Bij de meeste woonwinkels waar ik kom zie ik stapels met vloerkleden liggen. De ene zijn groot, de andere rond en weer de andere klein van formaat. En dan natuurlijk met allerlei verschillende kleuren zodat er altijd wel een is die me aanspreekt. Ik zal vast niet de enige zijn die zich hierdoor aangetrokken voelt. Toch is het verstandig om niet zomaar die impuls aankoop te doen en je even te verdiepen in vloerkleden. In dit artikel deel ik 3 tips waar je van te voren al rekening mee kunt houden bij de aanschaf van een vloerkleed. Haal er je voordeel uit.
Tip 1: Formaat
Als je een vloerkleed koopt voor je woning kijk je in eerste instantie naar de ruimte waarin het vloerkleed komt te liggen. Kijk ook eens naar de meubels rondom de plek en plak dan eens met wat schilders tape een mooie ruimte af waar het vloerkleed zou komen te liggen. Zo heb je een gevoel van ruimte en kun je kijken of het praktisch is.
Je zult dan ook merken dat een groot kleed in een kleine ruimte minder mooi.
Tip 2: Vloerkleed onder de meubels of ervoor?
Door een vloerkleed zo’n 20 tot 30 centimeter onder de meubels te schuiven, verbind je alle losse elementen. Dat kan een knus en beknopte zit plek worden. Daarnaast heeft het als voordeel dat de randen van de kleden niet zo snel opbollen omdat iemand eens zijn voeten niet goed optilt. Het nadeel van deze aanpak is natuurlijk het feit dat je moeilijker onder het vloerkleed kunt zuigen.
Wil je graag een vloerkleed bij de eettafel, check dan of de meubels er allemaal goed oppassen. Ook als je eens met de stoel naar achteren schuift. Niks zo hinderlijk als stoelen die half op een vloerkleed staan. Tip: Meet de afmetingen zoals de stoelen gebruikelijk staan en tel daar zo’n 60-70 cm bij op voor het schuiven van de stoelen.
Ook hierbij is het verstandig om eens met schilders tape aan de slag te gaan.
Tip 3: Hoogpolig of laagpolig
Niet alleen heb je vloerkleden in verschillende maten maar ook in allerlei structuren. Zo zijn er hoogpolige en laagpolige vloerkleden van wol, katoen en sisal. Hoogpolig geeft je interieur in een handomdraai meer warmte en sfeer, zeker in een strakker interieur. Laagpolig is natuurlijk handig bij een eettafel waar er meer geknoeid kan worden en bij vollere kamers waarbij een rustig tapijt juist mooie staat.
Helaas geen vloerkleed bij ons. Meerdere keren geprobeerd, zelf Ć©Ć©n waarvan gezegd werd dat het ook voor mensen met een allergie kon, maar nee, manlief liep met een enorme snotkoker en niesbuien door het huis. Dus dan maar zonder.
In onze kamer al enkele keren gewisseld van vloerkleed: het geeft de woonkamer meteen een heel nieuwe uitstraling! Momenteel een laagpolig kleed in verband met jonge kinderen.
Ik ben me ook aan het oriƫnteren voor een nieuw kleed omdat ons huidige exemplaar zijn beste tijd gehad heeft.
Ik zal er eens gaan rondneuzen, voor in ons nieuwe huis wil ik graag een mooi vloerkleed.
Ik ben ook op zoek naar een nieuw tapijt, maar ik wacht nog even omdat we een muur in de Woonkamer gaan behangen. Daarna weet ik beter wat er mooi bij past.
We hebben nu een hoogpolig tapijt, dat hebben we al heel lang. Het oogt wel warmer maar blijft ook meer rommel in achter dus ik denk dat het nieuwe laagpolig gaat worden.
Inderdaad hele goede tips, want een vloerkleed vervang je meestal niet na korte tijd, met eentje van goede kwaliteit doe je al gauw een paar jaar, en het is best een bepalend item in het interieur!
Leuk artikel met goede tips (schilderstape). Wij gaan op termijn op zoek naar een vloerkleed waar de bank/stoelen/ salontafel op kan staan om een eenheid te creƫren.