Kort nadat ik mijn vriendin ontmoette, hingen we samen op de bank en kwam de film “The Longest Day” op tv. Dit leidde in ons gezin tot een opvallende traditie, waar ik iets later in deze blog op terug kom. Hoe dan ook, ik ben als kleine jonge altijd al gefascineerd geweest voor geschiedenis. Aanvankelijk met name voor dinosauriërs, ridders en kastelen. (Welke jongen houdt daar niet van?) Maar als volwassene ben ik me meer gaan interesseren voor de wat recentere geschiedenis van de tweede wereldoorlog. Ik zie mezelf namelijk als student van menselijk gedrag. En vanuit dit oogpunt is dit conflict op veel manieren bijzonder interessant.

Van de onbevattelijke gruweldaden tijdens de holocaust. Het fanatisme waarmee de Nazi partij gevolgd werd. En tot de vastberadenheid om hiertegen in te gaan. Alsook de heldenmoed van de velen individuen die gestreden hebben om ons de vrijheid te geven die we nu genieten. Veel extremer kan het menselijke gedrag niet worden. Het moge voor zich spreken dat ik hier ieder jaar op 4 mei altijd even bij stil sta. Tevens vier ik graag op 5 mei dat ik in een land leef waar we vrij onze mening mogen uiten en waar ik kan gaan en staan waar ik wil.

Allied

Maar nu kom ik terug op onze traditie. Toen ik met milde interesse dit epos van een film bij gebrek aan iets beters nogmaals bekeek, gaf mijn vriendin toe vroeger nooit goed tegen films met veel geweld te hebben gekund. En ook dat ze eigenlijk heel weinig weet over deze duistere tijd in de geschiedenis van de mens. Dus hebben we samen de film gekeken. Waar mogelijk heb ik extra informatie geleverd. Kort daarop werd “A bridge too far” gekeken. Nu we op Nederlandse bodem aan het vechten waren, was de interesse van mijn vriendin gewekt. Een korte vakantie in Berlijn volgde waar deze gruwelijke oorlog gedirigeerd werd en waar de sporen zelfs na 70 jaar nog steeds zichtbaar zijn.

Nu wilde ze ook de rest van het verhaal wel weten. In de loop van een aantal jaren werden “Der Undergang”, “Enemy at the Gates”, “The Big Red One”, “Schindler’s list”, “Stalingrad”, “Saving Private Ryan”, “Fury” en nog veel meer oorlogsfilms bekeken. Niet uit fascinatie voor geweld, maar zoals gezegd om een beeld te krijgen van wat er in onze recente geschiedenis zich allemaal heeft afgespeeld dat leidde tot de vrijheid waarin we nu leven. (Maar helaas ook ten dele de oorsprong is van veel huidige conflicten in het Midden-Oosten).

Toen “Allied” met in de hoofdrol Brad Pitt als geallieerde spion op een missie in Noord-Afrika in de bioscopen draaide, waren we dan ook vastberaden om te gaan. Echter, met vier kindertjes in huis, is het niet altijd even gemakkelijk om tijd te vinden om met z’n tweeën naar de bioscoop te gaan. Dus werd het wachten tot de DVD, welke we met veel plezier een aantal dagen geleden hebben mogelijk ontvangen ter review.

Geallieerd, tot de dood ons scheidt

Zonder risico op een spoiler alert, gaat het verhaal over een Royal Canadian Air Force spion genaamd Max Vatan (Brad Pitt), die in Casablanca tezamen met een spionne van de Franse Ondergrondse, Marianne Beausejour (Marion Cotillard), de opdracht krijgt om een Duitse ambassadeur te vermoorden. Hun dekmantel is een jonggetrouwd stel die elkaar na een langere periode van gescheiden te zijn geweest door de oorlog, weer voor enige weken worden herenigd. Dankzij de chemie tussen beide, worden ze uitgenodigd op het feestje van de ambassadeur en lukt het hun om de missie te volbrengen. Na ternauwernood te zijn ontsnapt, realiseren ze zich dat ze niet meer zonder elkaar kunnen en besluiten om samen terug te gaan naar London, daar te trouwen en een gezin te stichten.

Ondanks de ontberingen van de oorlog, krijgen ze een klein dochtertje en lijken ze beide dolgelukkig. In ieder geval totdat Max het bericht van “Special Operations Executive” te krijgt dat de originele Marianne Beausejour twee jaar eerder door de Duitsers werd opgepakt en geëxecuteerd. Zijn vrouw zou dan ook een contraspion zijn die door de Duitsers geplant is om informatie van hem persoonlijk door te spelen. Nu krijgt Max de zwaarste opdracht in zijn leven, onderzoeken of zijn vrouw daadwerkelijk is wie ze zegt dat ze is.

Als ze inderdaad een Duitse spionne is, moet hij eigenhandig de moeder van zijn dochter executeren om zijn eigen loyaliteit te bewijzen. Of ze worden beide tegelijk terechtgesteld voor spionage en landverraad. Wat zal Max doen? Wat zou jij doen? Stel je voor je partner is een spion voor een land waarmee je in oorlog bent. Jullie houden van elkaar en hebben samen een kind. Kun je hem/haar vertrouwen? En zo niet, wat dan?

Informatie

Allied
Distributeur: Universal Pictures
Adviesleeftijd: vanaf 12 jaar
‘Allied’ is te koop voor €17,99

Lees ook:

*voor het schrijven van dit artikel hebben we een recensie-exemplaar ontvangen*

Geverifieerd door ExactMetrics