Select Page

Het intrigeerde me al een hele tijd, zelf een avocadoplant kweken. Ontzettend low-budget én sfeer verhogend, wie wil dat nou niet? Ik zag ze overal voorbij komen op social media en ik wilde ook wel eens een poging wagen. Dus volgde ik braaf de aanwijzingen op die overal beschreven werden; een avocadopit in een glas water hangen met behulp van satéprikkers en dan ‘geduldig’ wachten tot er wortels verschijnen. Maanden verstreken en behalve het openscheuren van de pit(ten) gebeurde er niets. Na een stuk of vijf pitten was ik het zat en heb ik uit pure frustratie twee pitten in de grond gezet met een stukje folie eroverheen en voor het raam geplaatst. Ik heb er niet meer naar om gekeken en had de hoop eigenlijk opgegeven. Totdat ik een aantal weken later er achter kwam dat er warempel een plantje groeide. Ik kon mijn ogen niet geloven. Het was gelukt! Ik kreeg weer nieuwe motivatie en heb met tientallen pitten uitgeprobeerd wat wel en niet werkt. Ik heb inmiddels mijn succesformule ontdekt en deze ga ik nu met jullie delen. Het is écht hartstikke simpel en geloof me, je hebt er geen groene vingers voor nodig. Volg gewoon de volgende stappen en over een paar maanden heb je je eigen avocadoplant. Er zullen hoogstwaarschijnlijk geen avocado’s aan groeien, maar het ziet er wel heel gezellig uit op de vensterbank!

Wat heb je nodig om zelf een avocadoplant te kweken?

  • een avocado(pit)
  • een plastic (wegwerp)bloempotje
  • potgrond
  • huishoudfolie
  • geduld….

Stap 1:

Snijd de avocado doormidden en haal de pit eruit. Leg deze in een bakje water en laat 24 uur weken.

Je eigen avocadoplant kweken

Stap 2:

Spoel de avocadopit schoon en schraap met een schilmesje de schil eraf. Dit moet redelijk makkelijk gaan als hij 24 uur geweekt heeft. Leg de pit de komende 24 uur weer in een bakje met water.

Je eigen avocadoplant kweken

Stap 3:

Vul een plastic (wegwerp)bloempotje (met gaatjes aan de onderkant) met potgrond en maak de potgrond redelijk nat met het water waar de pit in heeft liggen weken. Plaats de avocadopit half in de grond en half boven de grond. Aan de onderkant (het plattere gedeelte) zullen de wortels rechtstreeks de potgrond in groeien. Aan de bovenkant (wat puntiger) verschijnt uiteindelijk een steeltje. Trek een zakje om het bloempotje en dek de bovenkant af met huishoudfolie. Zo wordt het waterdicht en blijft het vocht in het potje. Zet het potje nu op een lichte, warme plek. Dit kan bijvoorbeeld op een vensterbank voor het raam.

Je eigen avocadoplant kweken

Stap 4:

Heb geduld. Héél veel geduld. Het kan soms maanden duren voordat er iets gebeurt. Over het algemeen duurt het ongeveer 1,5 tot 2 maanden voordat de pit openscheurt en niet veel later zal er een steeltje groeien. Als het steeltje tegen de huishoudfolie drukt haal je de huishoudfolie eraf en kun je de pit eventueel ompotten naar een bloempot naar keuze. Wees voorzichtig met de wortels. Deze kunnen soms door de gaatjes aan de onderkant heen groeien. Haal ze voorzichtig erdoorheen zodat je ze niet beschadigt.

Je eigen avocadoplant kweken

Stap 5:

Ik vind het persoonlijk mooi als de plant de breedte ingaat. Daarom knip ik in het begin de bovenkant van het steeltje schuin af, net onder de bovenste blaadjes. Vanaf dit punt splitst de steel zich dan in tweeën. Je krijgt dan een mooie volle plant.

Je eigen avocadoplant kweken

Stap 6:

Je avocadoplant kan nu verder groeien. De plant houdt van een lichte plek. Draai de pot af en toe, want een plant groeit altijd naar het licht toe. Zorg dat de grond vochtig blijft. Tip: gebruik het liefst regenwater. Heb je dit niet, gebruik dan gekookt water (op kamertemperatuur). Daar zit veel minder kalk in. Ik vulde mijn gieter bijvoorbeeld met gekookt water dat overbleef uit de waterkoker of water dat ik gebruikt had om eieren in te koken. Ook als het water niet gekookt is, is het goed om het water eerst op kamertemperatuur te laten komen. Je plantjes zullen je dankbaar zijn.

Je eigen avocadoplant kweken

Lees ook:

Heb jij ook geprobeerd of ga je een poging wagen? Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen. Veel plezier met ‘tuinieren’!

Geverifieerd door ExactMetrics