Selecteer een pagina

In het blog over het ‘Kluitman Kinderkookboek’ repte ik al over het aanbieden van passende verantwoordelijkheden aan onze oudste dochter. Een paar weken geleden stelt ze zelf de vraag of ze meer in huis mag doen. Ze vouwt de was wel eens op, snijdt de boontjes en ruimt de vaatwasmachine uit, maar dat is niet wat ze bedoelt. Ze wil graag zelf voor onze planten zorgen en het liefst ook voor de dieren. Na een korte uitleg over onze planten in huis dragen we deze taak graag aan haar over. Ze gaat vanaf heden eenmaal per week de planten 1- 2- 3 tellen water geven.

Verzorging van de huisdieren

Wat de huisdieren betreft plaats ik wat kanttekeningen. Ze mag de dagelijkse verzorging op zich nemen. Dat betekent in ons huishouden:

  • Dagelijks het (bad)water van de zangvogel (waterslager) verversen en nieuw voer geven De vogelkooi maken we samen schoon
  • Dagelijks de zoetwatervissen voeren. Het aquarium verschonen we zelf
  • Dat laatste geldt ook voor onze waterschildpadden, ze mag ze voeren, maar niet verschonen. Dat water is door het gedroogde voer en de schildpad ontlasting erg vies. Ze mogen ook niet met de handen in het water en dus aan de schildpadden komen

Opvoeding

Voor we tot deze afspraken zijn gekomen, hebben we wel een goed gesprek met de schoolmeid gevoerd. Onze vogel is erg oud en we niet willen dat de schoolmeid het aan zichzelf wijt wanneer hij te overlijden komt. We hebben haar voorbereid op zijn oude dag en vertelt dat zijn uitmuntende dagelijkse verzorging niet kan voorkomen dat hij eens het loodje legt. En dat hij al langer leeft dan zijn soortgenoten normaal gesproken.
Opgetogen maakt onze dochter een weekplanning waarin al haar nieuwe taken ingepland worden. Héél soms vergeet ze het een dagje, waarna ze het een dag later schuldbewust inhaalt. We merken dat ze meer plezier aan onze huisdieren beleefd en begaan is met hun lot. Gelukkig accepteren haar zussen dat het haar taken zijn en wordt daar niet over gekibbeld.

Heb je een huisdier en wie neemt de dagelijkse verzorging op zich?

Geverifieerd door ExactMetrics