Selecteer een pagina

En ja hoor, de fanatieke spelletjes-strijd is weer aangebroken in Huize Weltevree. Dit keer met het oud- Hollandse Keezenspel. Dochterlief kreeg dit gecombineerde bord- & kaartspel voor haar verjaardag. Het betreft een mix van Kimble/ Mens-erger-je-niet en Pesten. Beide spellen kennen we dus: Klaar voor de start! We zetten het speelbord op en plaatsen de pionnen in het vak. Waar is de dobbelsteen?

Het Keezenspel- spelregels

De 52 speelkaarten vervangen de dobbelsteen. De Twee staat voor twee stappen vooruit, de Vier daarentegen voor vier stappen achteruit. We splitsen de speelkaarten in rood- zwart, omdat we met twee spelen wordt de kaartstapel gehalveerd. Je vangt aan met vijf kaarten in je hand. Alleen met een Heer of Aas mag je een pion opzetten. De volgende beurt krijgt ieder er vier speelkaarten bij in de hand tot de stapel op is. Als alle kaarten gespeeld zijn en het spel nog in volle gang is word er weer geschud en begint ieder weer met vijf kaarten in de hand. Net zolang tot iemand de vier pionnen in zijn thuisvak heeft gespeeld.

Onderweg kan je flink gepest worden, gelukkig is de schoolmeid daar meester in. De Boer betekent dat je je pion verplicht (mag of) moet ruilen met een pion van de tegenpartij en je plotsklaps erg dichtbij je thuisvak bent. Die twaalf stappen met de Vrouw lijken wel zevenmijlslaarzen. Ik sla haar pion, ze heeft geen pionnen meer in het speelveld en geen opzetkaart. Nu kan ik vrij al mijn kaarten spelen tot ik niet meer kan en alles weer van voor af aan begint. Wat wel tot onenigheid leidt is het Vier stappen terug, dat mag niet je thuisvak in, maar wel terug voorbij je startvak. Moet je dan een heel rondje lopen of mag je met de volgende beurt je thuisvak in?

Keezenspel- de verschillen met Mens-erger-je-niet en Pesten

Het oud- Hollands Keezenspel van King International is geschikt van twee tot acht spelers, vanaf 8 jaar. Die acht spelers bestaan dan uit vier teams van twee personen. Het speelbord is stevig, de zestien pionnen zijn van hout. Ons dek bestaat uit 55 kaarten, waarvan er drie dezelfde voor- en achterzijde hebben. Er zijn wat verschillen met het Mens-erger-je-niet en Pesten. De pion op het startvak mag niet gepasseerd worden en niet geslagen. Binnen je thuisvak mag je niet over je pionnen lopen. Je moet het thuisvak dus vanaf achteraan vullen. Je hoeft met het spelen van je kaart geen rekening te houden met de voorgaande speelkaart.

Vandaag staat het Keezenspel weer op het programma. Niet in de laatste plaats omdat ik het spel gewonnen heb en ik dus de uit-te-dagen Keezen-kampioen ben!

Lees ook:

Ben jij meer van het bordspel of juist van het kaartspel?

Geverifieerd door ExactMetrics