Thuisleven.com > Woning > Warmtebronnen > Is een gashaard nog van deze tijd?

Is een gashaard nog van deze tijd?

De koudere dagen zijn weer in aantocht en daarmee gaat het verwarmen van de woning gepaard. We willen namelijk in huis rond kunnen lopen zonder winterjas aan. Ofschoon de meeste huizen zijn voorzien van een (vloer)verwarming zijn er ook andere mogelijkheden om je huis te verwarmen zoals een gashaard. Maar is een gashaard nog wel van deze tijd?

Gas

We hebben allemaal wel al wat berichten gehoord dat gas steeds meer verbannen wordt. Er zijn zelfs diverse wijken die al van het gas af zijn. Echter om nu allemaal te gaan panikeren is denk ik wat aan de overdreven kant. Het merendeel van Nederland is immers nog op gas aangewezen en in de komende 30 jaar gaat de gaskraan echt nog niet dicht en is een gashaard dus zeker een optie. Bovendien hebben moderne gashaarden een hoog rendement en zijn daardoor minder belastend voor het milieu dan oudere modellen. Daarnaast branden
moderne gashaarden ook op andere gassoorten en is het dus niet afhankelijk van aardgas, maar branden ook op propaan.

Looks

Er bestaan vele soorten gashaarden. Kijk maar eens bij de Barbas Bellfires haarden. Van vrijstaande modellen tot en met gashaarden die ingebouwd zijn. En zo is er voor elk huis dan ook wel een haard te vinden. Het is maar net wat je zelf het fijnste en mooiste vind en past in jouw interieur.

Niet alleen voor de wintermaanden

Mocht je nu denken dat een gashaard alleen mooi is in de wintermaanden dan heb je het mis! Want zo’n knisperend vuurtje op de achtergrond is in elk seizoen een eyecatcher.

Lees onder de foto verder

Onderhoud

Ofschoon het niet verplicht is om onderhoud uit te laten voeren aan een gaskachel is het toch raadzaam om te doen. Zo worden er indien nodig batterijen vervangen, stof verwijderd, het glas wordt gepoetst en de thermokoppel wordt gecheckt. Allemaal dingetjes waar je zelf niet zo bij stil staat of niet zelf uit kunt voeren. Bovendien wil je sommige dingen ook liever niet zelf doen, i.v.m. het eventuele gevaar wat eruit voort vloeit. Maar het grootste pluspunt van onderhoud is nog wel dat de gashaard op deze manier het langste mee gaat. Zie het als een onderhoudsbeurt voor de auto. En net zoals een onderhoudsbeurt van de auto, hoef je een haard maar 1 keer er jaar te onderhouden zodat je er weer een jaar plezier van hebt.

Nog niet geheel overtuigd? Dan hierbij nog wat leuke voordelen:

 • Bij een gashaard zijn er geen afvalstoffen en assen die vrij komen.
 • Een te kort aan brandstof hoef je niet bang voor te zijn. Immers is de gashaard aangesloten op een gasleiding en die zorgt altijd voor voldoende brandstof.
 • Dat betekend dus ook geen geleur met hout, houtkorrels en dergelijke zoals het geval bij een houthaard of pelletkachel.
 • De gebruiksvriendelijkheid van een gashaard is erg hoog. In de meeste gevallen krijg je namelijk een afstandbediening meegeleverd en kun je de haard vanuit zo’n beetje elke plek in de woon- huiskamer bedienen. Als je jouw gashaard uitbreidt met een Wifi module is het zelfs mogelijk om deze te bedienen via een app op je smartphone.

Heb jij al eens een gashaard overwogen?

Miranda

Miranda is de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben ze vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Ze is een enthousiaste (amateur)kok en bakker, waarvan enkele ingrediënten uit haar onderhoudsvriendelijke moestuin komen. Ze geniet ervan om tijd door te brengen met haar gezin, of het nu is door samen naar films en series te kijken, spelletjes te spelen of samen op avontuur te gaan. Italië heeft een bijzondere betekenis voor Miranda en Tom, omdat ze daar verloofd én getrouwd zijn. Het is geen verrassing dat Miranda niet alleen haar thuisleven koestert, maar ook anderen inspireert op de toepasselijke blog: Thuisleven.com.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

5 reacties

 • wij hebben overal in huis cv, behalve de woonkamer, daar hebben wij een gashaard. ik moet zeggen dat die warmte toch veel lekkerder aanvoelt dan die van de cv, enigste nadeel is dat het er zo koud is na een werkdag en het wel eventjes tijd kost om onze hoge woonkamer te verwarmen, maar dan heb je ook wat, ik wil hem niet missen!

 • we hebben een hete lucht verwarmingssysteem, in mijn optiek ideaal je hebt nl nergens radiatoren om rekeing mee te houden, je kunt overal je meubels en spullen plaatsen, het lijkt me wel ontzettend gezellig om zo’n sfeerhaard in de wand te maken, lekker knus & romantisc in de winter

 • In onze nieuwe woning zit een houtkachel. Zowel gas als een houtkachel heeft voor en nadelen. Ongetwijfeld zal ik deze in de koude wintermaanden aandoen. Maar mijn voorkeur is eerst een warme trui en sokken.

 • Mooi, maar ik zou toch ik toch eerder voor een palletkachel gaan o.i.d. (eventueel aangesloten op cv).

  Een gashaard op propaan verwarmd dat ook of is dat meer voor de sier? Dat zou ik dan eerder kiezen.

  Ik probeer echt gas te minderen door de oven veel te gebruiken om eten in te ‘koken’. En eten te laten gaten in een fleecedeken (hooikist idee).

  We hebben spouwmuur isolatie laten doen dat scheelt ook behoorlijk in de stook (gas)kosten. Met 3 jaar terug verdiend.

  Gas word steeds duurder. Ik denk dat dat in de toekomst nog meer omhoog gaat.

  Groetjes Anita

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics