Selecteer een pagina

Ieder jaar weer test de ANWB, de Koninklijke Nederlandse Toeristenbond, allerlei voertuigen voor consumenten. Ze worden uitgebreid getest op veiligheid, gebruiksgemak en beste koop. In de laatste Kampioen trekt de E-scooter test mijn aandacht. Dit magazine ontvangen wij vier keer per jaar als lid van de ANWB. Ik verdiep mij eens in de verschillen en overeenkomsten tussen de elektrische scooters.

Elektrische scooters

Wat is een elektrische scooter eigenlijk? Op basis van je eigen boerenverstand zou je uitkomen op een scooter die niet rijdt op benzine maar die elektrisch opgeladen moet worden voor gebruik. Vlot daarna dringen allerlei vooroordelen zich op. E-scooters zijn erg prijzig. En hoe zit het met de actieradius? Dat is allemaal oude koek, want de markt van e-scooters heeft niet stil gestaan.

Het beste uit de test

De IVA scooter komt het beste uit de e-scootertest. In deze test zijn modellen tot 2.000 euro geselecteerd. Dat gekozen budget is te overzien. Het enige mindere puntje van dit model is dat er niet veel bagageruimte is t.o.v. andere modellen. Wat mij positief verrast is dat alle elektrische scooters bovengemiddeld scoren op actieradius en remmen. Dat lijkt mij de positieve conclusie uit deze e-scooter test.

Goede eigenschappen van elektrische scooters

Over het algemeen genomen en dat bewijst de e-scootertest van de ANWB ook wel zijn er veel goede eigenschappen aan elektrische scooters toe te bedelen. Ze zijn muisstil en verbranden geen nare uitlaatgassen. Mits opgeladen aan hernieuwbare energie als zonnepanelen zijn elektrische scooters in gebruik duurzaam te noemen. Over de productie zijn de meningen verdeeld. Meer goede eigenschappen van elektrische scooters is dat ze wendbaar en stabiel in gebruik zijn. En als logisch gevolg van een groeiende afzetmarkt zijn elektrische scooters steeds betaalbaarder. Dat is het simpele gevolg van de marktwerking. Er is kortom wel een toekomst voor e-scooters weggelegen.

De toekomst

Er zijn allerhande veranderingen in de regelgeving aangaande scooters. Vanaf 1 januari 2023 is de helmplicht voor snorscooters ingevoerd. Vanaf die datum dienen de bestuurder én de bijrijder een goedgekeurde helm te dragen. Dit is landelijk ingevoerd om scooterrijders te beschermen tegen hoofdletsel bij een (eenzijdig) ongeval.
Nog een grote verandering in scooterland is de verplichting dat vanaf 1 januari 2025 er alleen nog maar elektrische snorscooters verkocht mogen worden. De reden hiervoor is dat ze emissieloos moeten zijn. M.u.v. bepaalde milieuzones mag je nog wel rijden op een scooter met een benzinemotor. De verwachting is dat tegen die tijd het aantal milieuzones uitgebreid zullen gaan worden. En er een overgangsperiode vastgesteld gaat worden.

Lees ook:

Heb jij wel een elektrische scooter gereden?

Foto door Kumpan Electric op Unsplash

Geverifieerd door ExactMetrics