten bij het opzetten van een kippenhok en het verzorgen van je kippen.

Waarom kippen houden?

Er zijn veel redenen waarom mensen ervoor kiezen om kippen te houden. Hier zijn enkele van de meest voorkomende redenen:

 • Verse eieren: Kippen produceren dagelijks verse eieren, die vaak lekkerder zijn dan die uit de supermarkt.
 • Tuinmest: Kippenmest is een geweldige bron van voedingsstoffen voor de tuin. Het kan worden gebruikt als meststof en verrijker voor de grond.
 • Vermaak: Kippen zijn grappige en interessante dieren om naar te kijken. Ze hebben allemaal hun eigen persoonlijkheid en gewoonten, en het is leuk om te zien hoe ze zich gedragen.
 • Duurzaamheid: Door je eigen eieren te produceren, verlaag je je afhankelijkheid van de supermarkt en de voedselindustrie.

Belangrijke zaken bij het houden van kippen

Voordat je begint met het houden van kippen, zijn er enkele belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden:

 • Zorg voor een goede huisvesting: Kippen hebben een veilige, comfortabele en droge plek nodig om te wonen. Dit kan een kippenhok zijn of een speciale ren waar ze overdag kunnen verblijven.
 • Houd het hok schoon: Zorg ervoor dat het kippenhok schoon en droog blijft. Verwijder dagelijks vuil strooisel en vervang het zo nodig.
 • Geef ze voldoende voedsel en water: Kippen hebben een uitgebalanceerd dieet nodig om gezond te blijven. Geef ze speciaal kippenvoer en zorg ervoor dat ze altijd toegang hebben tot vers water.
 • Houd de kippen gezond: Controleer regelmatig op tekenen van ziekte of letsel bij je kippen. Zorg voor preventieve maatregelen zoals vaccinaties en parasitaire behandelingen.
 • Bescherm ze tegen roofdieren: Kippen zijn een makkelijke prooi voor roofdieren zoals vossen, wezels en ratten. Zorg ervoor dat het kippenhok veilig is en dat de kippen ’s nachts opgesloten zitten.
 • Houd rekening met de buren: Zorg ervoor dat je buren geen last hebben van je kippen. Houd het kippenhok schoon en beperk het geluid en de geur.

Welk kippenras kun je het beste nemen voor in je tuin?

Er zijn verschillende kippenrassen die geschikt zijn voor het houden in een tuin. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

 1. Wyandotte: Dit ras is populair vanwege de mooie tekening van de veren en het vriendelijke karakter. Wyandottes zijn ook winterhard en leggen gemiddeld zo’n 200 eieren per jaar.
 2. Sussex: Dit ras staat bekend om zijn rustige karakter en is daarom goed geschikt voor gezinnen met kinderen. Ze leggen gemiddeld 250 eieren per jaar.
 3. Orpington: Dit ras is groot en rustig en staat bekend om zijn goede vleeskwaliteit. Ze leggen ongeveer 200 eieren per jaar.
 4. Brahma: Dit ras is groot en rustig en heeft een opvallend uiterlijk. Brahma’s zijn winterhard en leggen ongeveer 150 eieren per jaar.
 5. Leghorn: Dit ras is een goede legger en legt ongeveer 280 eieren per jaar. Leghorns zijn actief en onafhankelijk en hebben een slank postuur.

Het is belangrijk om bij het houden van kippen in een tuin rekening te houden met de beschikbare ruimte en de lokale regelgeving omtrent het houden van dieren.

Lees ook:

Zou jij kippen willen houden?

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

1 reactie

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics