Thuisleven.com
Haba- Mijn eerste spellendoos
Thuisleven.com > Entertainment > Spellen & Puzzels > Kinderspellen > Haba- Mijn eerste spellendoos

Haba- Mijn eerste spellendoos

Alweer een paar maanden geleden liepen mijn man en ik in het centrum van Middelburg. Daar zagen we een echte spellenwinkel. Wij zijn verzot op spelletjes en we liepen dan ook snel deze winkel binnen en keken er onze ogen uit. In die winkel was ook een hoekje waar spelletjes van het merk Haba lagen. Op die spellendozen stonden leeftijdsindicaties als 2+ en 3+. Dat wekte onze interesse omdat we een dochter van toen 2,5 jaar hebben. We hebben de spelletjes uitgebreid bekeken en de folder die erbij lag hebben we meegenomen.

Haba– mijn eerste spellendoos

Eenmaal thuis ben ik eens op internet gaan snuffelen naar dit merk. Als gauw vond ik van Haba ‘Mijn eerste spelletjesdoos‘. In deze doos zit het materiaal en de spelregels voor 10 spelletjes. Top! Dit spel zette ik op het verlanglijstje voor haar derde verjaardag.

Afgelopen zomervakantie waren we in Duitsland op vakantie en we verlekkerden ons daar in een megagroot speelgoedwinkel. Er was een heel groot schap met spelletjes van Haba, maar … heel veel goedkoper. En Duitse spelregels is voor mijn man geen probleem, dus kochten we deze spellendoos.

Mijn eerste spellendoos, de spellen

In ons vakantiehuisje ging de doos natuurlijk gelijk open… dochterlief kon niet meer wachten. Gelukkig voor mij zaten er ook Nederlandse spelregels bij.
Wat gelijk opviel is dat het materiaal in de doos heel stevig en degelijk is. De spelborden zijn van stevig karton en de dieren en andere figuutjes zijn van hout. Het thema van deze doos is ‘de boerderij’ wat heel aansprekend en herkenbaar is voor kleine kinderen.

Deze spellen bevorderen:
– Het eerste begrip van spelregels
– Ontwikkeling en beleving van het wij-gevoel
– Het herkennen en benoemen van kleuren
– Het geheugen.
Het zijn 10 spelideeën met eenvoudige regels en korte speelduur. Zowel klassieke als nieuwe spelletjes, coöperatieve en wedstrijdspelletjes, bord- en kaartspelletjes. Van 3 tot 12 jaar, voor 2 tot 6 spelers, speelduur 5 tot 10 minuten.

Spellen

Spel 1 is een vereenvoudigde variant bij van het bekende spel mens-erger-je-niet. Beheerst een kind dit spel dan kun je spelregels uitbreiden door bijvoorbeeld af te gooien.
Spel 2 is een coöperatief spel waarbij je er met elkaar voor moet zorgen dat de boer op tijd zijn graan heeft geoogst, zijn fruit heeft geplukt en zijn koeien heeft gevoerd. De kleuren spelen een belangrijke rol in het spel.
Bij spel 3 ga je boodschappen doen op een markt. Wie heeft als eerst zijn boodschappen die op je boodschappenlijstje staan verzameld? Ook hierbij leren kinderen kleur herkennen en benoemen.
Bij spel 4 leren kinderen dieren herkennen, trainen ze hun geheugen en leren ze het aantal stapjes vooruit te zetten wat is gegooid.
Spel 5 is het bekende geheugenspel memory, alleen is deze eenvoudiger doordat je één weidekaartje en één stalkaartje moet omdraaien.
Spel 6 is het bekende pesten. Hierbij kun je spelregels moeilijker maken door kaarten een speciale betekenis te geven. Je kunt het ook eenvoudig houden als je het spel voor het eerst met je kindje gaat spelen.
Bij spel 7 is het bekende kwartetspel.
Spel 8 is het bekende ezelen.
Spel 9 is een variant op spel 3, maar nu gaan tactische overwegingen een belangrijke rol spelen.
En spel 10 is een moeilijkere variant van spel 2, alleen is dit geen coöperatief spel, maar gaat het echt om de winst. Bij dit spel mag je net zo vaak gooien als je wilt met de kans dat je ‘af’ gaat en weer terug bij af bent. Of speel je op safe en zet je wat kleinere stapjes en geef je de beurt sneller door aan de volgende speler?

Geschikte leeftijden voor de kinderen

Spel 1 t/m 5 kun je al spelen met kinderen vanaf 3 jaar.
Spel 6 t/m 8 is voor kinderen vanaf 4 jaar.
Het spel 9 en 10 is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.

Onze ervaring met Haba– mijn eerste spellendoos

We hebben al een aantal spelletjes met onze dochter gespeeld. Als je heel goed hardop begeleidt met de spelregels doet ze het al heel erg leuk. Sommige spelletjes duren toch eigenlijk nog net ietsje te lang, maar ze is dan ook nog geen 3 jaar, dus dat komt nog wel. En ze heeft nog geen idee dat winnen leuk is en verliezen niet leuk, maar ach, ook dat komt.
Wij vinden deze spellendoos erg leerzaam. Het zijn heel toegankelijke spellen voor kleine kinderen. De uitvoering is degelijk, stevig en erg aansprekend.
Deze doos is te koop bij www.habaspeelgoedwinkel.nl voor € 37,50. In Duitsland kochten wij ‘m voor € 29,95.

Lees ook:

gastbloggerthuisleven

Verschillende bloggers en/of bedrijven die eenmalig een blog op Thuisleven willen plaatsen vanwege interessante content voor onze lezers

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

3 reacties

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics