Selecteer een pagina

Houdt jouw kind van Peppa Pig en wil jij weleens met hem of haar naar het theater? Dan is de nieuwe theatervoorstelling Peppa Pig – De grote plons! misschien iets voor jullie. Afgelopen zondag ging deze vrolijke familiemusical in de Stadsschouwburg van Gouda in première. Ik mocht er voor Thuisleven samen met mijn zoontje heen. Alhoewel het wat moeite kostte om hem op tijd de auto in te krijgen, omdat hij “wel van Peppa op tv houd, maar niet van Peppa in het theater”, kwamen we een paar uur later allebei enthousiast de zaal uit.

Familiemusical van Peppa Pig

Zodra we bij de schouwburg aankwamen, raakten we in feeststemming door alle ballonnen die vanwege de première bij de ingang hingen. Mijn zoontje was al eerder in een theater geweest, maar waarschijnlijk kon hij zich dat niet meer herinneren. Hij keek in ieder geval nieuwsgierig rond en wees opgetogen naar een levensgrote Peppa Pig die bovenaan de trap stond. Alle kinderen konden met haar op de foto. Er stonden alleen al behoorlijk wat kinderen op de trap te wachten voor een momentje met het vrolijke biggetje. Daarom besloten mijn zoontje en ik al snel dat we meer zin hadden in een lekker glaasje appelsap en een stroopwafel. Mijn zoontje nam net zijn laatste hap toen de bel ging: we mochten de zaal in!

Onze beleving

Mijn anders zo stuiterige mannetje bleef keurig aan mijn hand lopen en schoof een beetje geïmponeerd op zijn plaats in het midden van de zaal. De stadsschouwburg van Gouda is beslist niet de grootste van Nederland, maar ik kan me voorstellen dat het voor een ventje van net 4 jaar wel heel ruim was allemaal. Terwijl er vrolijke muziek klonk, wilde hij weten wat al die “randen daarboven waren” (de balkons), waarom het gordijn nog dicht was (tsja, wachten is voor een kleuter best moeilijk) en waarom het plafond zo hoog was. Intussen stroomde de zaal vol met tientallen kinderen en hun ouders. Veel twee- tot zesjarigen, enkele dreumesen en zelfs een paar baby’s die nog snel een flesje kregen. Toen iedereen zat klonk er een luide bel en kon de show beginnen!

De voorstelling

In het uur dat volgde, ontvouwde zich op het toneel een wervelende voorstelling. In decors waarin simpele vormen en primaire kleuren overheersten, dartelden Peppa Pig, haar familie en vriendjes over het toneel. Tijdens de show dragen acteurs de poppen van het biggetje en haar maatjes op één hand en bewegen ze deze met hun andere hand. Omdat de acteurs zwarte kleren aanhebben, trekken de poppen alle aandacht. Ze zijn groot genoeg om ook goed gezien te kunnen worden door het publiek achterin de zaal en op de balkons. De musical vertelt een samenhangend verhaal, waarin Peppa verschillende avonturen beleeft. Dialogen en vlotte liedjes wisselen elkaar regelmatig af en zoals het een echte kindervoorstelling betaamt, wordt het publiek regelmatig bij de voorstelling betrokken.

Interactief

Mijn zoontje vond het fantastisch. Vanaf de eerste minuut zat hij met open mond en rode konen te kijken. Tijdens één van de liedjes, een heuse rap, wiebelde hij fanatiek met zijn hoofd en handen en hij schreeuwde, danste en sprong vol overgave mee wanneer de acteurs daarom vroegen. Zelf vond ik het ook geen straf om naar de voorstelling te kijken. Van dubbele lagen, zoals die nog weleens voorkomen in Disney films waardoor grappen ook voor ouders leuk zijn, was hier geen sprake, maar van de decors en het enthousiasme van de acteurs werd ik ook vrolijk. De voorstelling had bovendien een behoorlijk tempo, de choreografie was leuk en de melodieën waren afwisselend genoeg om zich niet meteen in je hoofd te nestelen.

Geschikt voor 2+?

Wel vraag ik mij af of de voorstelling geschikt is voor kinderen vanaf 2 jaar, zoals de producent aangeeft. Mij lijkt het vooral een show voor kinderen van 4 tot 6 jaar. De decors en de karakters zullen inderdaad veel peuters aanspreken en er zullen ongetwijfeld peutertjes zijn die een uur lang kunnen stilzitten, maar voor de meesten is dit behoorlijk lang. Bovendien vond ik de tweede helft net te langdradig voor de allerkleinsten. De laatste scènes hadden volgens mij ook iets ingekort kunnen worden. Om mij heen zag ik ook dat nogal wat kleintjes in de tweede helft van de voorstelling ongedurig werden. De moeder van het peutertje naast mij moest veel moeite doen om haar zoontje bij de les te houden en in het laatste kwartier klonk er wat gejengel van dreumesen en peutertjes door de zaal. Overigens: alle lof voor de acteurs die met zo’n onrustige zaal in hun rol blijven en onverstoorbaar kunnen doorspelen.

Meet en greet

Na afloop werd iedereen nog eens extra verrast met de mededeling dat alle kinderen vanwege de première het toneel op mochten komen voor een foto met Peppa en haar vriendjes. Toen mijn zoontje aan de beurt was, rende hij dolenthousiast naar de actrice die met de pop van Suzy het schaap op haar hand stond. Dit personage had hij het leukst gevonden. De actrice nam de tijd voor een gesprekje met mijn zoon, wat hij geweldig vond. Na afloop kregen alle kinderen bij de buitendeur ook nog een vlaggetje. Mijn zoontje was bijna niet naar buiten te krijgen, zo geweldig had hij het gehad. Hij houdt nu niet alleen van Peppa Pig op tv, maar ook van Peppa in het theater!

Peppa Pig- De grote plons! is geproduceerd door Van Hoorne Entertainment, in samenwerking met Entertainment One’s en is tot 28 mei 2017 te zien in verschillende theaters in Nederland en België. Voor de complete speellijst en tickets kun je terecht op Vanhoorne.nl. Tevens vind je hier informatie over andere familievoorstellingen.

Lees ook:

Ga jij graag naar het theater?

Geverifieerd door ExactMetrics