Thuisleven.com
schutting
Thuisleven.com > Woning > Klussen > Hoe plaats je vakkundig een schutting?

Hoe plaats je vakkundig een schutting?

Schuttingen zijn er in allerlei soorten en maten. Ze worden gebruikt en zijn bedoeld als erf- of tuinafscheiding. De schutting bakent een stuk land af en zorgt voor meer privacy. Het zorgt er net als een muur voor dat je spullen uit het zicht staan vanaf de weg. Dat brengt mij gelijk bij het verschil met een hek.

Het verschil met een hek

“Even over de schutting gluren”, geeft al aan dat deze niet doorzichtig is. Dat is dan ook het grootste verschil met een hek. Een schutting is over het algemeen zo’n 1.80 m hoog en je kunt er niet doorheen kijken. Dat kun je bij een hek wel. Of het hek nu laag is of hoger dan een gemiddelde schutting. Je kunt door een hek heen kijken. De gewenste privacy zullen struiken, een haag en/of klimplanten voor hun rekening nemen. Beide hebben gemeen dat ze op de erfgrens staan, deze grens moet wel in overleg bepaald worden of is te baseren op de registratie bij het Kadaster.

Soorten schuttingen

In de loop der jaren staat het gemak voorop bij de aanschaf van een schutting. Deze bestaat steeds vaker uit losse plaatdelen die aan houten of stalen palen bevestigd worden. Deze palen kunnen verstevigd worden door het aanstorten van beton. Het gros van de schermen bestaat uit verticale houten planken. Te denken valt aan grenen, hardhout of Douglas hout. Soms worden de geïmpregneerde schuttingdelen in een geraamte van beton of op een rijtje stenen geplaatst. Ook zie je steeds vaker horizontaal bevestigde planken, dan spreek je eerder over een tuinwand. Vergeet niet dat een schutting twee kanten heeft. Je buren kijken er ook op uit. Je kunt er voor kiezen om het samen of zelfs collectief aan te pakken.

Hoe plaats je een schutting vakkundig?

Een schutting moet wel recht staan. Niet alleen een kaarsrechte tuinafscheiding van links naar rechts maar ook nog eens waterpas. Het is wel een voordeel wanneer je werkt met schermen. Je kunt ervan uitgaan dat die recht zijn. Maar deze moeten bevestigd worden aan een paal of andere constructie die in de tuin gegraven moet worden. Het is dan ook aan te bevelen om je vooraf te beraden over je eigen vakmanschap of de schutting laten plaatsen natuurlijk. De onderzijde van het scherm wordt vrij van de tuingrond geplaatst. Voor het behoud van het hout breng je ook een dwarsbalk aan bovenop de schutting. Dan hebben de weersinvloeden minder vrij spel op het hout. Een poort zorgt ervoor dat je je eigen tuin kunt bereiken.

Lees ook:

Heb jij een schutting in je achtertuin?

Afbeelding van Cor Gaasbeek via Pixabay

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

4 reacties

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics