Thuisleven.com
Jurassic park bordspel
Thuisleven.com > Entertainment > Spellen & Puzzels > Bordspellen > Jurassic Park Bordspel (met spelregels)

Jurassic Park Bordspel (met spelregels)

Maak samen met je vrienden het grootste en meest verbazingwekkende dinosaurus-pretpark ter wereld in Jurassic Park Bordspel! Verdeel iedereen in verschillende rollen en spreek af wie botten gaat opgraven, DNA in dinosaurussen gaat veranderen, gebouwen gaat bouwen of het park gaat financieren. Maar let op! De dinosaurussen kunnen ontsnappen! Kunnen jij en je vrienden een themapark met dinosaurussen beheren?

Lezen, bekijken en spelen maar!

Jurassic Park Bordspel de spelregels

Voorbereiding

Plaats het speelbord in het midden van alle spelers. Plaats het Research lab and Fossil dig site bord en het Mainstreet bord binnen bereik van alle spelers. Alle spelers overleggen en kiezen ieder een spelersbord met de bijbehorende spelersbanner en leggen deze voor zich neer. Schud alle dinosaurusfiches en plaats ze bij voorkeur in een kom, zodat de fiches tijdens het spel blind en willekeurig gepakt kunnen worden. Plaats 6 willekeurige dinosausfiches op de aangegeven plekken op het Fossil dig site bord. Schud alle building, DANGER! en upgrade kaarten en plaats deze gesloten op het Mainstreet bord in de aangegeven zones. Plaats de rode danger meter marker op plek 1 van de danger meter en plaats de groene entertainment meter marker op plek 1 van de entertainment meter. Plaats de zwarte danger clock marker in de danger clock op het grijze icoon.

De missie:
Kies van de 3 missions welk niveau je met je medespelers speelt: makkelijk, matig of moeilijk. Op de mission staat aangegeven hoeveel dino’s het park moet bevatten en hoe hoog de entertainment meter moet zijn om het spel te winnen.

Werknemers en vaardigheden:
Spelers representeren gedurende het hele spel een werknemer van het park met bepaalde vaardigheden, aangegeven op hun spelersbord. Deze vaardigheden zijn uniek per werknemer. De dobbelstenen naast de iconen geven aan met hoeveel dobbelstenen een speler mag werpen tijdens het gebruik van die vaardigheid. Tijdens het spel geven getallen achter de desbetreffende iconen aan hoeveel ogen een speler moet gooien om te slagen voor die vaardigheid. Verdeel de taken en maak gebruik van ieders krachten en zwaktes om als een team tactisch te werk te gaan.

Jurassic park bordspel
Spelersbord van de Mascotte
Het spel begint

De spelers beslissen wie er begint en geven deze speler de Hammond marker. Het spel wordt gespeeld in rondes die bestaan uit 3 fases:

  • voorbereidingsfase
  • actiefase
  • danger clock fase

Voorbereidingsfase:
Tijdens deze fase plaatsen alle spelers hun spelersbanner op een hexagonveld op het speelbord om daar in de volgende fase een actie uit te voeren. De voorbereidingsfase mag worden uitgevoerd in willekeurige volgorde. Spelers worden geadviseerd om te overleggen met elkaar. Het plaatsen van een spelersbanner kan op de volgende velden zijn:

1 Fossil dig site

Hier gebruiken spelers hun finance waardigheid om fossielen op te graven. Spelers kunnen hiermee dinosaurusfiches klaarmaken voor het research lab. Er kunnen maximaal 3 dinosaurussen in het research lab geplaatst worden.

2 Research lab

Hier gebruiken spelers hun research vaardigheid om dinosaurussen te onderzoeken. Spelers verplaatsen een dinosaurus naar boven in het research lab, zodat de dino klaar staat om geplaatst te worden in het park. Er kunnen maximaal 3 dino’s klaar staan (meer vakjes zijn er ook niet).

3 Mainstreet

Hier gebruiken spelers hun finance vaardigheid om een building of upgrade te kopen.

4 Ruilplaats

Hier mogen spelers een upgrade ontvangen van een andere speler. Uiteraard alleen met goedkeuring van de andere speler. De speler die een upgrade wilt ontvangen moet zijn spelersbanner hier plaatsen en hoeft daarvoor niks te gooien. De ontvangen upgrade blijft in het bezit van de nieuwe eigenaar.

5 Dinosaurusverblijf

Hier mogen spelers dinosaurussen in een verblijf plaatsen die klaarstaan in het research lab of dinosaurussen terugplaatsen die ontsnapt zijn na een uitbraak. Als er meer dinosaurussen klaar staan, mogen deze tegelijk geplaatst worden in een verblijf als er genoeg verblijven aan hetzelfde hexagonveld vastzitten. Om de dino(‘s) te plaatsen, moet de speler de vaardigheid protection gebruiken om het getal te gooien (of hoger) wat op de achterkant van de dinosaurusfiche staat aangegeven. Bij meerdere dinosaurussen moet het fiche met het hoogste getal gegooid worden. Je kunt niet minder dinosaurussen plaatsen dan dat er verblijven aan elkaar vastzitten en de dinosaurussen moeten allemaal carnivoor of herbivoor zijn om bij elkaar geplaatst te worden (anders eet de een de ander op).

6 Gebouw

Zodra er gebouwen geplaatst zijn, gebruiken spelers hun entertainmet vaardigheden om de entertainment meter te laten stijgen. Bij het succesvol gooien van het aangegeven getal of hoger, verplaats je de marker op de entertainment meter naar rechts met het aangegeven aantal stappen.

Jurassic park bordspel
Danger meter op 1, entertainment meter op 1 en de spelerbanners staan tactisch over het bord verdeeld.

DANGER! oplossen
Hier gebruiken spelers hun vaardigheid om een cintinuous DANGER! op te lossen.

Maar voordat je naar de actiefase gaat, mag de Hammond marker nog bij een andere speler worden gezet. Dit kan belangrijk zijn voor de volgorde van acties in de actiefase.

Danger clock fase

Als alle spelers hun actie hebben uitgevoerd, verplaatst de danger clock marker 1 icoon verder met de klok mee. Het icoon waar de marker op eindigt, geeft aan welke vaardigheid er door de speler met de Hammond marker gegooid moet worden om te voorkomen dat er DANGER! plaatsvindt. Het getal dat gegooid moet worden, is afhankelijk van het aantal spelers.

Gooit de speler met de Hammond marker minder dan het aangegeven getal, dan ontstaat er DANGER! De spelers plaatsen de danger meter 1 stap naar rechts en pakken dan een DANGER! kaart van de stapel. Deze kaart wordt direct uitgevoerd met alle gevolgen van dien.

Einde van het spel

Alle spelers winnen het spel als alle dinosaurussen die worden genoemd op de mission kaart in het park zijn geplaatst en de marker van de entertainment meter staat op of verder dan het getal, aangegeven op hun mission. Het spel kan niet gewonnen worden als er nog een continuous DANGER! kaart actief is of wanneer er dinosaurussen zijn uitgebroken.

De spelers verliezen het spel als de danger meter marker boven op vakje 20 terecht komt!

Lees de uitgebreide regels in het spelregelsboek

dinofiches in een kommetje onder een doek.

Onze ervaring

Het spel is binnen mum van tijd opgezet. Het goed lezen van de spelregels neemt even wat tijd in beslag, het zijn toch een aantal pagina’s met flink wat informatie. Nadat het goed doorgelezen is nemen we stap voor stap het spel door. De eerste keer loopt het iets stroef en pakken we er met regelmaat nog de spelregels bij om bij te lezen. Op een gegeven moment krijgen we het door en begint het spel soepel te lopen.

We zijn begonnen met de easy kaart. Die blijkt ook echt makkelijk te zijn, maar goed voor de eerste keer. We winnen ruimschoots en er is geen dier ontsnapt. Een dag later spelen de we gemiddelde kaart en ook dat blijkt niet echt een uitdaging te zijn voor ons. Zelfs de moeilijke variant winnen we met gemak. Ofschoon we nu wel te maken hebben gehad met uitbrekende dino’s.

Het wordt pas echt uitdagend om het spel met minder spelers te spelen en zodra er meer DANGER! kaarten omgedraaid moeten worden. Ik denk dat we gewoon de eerste potjes heel veel geluk hebben gehad met gooien…

Informatie

Jurassic Park Bordspel
Aanbevolen leeftijd: 12 – 99 jaar
Aantal spelers: 2 tot 6 spelers
Speeltijd: 60 minuten
Spelsoort: Coöperatief Spel
Taal: Nederlands | Engels | Frans | Duits
Te koop bij onder andere Dinoworld

Speel jij graag thema-bordspellen?

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

5 reacties

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics