Select Page

Een dynamisch energiecontract is een soort energiecontract dat flexibel is en zich aanpast aan de schommelingen in de energieprijzen op de markt. In tegenstelling tot vaste energiecontracten, waarbij je gedurende de contractperiode een vaste prijs betaalt voor je energie, kan een dynamisch energiecontract variëren op basis van marktontwikkelingen. Bij dit soort contract betaal je de inkoopprijs voor energie op het moment van verbruik. Bij stroom gaat het om een uurtarief, waar het bij gas een dagprijs betreft. 

Hieronder kun je lezen hoe een dynamisch energiecontract werkt.

Een dynamisch energiecontract volgt prijsfluctuaties

Bij een dynamisch energiecontract wordt de prijs van elektriciteit en/of gas aangepast op basis van de markt. Dit betekent dat je energietarieven kunnen stijgen of dalen, afhankelijk van de vraag en aanbod op de energiemarkt.

Actuele prijsinformatie

Energieleveranciers die dynamische contracten aanbieden, verstrekken meestal actuele updates over de huidige energieprijzen. De stroomprijzen die je voor de volgende dag kunt verwachten, zijn de dag ervoor ‘s middags al bekend. Daarbij weet je aan het begin van de avond ook al wat de gasprijs is van de dag daarna. Dan sluiten de beurzen. Hierdoor kunnen consumenten op de hoogte blijven van de actuele kosten en hun energieverbruik aanpassen indien nodig.

Tariefstructuur

De tariefstructuur van een dynamisch energiecontract verschilt van een vast contract. Net als bij een vast contract, betaal je bij een dynamisch contract vaste per maand leveringskosten per aansluiting. Denk hierbij aan € 7,- voor stroom en € 7,- voor gas. Daar bovenop betaal je de inkoopprijs die de leverancier ook moet betalen om in te kunnen kopen. Uiteraard komen daar de verplichte belastingen ook nog bij. Dit kan schommelen door gebeurtenissen in de wereld. In tijden van crisis schieten de prijzen omhoog. 

Wat zijn de voor- en nadelen?

Een dynamisch energiecontract kan aantrekkelijk zijn als de energieprijzen laag zijn, omdat je dan kunt profiteren van lagere kosten. Aan de andere kant loop je het risico dat de prijzen stijgen, wat kan leiden tot hogere energiekosten. Het is belangrijk om bewust te zijn van deze schommelingen en om je energieverbruik goed te beheren. Per leverancier van dynamische contracten verschilt of je maandelijks een ander bedrag kwijt bent. Bij de ene leverancier betaal je een vast bedrag per maand, waar de andere leverancier het bedrag af laat hangen van je verbruik. 

Een dynamisch contract biedt flexibiliteit

Dynamische energiecontracten kunnen meer flexibiliteit bieden, omdat je kunt profiteren van prijsdalingen. Sommige contracten hebben een minimale contractduur. Waar dit in eerste instantie een nadeel kan lijken, is dit het zeker niet, omdat je geen prijs vastzet.

Misschien denk je dat je bij een dynamisch energiecontract meer betrokkenheid moet tonen dan bij een vast contract. Echter is dit zeker niet nodig. Wel is dit aan te raden, zodat je optimaal profiteert. en bewust zijn van mogelijke prijsschommelingen. Als consument moet je beslissen of de potentiële voordelen van lagere kosten opwegen tegen het risico van hogere rekeningen tijdens periodes van prijsstijgingen. Een groot voordeel is dat je zelf een groot deel van het energieverbruik kunt timen op de ‘goedkope’ tijden. Hiermee houd je de kosten in de hand. 

Voordat je een dynamisch energiecontract afsluit, is het verstandig om de voorwaarden van het contract zorgvuldig te lezen en te begrijpen, en eventueel advies in te winnen bij energie experts of adviseurs. Op die manier weet je zeker dat je een goede keuze maakt. 

Lees ook:

Heb jij een dynamisch energiecontract?

Afbeelding van Colin Behrens via Pixabay
#ad

Geverifieerd door ExactMetrics