Thuisleven.com
Hoe ga je om met nachtangsten bij je kind
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Kinderen > Opvoeding > Hoe ga je om met nachtangsten bij je kind?

Hoe ga je om met nachtangsten bij je kind?

Als Elin iets heeft gedaan wat niet in het dagelijks ritme past, dan weten wij het van tevoren al; komende nachten worden nachten waarin ze een paar keer wakker wordt en wij er steeds uit moeten. Op vakantie, een dagje uit, naar Dikkie Dik in het theater, het zijn allemaal niet dagelijkse belevenissen die indruk op haar maken.

Eigenlijk dachten we dat het nachtmerries waren, het verwerken van wat ze gedaan had, maar na een korte zoektocht op Google zijn we er achter gekomen dat het geen nachtmerries zijn, maar nachtangsten.

Wat zijn nachtangsten?

Kinderen met nachtangsten worden plotseling wakker en gaan heel hard huilen. Dit gebeurt ook bij Elin. Maar echt wakker is ze dan niet. We proberen haar dan wakker te maken en te troosten, maar dit werkt niet. Ze blijft hard huilen en gedraagt zich wat verward. Soms heeft ze haar ogen open en lijkt ze wakker, maar echt wakker is ze dan niet. Dit duurt een kwartier tot een half uur om vervolgens weer gewoon in slaap te vallen. We vonden het al wel opvallend het bijna altijd rond hetzelfde tijdstip gebeurde. Het begint vaak rond een uur of 10 en binnen 2 à 3 uur tijd heeft ze een paar van die nachtangsten. En de volgende dag weet Elin hier niks meer van af.

Verschil tussen nachtmerrie en nachtangst

Nachtangsten treden altijd in de eerste helft van de nacht op, terwijl nachtmerries altijd in de tweede helft van de nacht plaatsvinden. Bij een nachtangst worden de kinderen niet wakker, ze weten hier de volgende ochtend  niets meer van. Na een nachtmerrie zijn kinderen vaak wel direct wakker en kunnen ze  navertellen wat er is gebeurd.

Oorzaak van nachtangsten

De oorzaak van nachtangsten is niet helemaal duidelijk. Een erfelijke aanleg lijkt mee te spelen. Artsen denken dat de overgang naar de diepe slaap niet goed lijkt te verlopen bij kinderen met nachtangsten. Ook een onregelmatig slaappatroon en slaapgebrek lijken van invloed te kunnen zijn.
Nachtangst komt het meest voor bij kleine kinderen tussen de 3 en 7 jaar, maar het kan ook bij oudere kinderen en zelfs bij volwassen voorkomen. Jongens hebben er vaker last van dan meisjes.

Tips bij nachtangsten

Belangrijk is dat je kind voldoende slaap krijgt en op regelmatige tijden naar bed gaat.
Als je kind een nachtangst heeft, is het belangrijk dat je kalm en rustig blijft, ook al is het best naar om te zien. Als het niet nodig is raak je kind dan niet aan, dit kan de paniek alleen maar vergroten. Zorg er wel voor dat je kind zich niet kan bezeren. Praat rustig of zing een liedje zodat je kind wat kalmeert. Wakker maken is niet verstandig, hierdoor wordt de paniek alleen maar groter.
En de laatste tip lijkt bij Elin heel goed te helpen; als wij naar bed gaan zo rond een uur of 10/half 11 maken wij Elin een paar minuten wakker. Niet dat ze dat leuk vindt … Zo kan een kind weer opnieuw beginnen aan een slaapcyclus, waardoor de overgang naar de diepe slaap soms zonder problemen verloopt.

Lees ook:

Heeft u ervaring met nachtangsten bij uw kind(eren)? En heeft u nog tips?

gastbloggerthuisleven

Verschillende bloggers en/of bedrijven die eenmalig een blog op Thuisleven willen plaatsen vanwege interessante content voor onze lezers

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

4 reacties

  • Onze oudste heeft er last van (gehad). Gek genoeg bleven wij rustig en konden haar iedere keer naar bed begeleiden en plat in bed laten liggen. Dan sliep ze direct weer verder.
    Soms kwam ze haar bed uit en zag lijkwit, andere keren zat ze rechtop in bed te krijsen.
    Ze wist er niets meer van

    • Ik geef haar een hand en we lopen richting bed. Ik praat onderweg niet of nauwelijks. Als ze zit dan leg ik mijn hand op haar voorhoofd, ze geeft zich over en gaat direct liggen en houdt op met gillen. Een aai over haar bol en ze slaapt al weer

  • Ik had er wel van gehoord maar verder wist ik er niets van dus ik vind het een heel interessant artikel. Vooral Lucas slaapt wat onrustiger als we een drukkere periode hebben maar meestal blijft het dan bij 1 of 2 keer. Wel herken ik bepaalde dingen zoals het niet helemaal wakker zijn enzo. Nu ik er over nadenk is dat eigenlijk gestopt nadat we zijn begonnen om hem even te laten plassen als wij zelf naar bed gaan. Helaas heb ik dus geen tips voor je 🙁 groetjes Linda

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics