Thuisleven.com
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Interieur > Woonaccessoires > Glas en spiegels voor extra licht en ruimte

Glas en spiegels voor extra licht en ruimte

Oogt je huiskamer donker en een beetje mistroostig? Of lijkt je slaapkamer klein en vol? Is de hal misschien wat aan de kleine kant? Veel van de kamers in onze woningen zijn soms net niet helemaal wat we ervan willen. Met de juiste meubels, verlichting en kleuren op de muren kom je een heel eind. En met strategisch geplaatste spiegels of zelfs een glasdeur, kun je zelfs de kleinste donkere kamer doen overkomen als een zonnige balzaal.

Spiegels als truc om een kamer lichter en groter te doen lijken

Wist je dat een strategisch geplaatste spiegel een kamer groter en lichter kan doen lijken? Omdat een spiegel het licht weerkaatst, oogt een ruimte meteen een stuk lichter en opener. En met een langwerpige spiegel over een lange wand, creëer je op een relatief eenvoudige manier het gevoel van een veel grotere, langere ruimte. Een hoge spiegel, naast heel handig voor het check van je outfit, creëert weer de indruk van een hogere ruimte. En omdat het licht van lichtbronnen in je ruimte ook door de spiegels weerkaatst wordt, oogt de kamer meteen een stuk lichter. Dus met een juist geplaatste spiegel verander je meteen het hele gevoel van de ruimte. In Feng Shui wordt dit positieve gevoel beschreven als Chi (energie) en zijn spiegels de manier om Chi te vergroten. Wel nog een tip. Plaats geen spiegels tegenover elkaar. Hierdoor creëer je een oneindige reflectie die onrustig werkt.

Een spiegel op maat

Ok, dus een spiegel om je kamer meer Chi te geven. Of in gewoon Nederlands meer ruimtelijk te laten ogen. Maar welke maat moet je kiezen? En welke kleur past het beste bij je interieur? Op welke manier monteer je hem? Bij je lokale woonboulevard kan het een hele opgave zijn om de juiste spiegelmaat te vinden. Om nog maar niet te beginnen over kwaliteit en afwerking. Daarom is het prettig dat je ook gewoon een spiegel op maat kunt laten maken. Bij de Glasdiscounter zoek je met gemak niet alleen de juiste maat uit, maar ook bevestigingsmateriaal, afwerking, dikte, en heel belangrijk, het soort glas waarvan de spiegel gemaakt is. Want zodra er ook maar enig risico is op breken (veelal bij staande spiegels), kies dan voor een spiegel van gehard glas of zelfs veiligheidsglas.

Voor meer licht heb je wel een lichtbron nodig

Een spiegel kan echter alleen maar reflecteren wat er al is. Je kunt een donkere kamer dus niet lichter maken met het plaatsen van een spiegel. Daarvoor het heb je een lichtbron nodig. Als het donker is, kun je dit probleem oplossen door het gebruik van meer en krachtigere lampen. Maar wat als overdag je ruimte ook donker oogt? Hoe krijg je meer daglicht in een kleine kamer met kleine of te weinig ramen? De oplossing is eigenlijk relatief eenvoudig, vervang de, veelal dichte binnendeuren, voor glazen deuren. Een deur heeft al snel een oppervlak van ca. 2 m2. Als een deur een lichte ruimte verbindt met een donkere, kun je d.m.v. het gebruik van een glasdeur licht van die ruimte laten doorstromen.

Mooi, ruimtelijk en veilig

glas

Een binnendeur vervangen voor een glasdeur is wel een iets ingewikkeldere klus dan het ophangen van een spiegel. De deur moet niet alleen op exact de juiste maat gemaakt zijn, ook is het inhangen wat lastigere. Immers een glazen deur weegt aanzienlijk meer dan de standaard hout/karton binnendeur. Maar niet gevreesd, ook daar kan een bedrijf als de Glasdiscounter.nl je bij helpen. Via de montageservice is een mooi resultaat vrijwel verzekerd. De belangrijkste vraag die dan nog overblijft is, wat voor een glasdeur wil je?

Keuzemogelijkheden zat

Een deur van helder glas is natuurlijk het eerste waar de meesten van ons aan zullen denken. Bij ons in huis bieden dubbele deuren van volledig helder glas een prachtige inkijk vanuit de woonkamer naar de wat donkere hal. Hierdoor stroomt niet alleen licht van de woonkamer naar de hal, je creëert ook het gevoel van een grote open ruimte, zonder de nadelen van een daadwerkelijk open ruimte (geluid, warmteverlies, etc.). Maar een heldere glasdeur tussen je slaapkamer een en suite badkamer is misschien privacy technisch minder handig. Gelukkig zijn er ook hier meerdere opties waaruit je kunt kiezen. Van helder tot mat glas, melkglas, en zelfs brons of grijs getint glas zijn mogelijk. Ook kun je motieven laten zandstralen zodat je een uniek deur krijgt die perfect past binnen jou interieur.

De kosten

Nu denk je misschien: “Mooi hoor zo’n glasdeur, maar wat kost dat niet allemaal?”. De kosten zullen je wellicht enorm meevallen. Als je zelf een beetje handig bent, vervang je een eenvoudige standaard binnendeur al voor minder dan 500 euro met een mooie glasdeur. Als je bedenkt dat een standaard deur laten vervangen door een nieuwe bij de lokale bouwmarkt al snel 250-300 euro kost (ex schilderkosten), is een glasdeur niet heel veel duurder. En zelfs een super luxe uitvoering die je door de Glasdiscounter laat inhangen is nog steeds aanzienlijk goedkoper dan een nieuw raam te laten plaatsen in je anderzijds te donkere ruimte.

Dus met een glazen deur en strategisch opgehangen spiegels tover je zelfs het kleinste, donkere kamertje om tot een lichte, groot aanvoelende ruimte waar je ook in een Coronalockdown heel wat uurtjes met plezier kunt vertoeven.

Ken je zelf nog trucs om je leefomgeving een stuk lichter en ruimtelijker te maken?

Lees ook

Tom H.

CTO bij Fuenix Ecogy in Weert. Getrouwd met Miranda en vader van 5 kinderen.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

10 reacties

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics