Thuisleven.com
Hartenjagen spelregels
Thuisleven.com > Entertainment > Spellen & Puzzels > Kaartspellen > Kaartspel- Hartenjagen, de spelregels

Kaartspel- Hartenjagen, de spelregels

We hebben tijd over om de oudste een nieuw kaartspel te leren. Klaverjassen is nog iets te hoog gegrepen dus we schakelen over naar Hartenjagen. Maar hoe ging het ook al weer? Een online zoektocht naar de spelregels leverde veel hits op naar het Hartenjagen computerspel. Toch maar even in ons geheugen graven dus.

Het doel van het kaartspel Hartenjagen

Het doel van Hartenjagen is enerzijds om vooral geen punten te halen. Totdat de afgesproken grens van 50 punten is bereikt door één van de (vier) kaartspelers. Vervolgens tracht je weer zo snel als mogelijk precies op nul punten uit te komen. De puntentelling draait dus om. Nb. wanneer je op of onder de 15 punten staat, dan heb je aan een pit voldoende om direct uit te zijn.

De verdeling en (straf)punten van de speelkaarten

Hartenjagen wordt gespeeld met de vier kleuren speelkaarten van 7 t/m de Aas. De joker en de kaarten van 2 t/m 6 doen niet mee. Er wordt geschud met de 32 piketkaarten en gedeeld door om beurten 3; 2; 3 speelkaarten te geven aan de vier spelers. Degene met de Klaver 7 mag de eerste speelronde aanvangen met een kaart naar keuze. Vervolgens mag telkens degene die de slag van tafel heeft gehaald een speelkaart opgooien. De puntenverdeling:

  • Alle hartenkaarten zijn 1 punt waard;
  • De klaverenboer is 2 punten waard;
  • De schoppenvrouw is 5 punten waard;
  • Het halen van alle punten in een speelronde (van 8 slagen) heet een pit. Deze is 15 punten waard die je zelf af mag trekken of er bij alle tegenstanders bij mag laten tellen. Nb. je hoeft niet alle slagen te halen.

Hartenjagen

Het is de bedoeling dat je de gevraagde kleur bijloopt, dat heet kleur bekennen. Mocht je die speelkleur niet (meer) hebben, dan mag je een ‘vuiltje’ weggooien. Dat is natuurlijk afhankelijk van het moment van het kaartspel. Ben je nog aan het spelen richting de 50 punten? Dan gooi je punten en/ of een hoge speelkaart bij. Of ga je al retour, dan speel je je lage kaart weg.
Tip: mocht je niet genoeg medespelers hebben, dan kun je online Hartenjagen spelen.

Variaties in aantallen kaartspelers

De spelregels met drie kaartspelers variëren.

  • Of je speelt met dezelfde 32 kaarten en krijgt 10 kaarten in de hand. De laatste twee speelkaarten trek je er in de laatste slag bij.
  • Of je verwijderd de 7 en 8 van de vier speelkleuren. Je speelt dan met 24 kaarten en er zijn 13 punten per spel te verdelen. Het echte Hartenjagen gaat van start nadat de eerste de 35 strafpunten bereikt.

Wanneer je met vijf kaartspelers wilt Hartenjagen, dan betrek je de ruiten 6, schoppen 6 en klaver 6 bij het spel. Ieder speelt dan met zeven speelkaarten in de hand. Het aantal te verdelen punten blijft zodoende hetzelfde.

Lees ook:

Houd jij van samen kaarten?

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

11 reacties

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics