Als Elin iets heeft gedaan wat niet in het dagelijks ritme past, dan weten wij het van tevoren al; komende nachten worden nachten waarin ze een paar keer wakker wordt en wij er steeds uit moeten. Op vakantie, een dagje uit, naar Dikkie Dik in het theater, het zijn allemaal niet dagelijkse belevenissen die indruk op haar maken.

Eigenlijk dachten we dat het nachtmerries waren, het verwerken van wat ze gedaan had, maar na een korte zoektocht op Google zijn we er achter gekomen dat het geen nachtmerries zijn, maar nachtangsten.

Wat zijn nachtangsten?

Kinderen met nachtangsten worden plotseling wakker en gaan heel hard huilen. Dit gebeurt ook bij Elin. Maar echt wakker is ze dan niet. We proberen haar dan wakker te maken en te troosten, maar dit werkt niet. Ze blijft hard huilen en gedraagt zich wat verward. Soms heeft ze haar ogen open en lijkt ze wakker, maar echt wakker is ze dan niet. Dit duurt een kwartier tot een half uur om vervolgens weer gewoon in slaap te vallen. We vonden het al wel opvallend het bijna altijd rond hetzelfde tijdstip gebeurde. Het begint vaak rond een uur of 10 en binnen 2 à 3 uur tijd heeft ze een paar van die nachtangsten. En de volgende dag weet Elin hier niks meer van af.

Verschil tussen nachtmerrie en nachtangst

Nachtangsten treden altijd in de eerste helft van de nacht op, terwijl nachtmerries altijd in de tweede helft van de nacht plaatsvinden. Bij een nachtangst worden de kinderen niet wakker, ze weten hier de volgende ochtend  niets meer van. Na een nachtmerrie zijn kinderen vaak wel direct wakker en kunnen ze  navertellen wat er is gebeurd.

Oorzaak van nachtangsten

De oorzaak van nachtangsten is niet helemaal duidelijk. Een erfelijke aanleg lijkt mee te spelen. Artsen denken dat de overgang naar de diepe slaap niet goed lijkt te verlopen bij kinderen met nachtangsten. Ook een onregelmatig slaappatroon en slaapgebrek lijken van invloed te kunnen zijn.
Nachtangst komt het meest voor bij kleine kinderen tussen de 3 en 7 jaar, maar het kan ook bij oudere kinderen en zelfs bij volwassen voorkomen. Jongens hebben er vaker last van dan meisjes.

Tips bij nachtangsten

Belangrijk is dat je kind voldoende slaap krijgt en op regelmatige tijden naar bed gaat.
Als je kind een nachtangst heeft, is het belangrijk dat je kalm en rustig blijft, ook al is het best naar om te zien. Als het niet nodig is raak je kind dan niet aan, dit kan de paniek alleen maar vergroten. Zorg er wel voor dat je kind zich niet kan bezeren. Praat rustig of zing een liedje zodat je kind wat kalmeert. Wakker maken is niet verstandig, hierdoor wordt de paniek alleen maar groter.
En de laatste tip lijkt bij Elin heel goed te helpen; als wij naar bed gaan zo rond een uur of 10/half 11 maken wij Elin een paar minuten wakker. Niet dat ze dat leuk vindt … Zo kan een kind weer opnieuw beginnen aan een slaapcyclus, waardoor de overgang naar de diepe slaap soms zonder problemen verloopt.

Lees ook:

Heeft u ervaring met nachtangsten bij uw kind(eren)? En heeft u nog tips?

Geverifieerd door ExactMetrics