Selecteer een pagina

De route heb je natuurlijk al lang afgedrukt (je weet nooit of de gps het laat afweten), de koffers zijn gepakt, de kinderen hebben hun favoriete series op hun tablet gezet en de muziek playlist staat klaar. Jullie vertrekken elk moment op autovakantie! Heerlijk: stoppen wanneer je wil en reizen op jullie eigen tempo. Alleen is er wel dat ene risico: pech onderweg. Gelukkig kan je ook daarvoor de nodige voorbereidingen treffen. We wensen het natuurlijk niemand toe, maar àls het gebeurt, kun je maar beter al het nodige materiaal bij hebben. 

Zorg dat alles op wieltjes blijft lopen

De klassieker onder de pannes: platte band. Het kan je elk moment overkomen. Het eerste wat je voor vertrek best controleert: zit er een reservewiel in je wagen? En een bijhorende autokrik? Niet elke auto heeft dat nog standaard zitten, of misschien werd het reservewiel ooit gebruikt en is het niet meer aanwezig? En weet je ook waar het wiel zit en hoe je het losmaakt? Je weet maar beter waar je aan toe bent. Checken dus! 

Controleer je verzekering en bijstand

Het spreekt nogal voor zich, maar je controleert dus maar beter eens de stand van zaken van je verzekering en pechbijstand. Lopen die nog lang genoeg? Wat wordt er precies gedekt en in welke landen ben je verzekerd en komt pechbijstand langs? Krijg je een vervangwagen? Allemaal zaken die je liefst op voorhand weet en/of aanpast. Zorg ook dat je hun telefoonnummer bovenaan je contactenlijst hebt staan in je telefoon. 

Voor doe-het-zelvers

Handige Harry’s nemen bij pech graag zelf het heft in handen, natuurlijk. Een wiel vervangen door het reservewiel of olie bijvullen; voor sommigen is het a piece of cake. Ook dan is het wel belangrijk dat je al je materiaal bij hebt. Zo controleer je best op voorhand of je een goede dopsleutelset hebt. Anders sta je daar mooi te blinken zonder materiaal en bel je toch best de autopech bijstand. 

Er zijn natuurlijk nog heel wat meer dingen die je best controleert voor je vertrekt: de gevarendriehoek, de EHBO-koffer, geldigheid van het brandblusapparaat, ruitensproeiervloeistof… En als je met kinderen reist, krijgen ook de kinderzitjes best eens een controle check. Eigenlijk moet je auto tiptop in orde zijn. Wie echt gerust wil zijn, laat de garagist best een klein onderhoud doen aan de wagen voor hij of zij aan een heel lange autorit begint. Better safe, than sorry! 

Lees ook:

Heb jij wel eens pech tijdens de autovakantie gehad?

Afbeelding van Christine Schmidt via Pixabay

Geverifieerd door ExactMetrics