Thuisleven.com
Thuisleven.com > Entertainment > Spellen & Puzzels > Breinbrekers > Ka Pai – White Goblin Games

Ka Pai – White Goblin Games

Geef elke speler (het spel kan gespeeld worden met een onbeperkt aantal spelers, maar ook in je eentje) een scoreblad en een potlood en het spel Ka Pai, van White Goblin Games, kan beginnen. Zit jij er al klaar voor?

Spelregels Ka Pai

De jongste speler mag als eerste de twee rode (verschillende) dobbelstenen gooien. Hierna grijpt iedereen zijn potlood en scoreblad en begint iedereen te tekenen.

  • Wordt er gegooid en zijn er 2 verschillende symbolen, dan moet iedere speler één van de gegooide symbolen kiezen en op zijn blad tekenen.
  • Wordt er gegooid en zijn er dezelfde symbolen, dan moet iedere speler beide symbolen op zijn blad tekenen.

Het allereerste symbool dat je gaat tekenen mag in een veld naar keuze. Elk symbool dat daarna getekend wordt moet in een vak getekend worden dat horizontaal of verticaal grenst aan een veld waarin een symbool getekend is. Symbolen hoeven niet hetzelfde te zijn.

Uiteraard moet elk symbool getekend worden in een leeg vak. Ook geen symbool plaatsen op een donkerblauw veld of een veld met een totem.

Groepen maken

Zodra je drie dezelfde symbolen op een rijtje hebt staan, horizontaal of verticaal, dan maak je een cirkel om dit groepje. Probeer er zoveel mogelijk te maken want groepen met drie driehoeken (2 punten), drie vierkanten (3 punten) en drie cirkels (4 punten) scoren punten. Een groep van drie lijnen kan je bonuspunten opleveren, je moet tijdens het spel wel meteen een bonusveld aankruisen. Een bonus krijg je door het aantal aangekruiste bonusvelden bij een symbool met het aantal groepen van dat symbool te vermenigvuldigen. Het spel is klaar zodra alle spelers in alle velden in het centrale veld op hun blad een symbool hebben getekend.

Winnaar

Zodra het spel is afgelopen begint de puntentelling. Elke speler krijgt nu punten voor:

  • Groepen met symbolen
  • Verbonden totems (tel het aantal totems dat met een andere totem is verbonden door een ononderbroken verbinding van hetzelfde symbool tussen elke totem. Je scoort punten voor het netwerk met het grootste aantal verbonden totems. Als me meerdere netwerken hebt, dan scoor je slechts één netwerk. Je scoort 2/4/7/12 punten voor het verbinden van 2/3/4/5 torens).
  • Bonussen

En zoals altijd: de speler met het meeste aantal punten wint!

Spel alleen spelen

Wil je het spel alleen spelen dan is dit zeker mogelijk. Wellicht ook raadzaam als je het nog niet volledig onder de knie hebt. Zo kun je oefenen voor groepsspellen. De spelregels zijn exact hetzelfde alleen tel je nu je punten op en probeer je de resultaten elke keer weer te verbeteren!

Wat vind ik ervan?

De spelregels zijn goed beschreven en goed te hanteren. Wel is het nog even handig om in het begin het boekje erbij te houden om zo de puntentelling juist te kunnen uitvoeren. Maar zodra die er eenmaal inzitten kan het boekje onderaan in het doosje. Het spel is vlot en goed te spelen met echt elke gewenste hoeveelheid aan spelers. Zolang er maar genoeg blaadjes zijn.

Het is een uitdagend spel waarbij je uiteraard zoveel mogelijk groepen wilt maken, daarbij wil je graag de totems met elkaar verbinden. Als laatste moet je kijken hoeveel groepen van streepjes je wil maken én met welk symbool je de bonus wil vermenigvuldigen.

Een groot voordeel is het formaat van het spel. Mocht je eens op vakantie gaan dan kun je met heel veel gemak een paar blaadjes dubbelvouwen, een paar kleine potloden meenemen en de dobbelstenen en zelfs op een terras (bijvoorbeeld in Rome na een lange wandeling) kan er een spel gespeeld worden.

Speel jij graag Roll en Write spellen?

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

4 reacties

  • Lijkt me leuk, ook handig dat je het alleen kunt spelen. En spellen die niet al te veel plaatst in beslag nemen, daar ben ik ook fan van want de kast met spelletjes is aardig vol.

  • Wat een leuk spel! Ik heb veel yathzee gespeeld en 1 keer een dobbelspel waar ik de naam niet meer weet. Dit lijkt me leuk op vakantie of op een borrelavond met vrienden. Niet te moeilijk maar ook niet te simpel.

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics