Thuisleven.com
Has#tag van Dirk Bracke

Has#tag van Dirk Bracke.

Dirk Bracke is geen vreemde voor mij. Voor het oprichten van Thuisleven schreef ik al vele recensies op KiDDoWz en Dirk Bracke is een geliefd jeugdschrijver in Vlaanderen. Sommige titels, net als Has#tag zijn verfilmd. Zijn schrijfstijl is vrij rauw, hij schuwt geen heilige huisjes en pakt alle thema’s in zijn peerbooks met beide handen aan. In Has#tag staan de thema’s sexting & catfishing centraal. Achterin het boek worden slachtoffers verwezen naar (Belgische) Hulpverlening.

Has#tag, het verhaal.

We volgen het leven van Marie (17) en haar vriendin Chloë. Ze willen graag veel vrienden hebben op sociale media en plaatsen wel eens een pikante foto van zichzelf om meer likes- aandacht te verkrijgen. Dan komt Anton (25), a.k.a. Kevin, in beeld. Hij meet zich regelmatig een andere identiteit aan op het internet en probeert (onevenwichtige) meisjes in zijn val te lokken. Hij doet zich voor als 19 jaar en masseert zijn zorgvuldig geselecteerde en aantrekkelijke meisjes met vleierijen. Marie draagt een groot geheim met zich mee en Anton weet dit naar verloop van tijd te ontfutselen. Wanneer zij hem een naaktfoto van haarzelf stuurt, heeft Anton genoeg in handen om haar te chanteren. Chloë ontmaskert Anton, maar zal ze Marie tijdig kunnen verwittigen?

Mijn mening.

Ik ben dol op peerboeken waar de ‘dader’ en het ‘slachtoffer’ ongeveer dezelfde leeftijd hebben. Dirk Bracke weet de glijdende schaal van catfishing erg inzichtelijk te maken. Stapsgewijs komen de verschillende verhaallijnen bij elkaar tot een spannend, maar dramatisch slot. Je zou er bijna de term #jeugthriller in plaats van jeugdroman aan kunnen hangen. Beste ouders, lees dit boek (12+) eens en geef het vervolgens aan je tiener. Het boek opent de weg naar een gesprek waar je beide van kunt leren. Voorkomen is beter dan genezen.

Has#tag, de kortfilm.

Samen met regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah, die ook ‘Black’ van Dirk Bracke hebben verfilmd, en vijf meisjes van 18/19 jaar is de kortfilm van Has#tag ontstaan. Het is de bedoeling dat deze korte film op Vlaamse scholen vertoond gaat worden ter voorlichting over catfishing, valse profielen op het internet.

Informatie.

Auteur: Dirk Bracke.
Uitgeverij: Davidsfonds Infodok.
Jaar van uitgifte: 2017.
Leeftijdsindicatie: 12+.
Paperback 173 blz..
Verkrijgbaarheid: €15,99.

Lees ook:

*voor het schrijven van dit artikel hebben we een recensie exemplaar ontvangen*

Linda Meester

Gehuwd en moeder van 3 dochters. Ik houd van wandelen, fietsen en in de tuin werken.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

2 reacties

Categorieën

Geverifieerd door ExactMetrics